A parlamenti államtitkár a Magyar Geotermális Egyesület (MGtE) által szervezett rendezvényen elmondta, hogy a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia is rögzíti, de egyre nagyobb termelői igény is mutatkozik mintegy ezer hektárnyi új növényház létesítésére, amelynek egyharmada működhetne termálenergiával.

Ezzel a termelés mintegy 230 ezer tonnával lenne növelhető, a hajtatás összes termése mintegy 630 ezer tonnára bővülhetne, ami a jelenlegi árakkal és javuló minőséggel számolva évente 45 milliárd forintos új érték előállítását, valamint 5 ezer ember foglalkoztatását tenné lehetővé – tette hozzá.

Farkas Sándor elmondta, hogy Európa kedvező geotermikus potenciállal rendelkező régiói közé tartozik Magyarország, ahol az első termálvizet használó hajtató kertészetek a '60-as években jöttek létre, és ekkor készült a legtöbb termálkút is. 2004-es adat szerint az országban akkor jelen lévő mintegy 1429 regisztrált termálkútból 192 üzemelő kút látott el növényházat, de jelenleg ez a szám 200 felett van.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett, hogy a növényházi termesztés fejlesztésére a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban 104 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből 23,3 milliárd forint jut a növényházak építésének támogatására. A növényház fejlesztésére irányuló támogatás keretében 140 hektárnyi üveg- és fóliaház fejlesztésre nyújtottak be támogatási igényt – sorolta.

paradicsom

Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak – fotó: Shutterstock

Szólt arról is, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása 2017-ben 343,2 milliárd forint volt. Tavaly mintegy 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés, a termőterület a becslések szerint idén 3600 hektárra növekedhet. Tavaly 400 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be, idén 450-460 ezer tonnára számítanak.

Az európai piacon jelentős szerepet tölt be Magyarország hajtatott paprikatermesztése, amely 1550 hektáron folyik, abból idén 180 ezer tonna teremhet. A hajtatott paradicsom termesztőterülete 370 hektár, a termésmennyiség idén 130 ezer tonnát tehet ki – tette hozzá.

A termálvíz kertészetben történő hasznosításának legnagyobb problémái közé sorolta az új kutak létesítésének, engedélyezésének, a használt termálvíz elhelyezésének és a vízkészletjárulék kérdéseit.