A tárca az információkat már akkor átadta az illetékes hatóságoknak. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el - mondta Gőgös Zoltán szocialista szakpolitikus szerdai sajtótájékoztatójára reagálva. Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy a három érdekcsoport több mint egymilliárd forint támogatást igényelt, a csalásokat kiszűrő informatikai rendszeren azonban időben fennakadtak. Véleménye szerint ezt nem lehetett volna belső segítség nélkül előkészíteni. Az ügy részleteiről Budai Gyula annyit mondott: ezek a bűnözői körök az idén hoztak létre olyan gazdasági társaságokat, amelyek május 15-e után kérelmeket nyújtottak be területalapú támogatásokra. A cégek olyan területekre adtak be támogatási igényt, amelyeket nem béreltek, nem használtak, tehát amelyekre nem volt jogosultságuk.

Budai Gyula kiemelte: az érintett gazdasági társaságok csak akkor tudhatták, hogy milyen területekre nem nyújtottak be mások támogatási kérelmeket, ha a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon (MVH) belül voltak informátoraik, akik megadták nekik ezeket az adatokat. Ebben középszintűnél magasabb pozícióban lévő vezetőknek kellett közreműködniük - vélte az államtitkár. A tárca információi szerint 24 cégről, és 400 millió forintos támogatási igényről van szó. Budai Gyula szerint "blődség" a Gőgös Zoltán által említett egymilliárd forint.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a tárca már februártól az információk birtokában volt, a hatóságokkal együttműködve az érintett cégeket figyelemmel kísérték, a támogatási kérelmek benyújtása után pedig intézkedtek, hogy az igényléseket ne fizessék ki. Sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár - szögezte le Budai Gyula. A politikus jelezte: az ügy jellege miatt több információt nem adhat.