Arra most ne térjünk ki, hogy a prognosztizált lélekszám évről évre változik, úgyhogy ne foglalkozzunk ezzel a megjósolhatatlan számmal. Jóval inkább fordítsunk figyelmet arra az ijesztő diagramra, amit az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO tett közzé – írja a Syngenta blog.

A FAO szerint a gazdag országokban veszendőbe menő 222 millió tonna élelmiszer majdnem annyi, mint Afrika Szaharától délre eső részének 230 millió tonnás termelése.

A szervezet összegyűjtötte, hogy régiónként évente hány kilogramm az egy főre eső élelmiszerhulladék/veszteség. Különösen érdekes, hogy abban mekkora szerepet játszanak a fogyasztók és mekkorát az ellátó lánc tagjai a termelőktől a feldolgozókon és szállítókon át a kereskedelemig. Eszerint az utóbbi, a diagramon szürkével jelölt ellátó láncban vész el az élelmiszer jó része, és ez az arány leginkább a szubszaharai Afrikában, Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Latin-Amerikában jelentős.

diagram

De a diagramban az is jól látható, hogy a fogyasztók vörössel jelölt oszlopa a gazdagabb vidékeken milyen magas, vagyis főleg ott pazarolnak, ahol magas az életszínvonal. Így Észak-Amerika és Óceánia (ide tartozik Hawaii, Ausztrália, valamint Új-Zéland is) a legnagyobb pazarló, majd Európa következik Ázsia fejlett ipari országai előtt. Az szintén elgondolkodtató, hogy az élelmiszerlánc okozta veszteség ezeken a területeken alacsonyabb, mint Latin-Amerikában vagy Észak-Afrikában.