"Az Európai Bizottság az Ukrajnának biztosított vámmentesség meghosszabbítását szorgalmazza, bízunk abban, hogy az agrárbiztos megnyitja a mezőgazdasági tartalékot és rendkívüli támogatást biztosít az Ukrajnával határos tagállamok termelőinek" – ezekkel a szavakkal jelentkezett be a Facebookon tegnap Brüsszelből Nagy István agrárminiszter.

Az agrárminiszter szerint vannak olyan hírek, miszerint a Bizottság nem szándékozik minden határmenti tagállamnak támogatást nyújtani. Hamarosan kiderül, hogy Magyarország részesülhet-e a rendkívüli támogatásból.

Lengyelországban az ukrán gabona beáramlása miatti helyzet megoldására EZT az intézkedést hozták.

A döntés

Rendkívüli támogatást kapott az Ukrajna szomszédságában lévő hat országból mindössze három: összesen 56,3 millió eurót kapnak a lengyel, a bolgár és a román gazdák. A cseh, a szlovák és a magyar gazdák ebből kimaradnak.

Az agrárminiszter szerint a bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapszik. "A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással az gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést" – jelentette ki Nagy István.

A tárgyalások még folytatódnak. A friss hírekért kövesse az Agroinformot! Frissítjük cikkünket!