Rubelügyek: akik belementek

Németország és Olaszország például közölte a saját nemzeti vállalataival, hogy az Európai Unióval folytatott megbeszéléseket követően rubelszámlát nyithatnak, hogy továbbra is vásárolhassanak orosz gázt anélkül, hogy megsértenék a Moszkva elleni szankciókat. Nem ők voltak az egyetlen olyan tagállamok, melyek nem voltak hajlandóak az otthonok fűtését és a gyárak energiaellátását biztosító orosz gázszállítások elvesztésével fenyegető intézkedésekre ösztönözni a vállalataikat, - ide tartozik például továbbra is Magyarország.

"Oroszország azon követelése körüli vita, hogy a külföldi vevők rubelben fizessenek a gázért, próbára tette az európai kormányok elszántságát, hogy keményen fellépjenek Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt."

"Az embernek az a benyomása, hogy ez a helyzet nyitva hagyja az ajtót a szokásos üzletmenetnek" - mondta egy diplomata, hozzátéve, hogy véleményük szerint az Oroszországgal szembeni uniós egység aláásásának kockázatát rejti magában, ha egyes országok vállalatai rubelszámlát nyitnak, mások viszont nem.

Németország és Olaszország például közölte a saját nemzeti vállalataival, hogy az Európai Unióval folytatott megbeszéléseket követően rubelszámlát nyithatnak, hogy továbbra is vásárolhassanak orosz gázt anélkül, hogy megsértenék a Moszkva elleni szankciókat.

Németország és Olaszország például közölte a saját nemzeti vállalataival, hogy az Európai Unióval folytatott megbeszéléseket követően rubelszámlát nyithatnak, hogy továbbra is vásárolhassanak orosz gázt anélkül, hogy megsértenék a Moszkva elleni szankciókat. Fotó: Unsplash

És akik nem

Lengyelország, Bulgária és Finnország ugyanakkor nem volt hajlandó eleget tenni Moszkva azon követelésének, hogy az importőrök a Gazprombanknál vezetett rubelszámlákon keresztül fizessenek a gázért, ezért a szállításaikat az oroszok leállították.

Központi direktívák

Brüsszel két írásos útmutatót is kiadott arról, hogyan lehet orosz gázt vásárolni a szankciók megsértése nélkül, de a jogi út továbbra is ködös, mivel az EU tisztviselői egy zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen azt is tanácsolták a cégeknek, hogy ne nyissanak rubelszámlát a Gazprombanknál. Néhány uniós tagállam brüsszeli diplomatája úgy vélte, hogy a tanács szándékosan homályos, hogy az országok mégis csak rubelszámlákat nyithassanak és továbbra is vásárolhassanak orosz gázt.

Litvánia gázszükségletét a továbbiakban majd a Klaipėda LNG-terminálon keresztül az Egyesült Államokból érkező szállítmányokkal fedezi.

Litvánia gázszükségletét a továbbiakban majd a Klaipėda LNG-terminálon keresztül az Egyesült Államokból érkező szállítmányokkal fedezi. Fotó: Unsplash

Három legyet egy csapásra

A litván Nord Pool is úgy döntött, hogy leállítja az egyetlen balti importőrétől, az Inter RAO-tól származó orosz villamos energia kereskedelmét. Ez azt jelenti, hogy Litvánia teljesen leállítja az orosz energiahordozók, azaz a kőolaj, a villamos energia és a földgáz importját is.

"Ez nem csak egy rendkívül fontos mérföldkő Litvánia számára az energiafüggetlenség felé vezető úton, hanem az Ukrajnával való szolidaritásunk kifejezése is. Meg kell szüntetnünk az orosz háborús gépezet finanszírozását"

- mondta Dainius Kreivys, Litvánia energiaügyi minisztere. A miniszter azt is hangsúlyozza, hogy Litvánia akkor fogja elérni a teljes energiafüggetlenséget, ha sikeresen megvalósítja a szinkronizációt, helyi zöld energia termeléssel fedezi villamosenergia-szükségletét, és villamosenergia-exportőrré válik.

Litvánia gázszükségletét a továbbiakban majd a Klaipėda LNG-terminálon keresztül az Egyesült Államokból érkező szállítmányokkal fedezi, villamosenergia-szükségletét pedig helyi energiatermeléssel és az uniós országokból származó importtal a Svédországgal, Lengyelországgal és Lettországgal meglévő rendszerösszekötőkön keresztül. Az Orlen Lietuva, Litvánia egyetlen olajimportőre már jóval több mint egy hónapja megtagadta az orosz nyersolaj behozatalát.

(Forrás: Reuters, enmin)