Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti vendéglátó egység helyszíni ellenőrzése során. Az étteremben a működési engedély alapján – a megfelelő előkészítő hely hiánya miatt – kizárólag tisztított zöldséget és gyümölcsöt, valamint konyhakész, mindössze hőkezelést igénylő húst használhattak volna az ételek elkészítéséhez – írja a Nébih közleménye.

Ezzel szemben tisztítatlan zöldséget, földes árut, továbbá nem csak hőkezelést igénylő húst is tartottak, melyekkel az élelmiszereket szennyeződés veszélyének tették ki. A mosogató helyiség és a közlekedő takarítatlan volt, a falak pókhálósak, a kézmosók és egyéb vízvételi helyek a tevékenységhez nem szükséges, oda nem illő tárgyakkal voltak zsúfoltak. A padozat több helyen sérült, töredezett, nem tisztántartható.

Különösen súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságként értékelték az ellenőrök, hogy egyetlen kézmosó sem volt felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges szerekkel, eszközökkel (kézmosószer, papírtörlő, szeméttároló edény). Kezet mosni csak a konyhatér kétmedencés mosogatójában lehetett, azonban mindkét medence edényekkel, poharakkal volt teli.

A Nébih a fent részletezett, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. Ezen túlmenően a hatóság 23 tétel nem nyomon követhető, illetve lejárt fogyaszthatósági-, minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból.

Az egység az élelmiszer-biztonsági hiányosságok maradéktalan kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja a tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.