Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető a francia nagykövettel, Pascale Andréanival folytatott keddi megbeszélésen arról beszélt, hogy Budapest és Párizs hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással a mezőgazdasági és környezetügyi együttműködések területén.

A magyar mezőgazdaság legfőbb feladata a feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése, a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztése – fejtette ki a miniszter.

nagykövet

Pascale Andréani (balra) és Nagy István (jobbra) tárgyalása – fotó: Pelsőczy Csaba /AM

Nagy István jelezte, az idei év legfontosabb témája a közös uniós agrárpolitika (KAP), amelynek költségvetésén és részletszabályain egyaránt sok múlik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is erős KAP-ban érdekelt. Hozzátette: az együttműködés keretei közt kialakított új támogatási rendszer mintegy 9 milliárd euró közvetlen termelői segítséget jelent a szektornak 2020-ig. Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.

Szaúd-Arábia nagykövetével, Mohammed Abdulhadi al-Matrafíval az agrár-külkereskedelemről, a magyarországi befektetések és a biztonságos húsellátás lehetőségeiről, valamint a kutatás-fejlesztésben történő együttműködésről folytatott megbeszélést Nagy István. A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Magyarország megkapta az engedélyt a vöröshús Szaúd-Arábiába történő exportálására.

kép

A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Magyarország megkapta az engedélyt a vöröshús Szaúd-Arábiába történő exportálására – fotó: Pelsőczy Csaba /AM

Az agrárminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország magas színvonalú és feldolgozottságú élelmiszergazdasági, állati eredetű és malomipari, továbbá fagyasztott zöldség és gyümölcs termékekkel rendelkezik.

A szaktárca tájékoztatása szerint az agrárminiszter a japán nagykövettel is tárgyalt.