A Tisza-tó horgászatát szervező Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2024. május 24-én nagy sikerű konferenciát rendezett a Tisza Balneum Hotelben, Tiszafüreden.

A konferencián F. Kovács Sándor köszöntötte a résztvevőket, és kiemelte a horgászturizmus jelentőségét a Tisza-tó térségének életében. Hegedüs Gábor ügyvezetővel közösen jelentette be azt a jó hírt, hogy azok a magyar horgászok, akik 2022. január 1. óta nem váltottak éves területi engedélyt a Tisza-tóra, 2024. június 1-től fél áron vehetnek éves jegyet.

Virág Tibor, Tiszafüred város alpolgármestere a kft. tulajdonosi körét képező önkormányzatok nevében magasra értékelte a Tisza-tavi horgászat fejlesztésében az elmúlt 15 évben elért eredményeket.


Hegedüs Gábor ügyvezető előadásában beszélt a Tisza-tó kialakulásáról és az elárasztás utáni évek mesés halállományáról, valamint a horgászat mellett folyamatosan kialakuló turisztikai ágazatokról. Elmondta, hogy az eredményes horgászturizmus szervezésének kulcsa a szoros együttműködés a helyi lakosokkal, a térség vízügyi, természetvédelmi és rendőrségi szervezeteivel.

Utalt arra is, hogy a kft. több olyan feladatot is elvégez, amely az egész térségnek hasznos. Ilyen például a rendszeres szemétgyűjtés, a hínárkaszálás, az újabb és újabb horgászhelyek kiépítése és karbantartása, illetve a Tisza-tó népszerűsítése is. Bejelentette, hogy a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. 2025. január 1-jétől is folytatni kívánja a Tisza-tó horgászatának és halgazdálkodásának szervezését, és tevékenységeinek megújításához megkezdte a felkészülést.

Ezt követően a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai tartottak előadásokat egy-egy érdekes szakmai területről: Juhász Benedek marketingvezető a Tisza-tavi horgászat fontos szerepéről beszélt; Juhász Máté biológus a horgászati módszerek aktuális trendjeit ismertette, és kiemelte, hogy mennyiség helyett a minőségi horgászat lehetőségeit kell fejleszteni; Papp Gábor ökológus a Tisza-tó halgazdálkodásáról és a társaság kutatási munkáiról beszélt.

Tisza-tó

"A minőségi horgászat lehetőségeit kell fejleszteni" – fotó: Shutterstock

A szünet után Bardócz Tamás halgazdálkodási tanácsadó ismertette a kft. következő időszakra tervezett horgászturisztikai és halgazdálkodási stratégiáját, amelyben fontos szerepet kap az illeszkedés a térség természetközeli, csendes turizmusához.

Madár Zsolt, a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója hozzászólásában bemutatta a tervezett, határon átívelő Kishorgász Csereprogramot, amelyben a Hargita megyei és a Tisza-tó térségi gyermekhorgászoknak lesz lehetősége megismerni egymás horgászvizeit.

Tóth Péter építész pedig bemutatta annak az építészeti projektnek a koncepciótervét, amely egy több épületből és építményből álló együttesként kulturális, tudományos és szakrális kapcsolódást biztosíthat majd a Tisza-tóhoz.

Forrás: sporthorgasz.eu