A mai napon megjelent a "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" "(KAP-RD04A-RD04B-1-24) és a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" (KAP-RD04a-RD04b-2-24) pályázat!

A Gordius Solutions Tender Kft. szakértőjével, Miklovicz Péterrel beszélgettünk, aki segített megállapítani, hogy kinek melyik az ideális pályázat, és hogyan lehet maximálisan kihasználni a fejlesztésekre!

A kisebb cégekről sem feledkeztek meg!

A két pályázat között az a legfontosabb különbség, hogy a "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" pályázat főleg nagyobb élelmiszeripari vállalkozások számára igényelhető.

A kisebb vállalkozásoknak pedig kiírtak egy nagyon hasonló támogatást, a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" pályázatot, amelyben kevesebb kötelező vállalással, és könnyített feltételekkel juthatnak támogatáshoz a kisebb élelmiszeripari vállalkozások.

Garantáltan hatékonyabb lesz az élelmiszer-feldolgozás!

A pályázat célja az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése, a mezőgazdasági termékek értéknövelése és a piacra jutásának elősegítése technológiai fejlesztésekkel. Továbbá kiemelt cél az energia-önellátás növelése és az energiafüggőség csökkentése, mindezt környezetbarát technológiák alkalmazásával.

Mindkét támogatást két célterületre bontották!

Két célterületre bontották a pályázatokat, az 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, a 2. célterület pedig a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatására fókuszál.

feldolgozóüzem

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 150 Mrd Ft – fotó: freepik.com

Akár 5 milliárd Ft támogatás is igényelhető!

A "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" pályázatban a keretösszeg 150 milliárd Ft, amelyet két célterület mentén osztanak el, az 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, erre 145 milliárd forintot különítettek el. Emellett további 5 milliárd Ft jut a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatására.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege 200 millió Ft - 5 milliárd forintig terjedhet, célterülettől függően. A támogatási intenzitás 50-70%, ez a növelés a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák alkalmazásával érhető el. A pályázatban előleg is igényelhető a meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25%-áig, vagy legfeljebb 500 millió forintig.

A kisebb vállalkozásoknak javasolt "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása pályázatban" a rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd Ft, amelyet ugyanazon két célterület mentén osztanak el, mint a komplex pályázat esetében, tehát az 1. célterület a mezőgazdasági termékek értéknövelése és piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása, erre 45 milliárd forintot különítettek el. Emellett további 5 milliárd Ft jut a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez kapcsoló zöld beruházások támogatására.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 200 millió Ft, szintén 50-70%-os támogatási intenzitással. Ebben a pályázatban is igényelhető előleg a meghatározott támogatási összeg legfeljebb 25%-áig, vagy legfeljebb 50 millió forintig.

Hirdetés –gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Mire lehet igényelni a támogatást?

A pályázatban vannak önállóan támogatható tevékenységek és választható, kiegészítő tevékenységek is.

Önállóan támogatható tevékenységek

A TEÁOR 10 és 11 besorolás szerinti tevékenységekhez kapcsolódó tevékenységek. Azaz részletesebben az élelmiszer-feldolgozó üzemek esetében a termeléshez és/vagy élelmiszeripari termékek előállításához szükséges fejlesztések. Továbbá a borászati üzemek fejlesztése esetében a szőlő feldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő-, illetve habzóbor készítéséhez, kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó fejlesztések. Emellett támogathatók a takarmány előállító üzemek fejlesztéséhez, előállításhoz kapcsolódó tevékenységek.

Támogatható még a mézkiszerelést, gyapjúfeldolgozást, kenderfeldolgozást vagy trágyafeldolgozást folytató üzemek fejlesztése, illetve TEÁOR 10 vagy 11 besorolás szerinti tevékenységekhez kapcsolódó egyéb melléktermék feldolgozása.

Ezeken belül pedig a következő tevékenységekre igényelhető támogatás:

 • új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása
 • gyártásközi- és végtermékek minőségét szolgáló új eszközök, laboreszközök beszerzése, technológiai rendszerek kialakítása
 • üzemen belüli anyagmozgatáshoz, raktározáshoz, csomagoláshoz szükséges új eszközök beszerzése
 • áruszállításra használható teherautók és furgonok (N járműkategória) beszerzése, legfeljebb nettó 55 millió Ft értékben
 • épületek, építmények építése, kialakítása, bővítése
 • energetikai hatékonyságnövelést nem célzó korszerűsítések, felújítások

A zöld beruházások keretében támogathatók az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozó tevékenységek és a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

 • épületek, építmények hőtechnikai adottságainak javítása, hőveszteség csökkentése
 • épületek, építmények fűtési, hűtési, használati melegvíz és világítási rendszerek korszerűsítése
 • technológiai folyamatok, gépek, berendezések energetikai korszerűsítése
 • fűtési/hűtési energiaigény, használati melegvíz igény, villamos energia igény részbeni vagy teljes kielégítése megújuló energiaforrásból (napkollektor, biomassza alapú és hőszivattyús rendszerek, geotermikus energia, biogáz termelés, anaerob, biogáz termeléssel együtt járó szennyvízkezelési technológia kialakítása, napelemes rendszer, szélenergia)

Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek:

 • projekt előkészítése, szakmai előkészítés, közbeszerzés,
 • mérnöki feladatok,
 • projektmenedzsment,
 • egyéb szolgáltatások, (tájékoztatás, kötelező nyilvánosság biztosítása stb)
 • immateriális javak beszerzéséhez kapcsolódó tevékenységek
 • telepi infrastruktúra fejlesztése
 • informatikai eszközök és szoftverek beszerzése
 • ingatlan vásárlása (2%)

A pályázatokra a vállalkozások méretétől függetlenül lehet pályázni!

A kedvezményezettek köre a vállalkozás méretétől független. Azok a Magyarországon székhellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások pályázhatnak, akik rendelkeznek a támogatási kérelem benyújtását megelőző 1 teljes lezárt üzleti évvel. Továbbá pályázhat mezőgazdasági őstermelő, őstermelők családi gazdasága, szövetkezet, termelői csoport, termelői szervezet, termelői integrációs szervezet, vagy szociális szövetkezet és vadásztársaság.

Támogatási kérelem benyújtására kollektív beruházás keretében is van lehetőség. Fontos, hogy egy pályázó több üzemére is igényelhet támogatást a különböző megvalósítási szakaszokban, így akár egy pályázóhoz tartozó több üzem is támogatást nyerhet!

feldolgozóüzem

Új gépek és eszközök, technológiák vásárlása is támogatható – fotó: freepik.com

Csupán pár hónap maradt a felkészülésre!

A Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása pályázatban a támogatási kérelmek benyújtására 2024. szeptember 17. napjától van lehetőség az alábbiak szerint meghatározott benyújtási szakaszokban:

1. benyújtási szakasz: 2024. szeptember 17. - 2024. szeptember 30.
2. benyújtási szakasz: 2024. október 1. - 2024. október 14.
3. benyújtási szakasz: 2025. április 15. - 2025. április 28.
4. benyújtási szakasz: 2025. április 29. - 2025. május 12.

A kisebb cégeknek szóló Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása pályázatban pedig 2024. augusztus 13. napjától van lehetőség az alábbiak szerint meghatározott benyújtási szakaszokban:

1. benyújtási szakasz: 2024. augusztus 13. – 2024. augusztus 26.
2. benyújtási szakasz: 2024. augusztus 27. – 2024. szeptember 9.
3. benyújtási szakasz: 2025. március 11. – 2025. március 24.
4. benyújtási szakasz: 2025. március 25. – 2025. április 7.

A kérelmek mindkét pályázat esetében szakaszosan kerülnek elbírálásra. Az élelmiszeripari pályázatok kifejezetten bonyolult kiírások, ahol rengeteg dokumentumra és felmérésre van szükség, ezért mindenképp javasoljuk a pályázati szakértő közreműködését!