Update: megszólalt a török védelmi miniszter

Hulusi Akar török ​​védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy véleménye szerint:

Az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportját lehetővé tevő megállapodás a március 18-án lejáró határidőtől fogva meghosszabbodik

- írta meg a Reuters. Törökország korábban azt nyilatkozta, hogy keményen dolgozik a megállapodás meghosszabbításán. „Az orosz és az ukrán féllel folytatott külön tárgyalásokon azt láttuk, hogy mindkét fél pozitívan közelíti meg ezt. Úgy gondoljuk, hogy pozitív lesz a dolog végkimenetele is. Az a véleményünk, hogy március 18-án meghosszabbítják az időtartamot" – mondta Akar az állami tulajdonú Anadolu Ügynökségnek adott interjújában.

A fekete-tengeri gabonakezdeményezésnek saját ENSZ által üzemeltetett weboldala is van, IDE KATTINTVA valós idejű grafikonokon és táblázatokban lehet mindent online követni, a weboldal pontosan részletezi a hajórakományokat, az úticélokat és még számos másik adatot.

Korábbi anyagunk a témában: Ankara erőfeszítései

Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter kijelentette, hogy Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott gabonamegállapodást, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon Oroszország invázióját követően blokkolt kikötőkből. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által közvetített Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés tavaly júliusban tette lehetővé a gabonaexport újraindulását három ukrajnai kikötőből.

A megállapodást novemberben meghosszabbították 120 nappal, és most március 18-án jár le, hacsak nem születik újabb megállapodás a meghosszabbításáról.

„Keményen dolgozunk a fekete-tengeri gabona-megállapodás zökkenőmentes végrehajtásán és további meghosszabbításán” – mondta Cavusoglu az Egyesült Nemzetek legkevésbé fejlett országokról szóló konferenciáján, a katari Dohában tartott beszédében.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által közvetített Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés tavaly júliusban tette lehetővé a gabonaexport újraindulását három ukrajnai kikötőből. Kép: Pexels

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország által közvetített Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés tavaly júliusban tette lehetővé a gabonaexport újraindulását három ukrajnai kikötőből. Kép: Pexels

Oroszország máris kijelentette, hogy csak akkor hajlandóak meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaszerződést, ha figyelembe veszik saját mezőgazdasági termelőinek érdekeit is.

Egyenlő feltételeket kérnek az oroszok

A múlt vasárnap Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is megismételte ezt az álláspontot. "Ha ez a megállapodás valóban minden felet egyenlően kezel, akkor részünkről, mi mindig teljesítettük a ránk eső részeket, és az összes ezt követő megállapodásban teljesíteni fogjuk" - mondta Zakharova a TASS-nak, hozzátéve, hogy Oroszország ellenzi a “noszogatást és a machinációkat". Bár az orosz mezőgazdasági export nem számított a nyugati szankciók célpontjának, de Moszkva szerint:

A fizetési, logisztikai és biztosítási ágazataira vonatkozó korlátozások „gátolják”, hogy saját gabonáját és műtrágyáját exportálhassa.

Cavusoglu külügyminiszter elmondta, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is megvitatta a megállapodás meghosszabbítására irányuló erőfeszítéseket. A megállapodás végrehajtását felügyelő törökországi közös koordinációs központ szerint március 3-ig csaknem huszonhárom millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretében.

A megállapodás végrehajtását felügyelő törökországi közös koordinációs központ szerint március 3-ig csaknem huszonhárom millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretében. Kép: Pexels

A megállapodás végrehajtását felügyelő törökországi közös koordinációs központ szerint március 3-ig csaknem huszonhárom millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezés keretében. Kép: Pexels

Mi történt ezután? Szerda

Ukrajna elnöke és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán felszólítottak a Moszkvával kötött megállapodás meghosszabbítására - írta meg szerdán a reuters. Rebeca Grynspan, az ENSZ vezető kereskedelmi tisztviselője, aki Guterresszel utazott az ukrán fővárosba, a jövő héten Genfben találkozik magas rangú orosz tisztviselőkkel, hogy megvitassák a megállapodás meghosszabbítását – közölte az ENSZ szóvivője.

Csütörtöki események: az oroszok kihátrálni látszanak

Oroszország csütörtökön közölte, hogy az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből a gabona biztonságos exportját biztosító mérföldkőnek számító megállapodást eddig csak "felerészben hajtották végre", ami kétségeket ébreszt afelől, hogy aláírják-e a jövő héten lejáró megállapodás esedékes meghosszabbítását.

Moszkva, hogy csak akkor járul hozzá a hosszabbításhoz, ha feloldják a saját exportját érintő, fentebb részletezett korlátozásokat.

Oroszország csütörtökön közölte, hogy az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből a gabona biztonságos exportját biztosító mérföldkőnek számító megállapodást eddig csak

Oroszország csütörtökön közölte, hogy az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből a gabona biztonságos exportját biztosító mérföldkőnek számító megállapodást eddig csak "felerészben hajtották végre", ami kétségeket ébreszt afelől, hogy aláírják-e a jövő héten lejáró megállapodás esedékes meghosszabbítását. Kép: Pexels

"Még mindig sok a kérdés a gabonaszállítmányok végső desztinációival kapcsolatban, az a kérdés, hogy hová kerül a gabona nagy része. És természetesen a megállapodások második részével kapcsolatos kérdések mindenki számára jól ismertek" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Oroszország korábban is panaszkodott, hogy a megállapodás keretében exportált ukrán gabona a gazdag országokba kerül.

A második rész az ENSZ-szel kötött egyetértési megállapodásra utal, amely megkönnyíti az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportot. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy

A megállapodás két része – az ukrán gabona biztonságos exportjának biztosítása és az orosz export előtt álló akadályok felszámolása – elválaszthatatlanul összefüggenek.

"Az első rész megvalósítása folyamatban van, és minden ezzel kapcsolatos kötelezettségünknek eleget teszünk török ​​kollégáinkkal együtt" - mondta Lavrov, majd hozzátette: a második rész egyáltalán nem valósul meg. "Ha megállapodásról beszélünk, akkor az egy csomagszerződés. Csak azt lehet meghosszabbítani, ami már megvalósul, és ha a csomag csak félig valósul meg, akkor a meghosszabbítás kérdése meglehetősen bonyolulttá válik" - mondta Lavrov.

(Forrás: Reuters)