A jelen kor egyik legnagyobb kihívása egyértelműen a globális felmelegedés. A levegő szén-dioxid és egyéb üvegházhatást okozó gázok koncentrációjának folyamatos és nagy mértékű emelkedése járul hozzá ahhoz a tényhez hogy minden évben egyre melegebb van. Ezért az egyik legfontosabb cél az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. A vegyipar az innovatív eljárásaival és termékeivel jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez. A BASF kutatói már most is komoly szerepet játszanak abban, hogy a fenntarthatósági átállás valóban megtörténjen. Dr. Melanie Maas-Brunner, a BASF SE igazgatótanácsának tagja és technológiai igazgatója, valamint a BASF tudósai a BASF mobilitással és mezőgazdasággal kapcsolatos fejlesztései sorába tartozó legújabb innovációkra mutattak be példákat (pl. innovatív hűtőfolyadékok elektromos autókhoz, vagy új precíziós kijuttatási technológiák a mezőgazdaságban) a vállalat kutatási sajtókonferenciáján.

BASF Ludgwigshafen telephelye - fotó: pixabay.com

Melanie Maas-Brunner kiemelte "A fenntarthatóság irányába mutató átállás már a kutatási szakaszban veszi kezdetét". BASF e téren nagyon jó pozíciót harcolt ki magának, hisz jelenleg körülbelül 10 000 munkavállalója van globális szinten és egyedi kutatás-fejlesztési struktúrával rendelkezik.

"Ahhoz, hogy az átállással szemben álló kihívásokat még gyorsabban leküzdjük és hosszú távon sikeresek legyünk, tovább kell erősítenünk az ügyfelekhez való közelségünket és ki kell használnunk a Know-how Verbund előnyeit" – tette hozzá Maas-Brunner.

Ezért a vállalat a következő évben világszerte átszervezi kutatási tevékenységeit. Az üzleti vonatkozású kutatási egységek, amelyek eddig a három kutatási részleghez tartoztak, az operatív részlegekbe lesznek beolvasztva, így még jobban tudnak majd az ügyfelek igényeihez igazodni. A BASF a jövőben a több üzletágat is átfogó kutatási tevékenységeket egyetlen, globális jelenléttel rendelkező központi kutatási részlegben fogja összefogni. A BASF nagyszabású fenntarthatósági célokat tűzött ki maga elé. A vállalat tovább kívánja gyorsítani a CO2-mentes eljárások és a körforgásos gazdaság fejlesztését, valamint a digitalizáció kiterjesztését. Ezen túlmenően a BASF a nagyobb fokú fenntarthatóság felé történő átállásban is támogatja ügyfeleit. A BASF összesen mintegy 2 milliárd eurót költött kutatás-fejlesztésre 2020-ban.

Műanyagok szerepe a CO2 kibocsátásban

A szén-dioxid kibocsátás egyik legnagyobb felelőse a közlekedési ágazat. Ezért fontos hogy ezt a részleget teljesen átalakítsuk és áttérítsük az e-mobilitásra. Az elektromos járművek előállítását fenntarthatóvá kell tenni, az akkumulátorok töltési idejét le kell rövidíteni ugyanakkor úgy hogy élettartalmukat meg kell hosszabbítani. Ezeknek a céloknak az eléréséhez elengedhetetlen az innováció.

A vegyipar kulcsszerepet fog ebben játszani: Egy elektromos jármű lényegesen több vegyi anyagot tartalmaz, mint egy belsőégésű motorral felszerelt jármű. Ennek az az oka, hogy az elektromos járművekben a módosított hajtáslánc miatt számos egyéb alkatrész is eltérő. A BASF kutatás-fejlesztési részlege folyamatosan dolgozik az elektromos járművekbe szánt innovatív termékek (például akkumulátoranyagok, nagy teljesítményű műanyagok, módosított hűtőfolyadékok és újfajta bevonatok) kifejlesztésén.

És hogy hogy jönnek ide a műanyagok?

A műanyagok például jelentősen hozzájárulnak az elektromos járművek biztonságához. Példának okáért – hővezető ragasztóanyagként – erős ütésvédelem és biztonságos áramelosztás kivitelezéséhez, valamint nagyfeszültségű alkatrészek és csatlakozók színkódolásához használják a műanyagokat.

Az e-mobilitás javulást hozhat nagyvárosaink levegőjének minőségében - fotó: pixabay.com

A Glysantin® termékcsaládban újonnan kifejlesztett hűtőfolyadék a BASF egy másik olyan terméke, amely tovább fokozza az elektromos járművek biztonságát. Újfajta összetételének köszönhetően rendkívül alacsony az elektromos vezetőképessége. Ez azt jelenti, hogy ha az akkumulátor megsérül, például egy balesetben, a BASF új terméke nem lép reakcióba az akkumulátor nagyfeszültségű alkatrészeivel. Ugyanakkor a Glysantin® ElectrifiedTM megbízható korrózióvédelmet nyújt az elektromos járművek hűtőrendszerében.

A BASF kutatói különböző digitális módszerek segítségével kifejlesztették a CathoGuard® katódos elektrobevonat (e-bevonat) új változatát is, amit kifejezetten az elektromobilitás követelményeinek megfelelően terveztek. Ez alacsonyabb hőmérsékleteken történő felhordást tesz lehetővé, így a termék változatlan tulajdonságai mellett csökkenti a CO2 kibocsátást. A technológia emellett a szokásos fenntarthatósági előírásoknak is megfelel, mivel ón- és veszélyes légszennyező anyagoktól mentes, és csak csekély mértékben tartalmaz illékony szerves vegyületeket.

Kutatás és fejlesztés egy fenntartható mezőgazdaságért!

BASF kutatórészlege már régóta dolgozik a fenntartható mezőgazdaságot szolgáló megoldásokon. Kiemelt szerepet kap ez a részleg mert a gazdálkodóknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük: a 2050-re 10 milliárdra növekvő világnépesség élelmezése, az éghajlatváltozás okozta változó időjárási körülmények, biztonságos és hatékony növényvédelem és gyomirtás – növekvő rezisztencia, valamint korlátozott természeti erőforrások és termőföldek közepette. Ezért sürgősen szükség van innovációra, például az új vetőmagoktól és tulajdonságoktól kezdve az újfajta növényvédőszereken át a digitális alkalmazásokig.

Hibrid búza

A búza a világ egyik legfontosabb gabonafajtája, mennyisége meghaladja az évi 770 millió tonnát. A búza terméshozamát az elkövetkező években jelentősen növelni kell. Ennek a célnak az elérést számos tényező akadályozni fogja kezdve a termőterület folyamatos csökkenése vagy az egyre melegebb évek. A BASF egy globálisan irányított, de helyi igényekre szabott nemesítési program segítségével olyan új hibridbúzát fejleszt ki, ami a megnövelendő terméshozam és a jobb minőség, valamint a betegségekkel és rovarokkal szembeni ellenállóképesség érdekében hozzáadott értéket képviselő tulajdonságokkal rendelkezik.

Több szempont alapján válogatták az új hibrid búza genetikai állományát - fotó: pixabay.com

A BASF kutatói a legfontosabb búzatermesztő régiókból származó változatos genetikai állomány felhasználásával a genetikailag eltérő szülői vonalakból választják ki a legjobb növényi tulajdonságokat. Ezzel a vállalat – a termésstabilitást és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni jobb ellenállóképességet szem előtt tartva – a termelők és a partnerek igényeit a teljes értéklánc mentén tudja kielégíteni.

Optimalizálás és szaktanácsadás

A BASF a növénytermesztés optimalizálása érdekében egy olyan intelligens növénymodellező platformot fejlesztett ki, amely folyamatos adatelemzésen alapuló pontos agronómiai ajánlásokkal tud szolgálni. Ez a platform a gazdasági, biológiai és fenntarthatósági paraméterek figyelembevételével digitális agronómiai tanácsadást nyújt a gazdálkodóknak, ezzel utat nyit nekik a hatékony és környezetbarát növénytermesztéshez.

A platform adatait a xarvio® Digitális Gazdálkodási Megoldások különböző termékei használják. Például a Bosch-sal közösen kifejlesztett Smart Spraying okos permetezési rendszer esetében a szakemberek az adatokat csúcstechnológiás kameraérzékelőkkel és szoftverrel párosítják, hogy a gyomirtószereket – foltkezelés keretében – csak ott juttassák ki a gyomokra, ahol azokra valóban szükség van.

A drónok alkalmazása a mezőgazdaságban kiemelt fontossággal bírhat a jövőben - fotó: pixabay.com

A szántóföldi kísérletek arra mutattak rá, hogy ez a kombinált technológiai megoldás akár 70%-kal is csökkentheti a felhasznált gyomirtószer mennyiségét. Ez jelentős mértékben hozzájárul a környezetvédelemhez, ugyanakkor pénzügyi előnyökkel is jár a gazdálkodóknak.

A kutatás tervezésében bekövetkezett változások – a szekvenciális kutatásról a párhuzamos kutatásra való áttérés – szintén úttörő megközelítést jelentenek a fenntartható innovációk szempontjából. Ezzel a módszertannal a termékek és alkalmazások fejlesztése már a kezdetektől fogva holisztikus alapokon nyugszik, a fenntarthatósági szempontok már a korai K+F szakaszokban is beépülnek az eljárásba.

A BASF ezzel a módszerrel sikeresen fejlesztette ki új gombaölő szerét, a Revysol®-t. Ez a – triazolok kémiai osztályába tartozó – hatóanyag hathatós biológiai teljesítményt mutat számos fontos gombabetegséggel szemben. Ugyanakkor a biztonságos és környezetbarát alkalmazás minden követelményének is megfelel.