A szervezet állítása szerint jelentősen növelheti az élelmiszerárakat a hulladékgazdálkodási rendszer júliusi átalakítása – írja az inforstart.hu

karton

A költségemelkedést a gyártók kénytelenek lesznek majd az élelmiszerek átadási árában érvényesíteni – fotó: pixabay.com

A megállapított díjak nagy érvágást jelentenek majd a gyártók számára

Egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetésre kerül a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR). Erre azért van szükség, mert az elmúlt években a termékekkel, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatban is sürgetővé vált a környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése.

Hazánkban 2023. július 1-től a MOL által működtetett koncessziós társaság fogja kollektívan teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.

Az élelmiszergyártók folyamatosan jelezték a hazai jogalkotók számára a koncessziós tervekkel kapcsolatos aggályaikat.

A félelmeik nem voltak alaptalanok, máris kiderült, hogy a megállapított díjak nagy érvágást jelentenek majd a számukra július 1-től: az eddig az erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a többszörösét – háromszorosát, ötszörösét, egyes esetekben akár tízszeresét kell majd fizetniük az egyes csomagolóanyagok után.


hulladék

Sürgetővé vált a környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése – fotó: pixabay.com

A gyártók önköltségeinek növekedése összetett

Mivel a díjtételek kialakításába a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be, így nem tudják azt sem, hogy mi alapján kerültek meghatározásra, azaz az sem látható, hogy az az Európai uniós irányelv érvényesül-e ami szerint csak a tényleges, indokolt költségeket tartalmazhatná a díj.

A gyártók önköltségeinek növekedése összetett, ugyanis nem csak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, hanem magasabb költségek rakódnak a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére.

Ezt a költségemelkedést a gyártók kénytelenek lesznek majd az élelmiszerek átadási árában érvényesíteni, amit a kiskereskedők – a saját megnövekedett terheik miatt – szintén kénytelenek lehetnek áthárítani a fogyasztók felé.

hulladék

A díjtételek kialakításába a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket nem vonták be – fotó: pixabay.com

A bevezetendő magas díjak miatt az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-től

A hazai élelmiszerpiacra ez az újabb költségnövekedés további negatív hatást gyakorolhat, még jobban növelve az ársapkák és a kötelező akciózás kártékony piactorzító hatásait.

A FÉSZ meggyőződése, hogy annak érdekében, hogy megakadályozható legyen az élelmiszerárak további emelkedése, valamint biztosítani lehessen a hazai élelmiszeripari vállalkozások talpon maradását és versenyképességét, a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség. A szövetség ezért egyeztetést javasol a kormányzat és a gyártók érdekképviseleti szervei között.