Új határidőre kell figyelniük az anyatehéntartóknak
Január 31-re módosul az anyatehéntartás-támogatási jogcímnél a szaporítási esemény bejelentése. A 2018. január 31-i határnap a 2017-ben beadott kérelmekre vonatkozik. A dátum előbbre hozásának az volt a célja, hogy a termelők e jogcímek vonatkozásában is mielőbb támogatáshoz jussanak.

Változások a szolidáris gazdálkodási pályázatban
Módosult a VP6-16.9.1-17 kódszámú – a Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság –pályázati felhívás.

A felmelegedés gátolja, hogy egyre több gabonát arassunk
Miért stagnálnak az árpa, a búza, a kukorica és a rozs termésátlagai Magyarországon és általában az egész régióban? Két magyar kutató elemzése szerint a korábbinál magasabb átlaghőmérsékleteknek jelentős szerepük van e negatív folyamatokban.

Újra Agroinform Fórumtalálkozó!
Az Agroinform fórumában több ezer mezőgazdasági témát tárgyalnak meg a tagok, a napi több száz aktív hozzászóló az elmúlt években valódi közösséget hozott létre. Ez a közösség évente egy már hagyományos Fórumtalálkozó keretében gyűlik össze, amelyre idén kilencedik alkalommal kerül sor.

A NAK szerint a gazdáknak nem kell aggódniuk a meleg miatt
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a szokatlanul meleg időjárás a legtöbb növényre még nincs negatív hatással, mivel a természet ilyenkor javában "alszik", a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak. A gazdák azonban aggódnak a napok óta tartó tavaszias időjárás miatt, mivel rügyeznek a fák, és attól tartanak: ha továbbra is ilyen meleg lesz, majd erős lehűlés következik, komoly károkkal kell számolniuk.

repce

Virágzik a repce a tavaszias időben a Zala megyei Hahót közelében – fotó: Varga György/MTI

Módosult a vízvédelmi célú, nem termelő beruházások pályázat
Változtak a VP4-4.4.2.1-16 kódszámú – Vízvédelmi célú, nem termelő beruházások: létesítmények kialakítása, fejlesztése – pályázati felhívás 3. fejezetében az építési normagyűjtemény alkalmazásával kapcsolatos szabályok.

Kedvezményes hitellehetőség a viharkárt szenvedett termelőknek
A 2017 második félévében jégkárt vagy viharkárt szenvedett mezőgazdasági termelők számára is elérhető a „0%-os” forgóeszközhitel.

Januárban két új pályázat is megjelenik
Még ebben a hónapban új pályázat jelenik meg az energiahatékonyság javítására és borszőlőültetvények telepítésére.

Termelési naplót kell vezetniük a borkészítőknek
Módosult a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásáról szóló 70/2012. (VII. 16.) VM rendelet.

Diverzifikációs pályázat: lehet-e még reménykedni?
A Miniszterelnökség tömeges visszaélések miatt vonta vissza nemrég a diverzifikációs pályázatot, így a tisztességes pályázók is rosszul jártak. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a január 9-i sajtótájékoztatón beszélt a visszavonás okairól.

Fazekas Sándor: A precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható
A magyar mezőgazdaság jövője, a gazdák megélhetése nagymértékben attól függ, hogy a takarékos, korszerű, gazdaságosabb termelést biztosító, legkorszerűbb számítástechnikai eredményeket, különböző megoldásokat miként tudjuk átvenni, elsajátítani. A földművelésügyi miniszter úgy fogalmazott: korszakhatárhoz érkezett a magyar agrárium. Az agrárdigitalizáció, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárások – Amerikából indulva – elérték Európát, és Magyarországon is számolni kell azzal, hogy a precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható.

kép

A precíziós gazdálkodás átvétele, használata nem elodázható – fotó: Shutterstock

Több pénz jut a magyar méhészeteknek
A korábbi keret bővítésének köszönhetően évente 340 ezer euróval nagyobb keretösszeg, vagyis 5 millió 35 ezer euró áll a magyar méhészek rendelkezésére.

Génmódosított növények az EU-ban? Bízzuk a tagállamokra a döntést
A génmódosított növények termesztése régóta vitatéma az Európai Unióban. Agrárkutatók és szakjogászok egy csoportja új típusú eljárást javasol az ügyben azért, hogy az engedélyezés folyamatában kevesebb szerep juthasson a politikai szempontoknak.

PREGA Konferencia: Lehull a lepel! Megmutatjuk, hogy mi mindenről szól majd a legnagyobb hazai precíziós konferencia
2018-ban már negyedik alkalommal jelentkezik a PREGA – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezésében, melynek fókuszában idén a megoldások és a megtérülés áll.

Kevesebb pénz jut 2020 után az agrártámogatásokra
Két program kivételével minden jelenlegi uniós kiadási tételnek csökkennie kell 2020 után, így az agrárpolitikára is kevesebb pénz jut majd az EU költségvetési biztosa szerint.

kép

A forráskiesés és a többletkiadások miatt szükség van a jelenlegi kiadások csökkentésére – fotó: Shutterstock

Várhatóan májusban dől el a támogatások jövője
Vélhetően májusban döntenek majd az európai uniós állam- és kormányfők az Unió 2020 utáni költségvetéséről és a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források összegéről.

Az aranyszínű sárgaság ellen az egyetlen esély a megelőzés
Egyre több borvidéken bukkan fel a szőlőre végzetes csapást jelentő aranyszínű sárgaság betegség, amely ellen az egyetlen esélyt az időben történő megelőzés jelenti, mégpedig a kórokozót terjesztő szőlőkabóca kiiktatásával.

Újabb afrikai sertéspestisgóc jelent meg a határ mellett
Ismét megjelent az afrikai sertéspestis Romániában: a kór a magyar, illetve az ukrán határtól is alig néhány kilométernyi távolságra található Szatmár megyei Mikola (Micula) egy háztáji gazdaságában fertőzte meg az állatokat.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.