Az ENSZ szerint lezárult a megállapodás Oroszország Ukrajnán keresztül történő ammóniaexportjának újraindításáról - írja a Reuters.

búza

Oroszország élelmiszer- és műtrágyaszállításának megkönnyítése központi eleme a csomagszerződésnek – fotó: pixabay.com

Közel a megállapodás

"Meglehetősen közel áll a megállapodás az orosz ammóniaexportnak egy ukrajnai fekete-tengeri kikötőbe történő csővezetéken keresztüli újraindításáról" – mondta az ENSZ segélyszervezeti vezetője, Martin Griffiths a Reuters NEXT szerdai eseményén, hozzátéve, hogy „szinte fontosabb", mint a gabonaexport biztosítása.

Oroszország élelmiszer- és műtrágyaszállításának megkönnyítése központi eleme annak a júliusban kötött – és a hónap elején meghosszabbított – csomagszerződésnek, ami Ukrajna fekete-tengeri gabonaszállítását is újraindította.

Súlyosbodott az élelmiszerválság

Oroszország február 24-i inváziója a szomszédja ellen Ukrajna fekete-tengeri élelmiszerexportját megállította, és leállította azt csővezetéket is, ami Oroszországból ammóniát szállít egy ukrajnai fekete-tengeri kikötőbe. Az ammónia a nitrát műtrágyák kulcsfontosságú összetevője.

Griffiths, amikor az ammóniavezeték újraindításáról szóló megállapodásról kérdezték azt mondta: "Szerintem elég közel vagyunk a téma lezárásához, és ezen a héten nagy lépésekkel közeledünk hozzá."

"Elengedhetetlen" - mondta, és arra figyelmeztetett, ha Oroszország nem indítja újra a műtrágyaexportot, az egy éven belül élelmiszer-elérhetőségi problémát okozhat, majd hozzátette: "Szóval rendkívül fontos, szinte fontosabb, mint a gabona."

élelmiszer

Nagy szükség van az exportmegállapodásra – fotó: pixabay.com

Oroszország ukrajnai háborúja az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint súlyosbította a globális élelmiszerválságot, mintegy 47 millió embert taszítva "akut éhezésbe", emiatt szükség volt az exportmegállapodásra. Ukrajna és Oroszország egyaránt kulcsfontosságú globális gabona- és műtrágyaexportőr.

"Az Oroszországból Ukrajnán át tartó ammóniavezeték üzemeltetése... jól érthető, nem nehéz, egy-két héten belül elindítható. Azt hiszem, eljutunk odáig" - mondta Griffiths.