A Case IH Farmlift teleszkópos rakodók 2019-re új funkcióval bővülnek. Növelt emelőerőt, nagyobb kényelmet és magasabb teljesítményt kínálnak. A 633-as, a 636-os és a 737-es kulcsfontosságú modelleknél az emelőképesség terén történt fejlesztés. A Farmlift 935-ös modell emelő képessége változatlan maradt, a sorozat viszont számos továbbfejlesztéssel gazdagodott, amelyek közül a legjelentősebb egy modulációs rendszerű új hajtómű, ami finomabb sebességváltást tesz lehetővé.

Harsányi Zsolt szerint minden évben érdemes egy-egy olyan lépést tenni, amivel közelebb kerülhetünk a precíziós gazdálkodáshoz, hiszen ez az irány olyan meglepetéseket tartogat számunkra, melyek a mezőgazdaságban dolgozók munkájának jövedelmezőségét eredményezhetik.

Harsányi Zsolt elmondta, az AXIÁL pozitívan tekint a 2019-es évre – fotó: Agroinform.hu

Izgalmas és mozgalmas tavasz vár a Väderstad Kft.-re, tavaly a nyári és az őszi értékesítési előszezonban 80 új Tempo szemenkénti vetőgépet értékesített a cég, melyekkel együtt már több mint 400 ilyen vetőgép dolgozik majd idén tavasztól a magyar földeken.

A Tempo L 12/18-as teljesítménye a kétszeres sorszámú hagyományos vetőgéptípusokkal vetekszik, a pontossága pedig kiemelkedő – fotó: Agroinform.hu

Elkötöttük egy körre az Agrotec Magyarország Kft. New Holland-sárgára fényezett ZDT pótkocsiját. Volt nagy feltűnés! És azon ugye senki nem lepődik meg, hogy a gép már el is kelt? Az AGROTEC Magyarország Kft. széles termékpalettáját tovább bővítette a cseh gyártó ZDT munkagépeivel. A ZDT pótkocsikat az elnyűhetetlenség, a hatalmas munkabírás és a robusztus felépítés jellemzi.

A belga Octinion kutató-fejlesztő és termelő vállalat – egy ötéves fejlesztés eredményeként – olyan, önjáró robotot konstruált, amely a földieper-ültetvényt végigjárva felismeri, leszakítja és a végleges csomagolásnak megfelelően szortírozza az érett gyümölcsöket.

A robot nemcsak a munkaerő-problémát oldja meg, hanem a termék jobb minőségét is garantálja – fotó: freshplaza.de

A Gépközvetítő Kft. 2012 februárjában alakult, 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás. Fiatalos, lendületes csapatuk alapvetően új és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével és értékesítésével foglalkozik, ugyanakkor jellemzően nyugat-európai piacon található, jó állapotú használt gépek beszerzését is teljes körűen biztosítja ügyfeleiknek.

A legelők, rétek ápolásához elérhető technológiákat és az azokhoz kapcsolódó műszaki lehetőségeket gyűjtöttük össze cikkünkben. Leginkább a gyepek felületkezelő boronálásához, hengerezéséhez, tisztításához alkalmazott technikai megoldásokról is szót ejtettünk.

A kötöttebb talajszerkezetű réteknél a simahengerrel történő hengerezés egyik fő feladata a gyep talajának egyengetése – fotó: lomma-sachsen.de

A Kramer rakodók kezelősegítő rendszere meggátolja a gép túlterhelését, és több feladat alól felmenti a gépkezelőt. Egy ergonomikus kiképzésű joystickkal a gép teljes irányítását a kezében tarthatja. 17 funkcióval elvégezheti a fontos feladatokat anélkül, hogy el kellene engednie a joystickot. A KT276-KT407-es modellek esetében a joystickot a kabin konzoljára erősítették, a KT447-KT559-es teljesítménykategóriájú modellek esetében pedig a vezetőüléshez rögzítették.

A Kramer rakodók kezelősegítő rendszere meggátolja a gép túlterhelését, és több feladat alól felmenti a gépkezelőt.

A telemetrikus adatok automatikus értelmezésével a CLAAS gépek a jövőben még jobban integrálhatók a 365FarmNet rendszerbe. A CLAAS ezzel újabb fontos lépést tett az automatikus dokumentáció megvalósításának irányába.

A CLAAS gépek a jövőben még jobban integrálhatók a 365FarmNet-rendszerbe

Két Landini traktorcsalád mutatkozik be a gyártó palettájáról. Az univerzális 5-ös és 6C széria gépei ideális választások a közelgő tavaszi munkákhoz, de egész évben folyamatosan foglalkoztathatók a mezőgazdasági vállalkozásokban, csakúgy, mint a kommunális területeken.

A Landini 6C sorozat három modelljének teljesítménye 114, 121 és 130 LE

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként a talajmunkák lezárására, ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására, illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe. A francia QUIVOGNE cég (ejtsd: kivon) Rollmot hengere a piacon található hasonló munkagépek között talán a legrobusztusabb kialakítású.

A Rollmot rendkívül robusztus, megbízható henger

Manapság sokszor gondot jelent a választás. Túl sok modell, túl sok márka. Vajon melyiket válasszam, nekem hosszú távon vajon melyik volna a legoptimálisabb választás? A cikkben bemutatott infografikákkal segíteni szeretnénk abban, hogy a megfelelő gyepterülethez a legjobban megfelelő fűnyírót, fűnyíró traktort válassza ki.