A globális klímaváltozás miatt megszaporodó viharok, jégesők, áradások, aszályok és tűzek komoly fejfájást okozhatnak a magyar gazdáknak is. A Generali Biztosító kárstatisztikai adatai alapján továbbra is a jégkárok jelentik a legnagyobb problémát a mezőgazdasági termelőknek, és ennek megfelelően erre a kártípusra kötik a legtöbb biztosítást is a gazdák.

A Generali a tavalyi év során összesen közel 1,3 milliárd forintot fizetett ki ügyfelei részére növénykárokra, melyből a jégverés miatti kárkifizetés összesen több mint 930 millió forintot tett ki.

A második legsúlyosabb problémát pedig a viharkárok jelentették, melyek esetében összesen csaknem 170 millió forint összegű kárkifizetés történt. Sajnos, a növekvő veszélyek ellenére hazánkban a szántóföldek biztosítottsága továbbra is mindössze 50% körül van, míg az erdők esetében ez az arány még az 1%-ot sem éri el.

Május végéig igényelhető díjtámogatott biztosítás

A Generali Biztosító ügyfelei számára úgynevezett díjtámogatott biztosításokat is kínál, melyek esetében a biztosítási díj meghatározott részét jogszabályban meghatározott állami szerv a termelő részére visszatéríti. A díjtámogatott biztosítások olyan természeti kockázatokra köthetők, mint a tűz, jég, vihar, őszi, téli, tavaszi fagy, aszály, árvíz vagy felhőszakadás. A különböző növényi kultúrákat A, B és C típusú biztosítási csomagok részesítik védelemben.

aszály

Díjtámogatott biztosítás csak május végéig köthető

Érdemes tudni, hogy a törvény értelmében a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítások önrészei viszonylag magasak. A Generali éppen ezért kiegészítő biztosítással segít levenni a gazdák válláról ezt a terhet, ami szinte mindegyik típusú biztosításhoz megköthető.

Kockázat Biztosítási típus Önrész kiegészítő
A B C
Jég
Aszály
Tavaszi Fagy
Téli Fagy
Felhőszakadás
Vihar és homokverés
Mezőgazdasági árvíz
Tűz
Őszi fagy

A Generali emellett további védelmi opciókat is kínál a díjtámogatott növénybiztosítás mellé, hogy biztosan nyugodtan aludhassanak a gazdák. Köthető például olyan kiegészítő biztosítás, ami akkor is térít, ha egy égő cigarettacsikk, vagy más nem természeti eredetű ok miatt keletkezett tűzkár a növényi kultúrában kárt okoz.

A szélsőséges időjárás miatt a gazdákat egyre több kár éri, és a bekövetkező károk nagysága is évről évre nő. Éppen ezért érdemes időben felkészülni a bajra, és 2019. május 31. előtt megkötni a díjtámogatott növénybiztosítást, mely kár esetén jelentős segítséget nyújt.

napraforgó

A Generali kiegészítő biztosítást is kínál szinte minden díjtámogatott növénybiztosításhoz

Időjárás előrejelző mobilapp és drónos kárfelmérés

A Generali lépést tartva a legfrissebb digitalizációs trendekkel, ügyfelei számára innovatív plusz szolgáltatásokat is kínál. Egyrészt egy olyan ingyenesen letölthető mobil alkalmazással könnyíti meg a gazdák életét és munkáját, mely előre jelzi az időjárási vészhelyzeteket.

Másrészt az idei évtől a biztosító kárszakértői a viharkárokhoz és a nagyobb területeket érintő károk a felméréséhez drónokat is használnak a pontosabb, precízebb kárfelmérés érdekében. A drónnal készített fotókat és videókat a kárszakértők az érintett gazdák rendelkezésére bocsátják, akik így tájékozódhatnak a növénykultúrájuk állapotáról madártávlatból is (pl.: belvízfoltokról, vagy a táblát érintő vadkárokról).