Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben a magyar élelmiszeripar
belföldi piaci részesedésének aránya még 88 százalékos volt, ez az
arány csökkent a múlt évben tovább.
    Változatlan áron számítva a magyar élelmiszer-feldolgozók
értékesítése mintegy 1 százalékkal mérséklődött, a termelés pedig 3
százalékkal csökkent. Ez a szakember szerint azt jelzi, hogy a
feldolgozó vállalatok egy része raktárról értékesített árut. Az
árbevétel a főtitkár szerint 2.500 milliárd forint körül alakult
2005-ben.
    Piros László közölte: a kivitel változatlan áron számítva  az
előzetes adatok alapján mintegy 3,5 százalékkal növekedett. Az
magyar élelmiszeripar által felhasznált importról még nincsenek
becsült adatok sem.
    A főtitkár kedvezőnek mondta ugyanakkor, hogy az agrártermékek
importjának növekedése mindössze 10 százalékos volt 2005-ben,
jelentősen mérséklődött 2004-hez viszonyítva, amikor 30 százalék
körül mozgott.
    Az idei évtől az érdekképviseleti vezető azt várja, hogy sikerül
megállítani a több éve tartó belföldi piacvesztési folyamatot.
Kedvezőtlen előjelnek tartja ugyanakkor a madárinfluenza
megjelenését, mivel az tovább rontja a baromfifeldolgozók helyzetét.
    Piros László szerint a legrosszabb helyzetben még mindig a
közvetlenül mezőgazdasági nyersanyagot feldolgozó élelmiszeripari
ágazatok vannak. Úgy vélekedett, az állati termékeket feldolgozó
üzemeknek, illetve a zöldség-gyümölcs szektornak kell leginkább
nehézségekkel számolniuk az idén.

Forrás: MTI