Az ország minden részéről érkeztek traktorokkal demonstrálók Párizsba – számolt be a Euronews. A gazdálkodók két szakszervezete által szervezett demonstráció blokkolta a forgalmas utakat, és komoly dugókat okozott a reggeli csúcs idején.

tüntetés

A traktorok "Macron válaszolj nekünk! Védd meg a gazdákat!" feliratú transzparensekkel vonultak.

A termelők felháborodását a szerintük aggasztó gazdasági helyzetük és a kormány mezőgazdasági politikája váltotta ki. Emellett azt állítják, hogy hivatásukat méltánytalanul kritizálják az emberek, egyebek közt az olyan gyomirtó szerek használata miatt, mint a glifozát.

Emmanuel Macron francia elnök politikája széleskörű felháborodást váltott ki a gazdálkodók körében, első sorban azok a tervek, amelyek 2021-ig betiltanák a glifozát használatát. Igaz a kormány mentességet ígért azoknak a gazdaságoknak, amelyek számára nincs megvalósítható alternatíva.

Macron a gazdák körében a Kanadával és a Mercosur (dél-amerikai) országokkal kötött uniós kereskedelmi megállapodás miatt sem túl népszerű, a termelők attól tartanak, hogy az egyezmények teret engednek az olcsóbb és alacsonyabb minőségű termékek importjának.

gazda

A gazdálkodók a kormány mezőgazdasági politikája ellen tüntettek.

A tüntetők találkozni szeretnének a francia elnökkel, hogy megvitassák a kormányzati politikával kapcsolatos aggodalmaikat egyebek közt a növényvédő szerekről és az állattartás feltételeiről. Bár ez a találkozás nem valószínű, hogy létrejön, a mezõgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalások után a szakszervezetek azt állították, hogy december 3-án találkozni fognak Edouard Philippe miniszterelnökkel.

tüntetés

A glifozát tervezett korlátozása is nagy felháborodást váltott ki.

A német gazdák egy nappal korábban tartottak hatalmas tüntetést Berlinben, amin több mint tízezren vettek részt. A német demonstrálók soha nem látott méretű tiltakozását az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások, a Mercosur egyezmény és a mezőgazdaságot támadó közvélemény váltotta ki.

A francia demonstrációval egy időben pedig az ír gazdálkodók szerveztek traktoros blokádot Dublinban.