HarvestEye mallorcai termesztőkkel dolgozik együtt végzi a terepi kísérleteket technológiájuk finomításért, számolt be a FutureFarming.

A HarvestEye technológiát meglévő betakarító gépekbe, osztályozó berendezésekbe lehet beépíteni. A betakarítás során valós idejű adatokat közvetít a terményhozamról, így a táblán belüli megoszlást is gyorsan meg lehet tudni. Ilyen adatok birtokában a növény fejlődése során a területre kijuttatandó tápanyagok szükségességét, eloszlását is be lehet állítani.


Alacsony eszközigény

Pusztá egy kamera, egy fedélzeti számítógép, és egy tablet a csomag tartalma. A rendszerhez tartozó kamera felvételt készít a krumplikról, ahogyan a futószalagon haladnak. A számítógép feldolgozza ezeket az adatokat, a kezelő pedig a tableten élőben látja a folyamatot.

Csupán ennyi eszközből áll a rendszer

Csupán ennyi eszközből áll a rendszer – fotó: Pixabay

A mallorcai terepgyakorlaton a megelőző fejlesztési időszakhoz hasonlóan a szoftvert és a hardvert is tesztelték:

Helyi termelőkkel együtt végezték a próbaüzemet, 6 területről összesen több mint 200 tonna burgonyát takarítva be.

Dr Mercedes Torres Torres, a HarvestEye-nál a gépi tanulásért felelős csoport vezetője lelkendezett:  "Fantasztikus együttműködést alakítottunk ki a gazdákkal és nagykereskedőkkel Mallorcán. Kiváló lehetőség számunkra, hogy csiszoljuk a meglévő technológiánkat az angol betakarítási időszak előtt, ahogyan arra is tökéletes, hogy az új fejlesztéseinket kipróbáljuk. Mindezek nagyban javítják a termékünket."