A 2018-as bőgési szezonban elejtett gímszarvas bikák trófeáit mutatta be a szakmai nagyközönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. a Budakeszi Erdészetnél rendezett eseményen. A trófeák értékelése fontos szakmai mérföldkő, hiszen segítségével pontos képet lehet alkotni a vadállomány minőségéről, ami lehetőséget ad a vadgazdálkodás irányának felülvizsgálatára.

trófea

A 2018-as bőgési szezonban elejtett gímszarvas bikák trófeái

A Pilisi Parkerdő Zrt. vadgazdálkodási tevékenységével szorosan összefügg a vad élőhelyét jelentő erdőállomány fenntartása. Hosszú távon egészséges és értékes vadállomány csak fenntarthatóan kezelt, egészséges erdőben nevelhető. A megfelelő vadlétszám meghatározása érdekében ezért a Pilisi Parkerdő szakemberei a hagyományos állománybecslési eljárásokat vadhatás-vizsgálatokkal és kondíció-vizsgálatokkal egészítik ki.

A gímgazdálkodásban alkalmazott szakmai alapvetésük szerint kiemelt hangsúlyt fektetnek a bikák selejtezésére és a megfelelő ivararány beállítására. A szarvasállomány helyes kezelésének eredménye, hogy kerítések nélkül lehetséges az erdő felújítása. Így megfelelő minőségű és elegyes erdők jöhetnek létre, aminek pedig egyenes következménye, hogy a bőséges természetes táplálékhoz jutó vad jó kondíciójú lesz.

trófea

A szarvasállomány helyes kezelésének eredménye, hogy kerítések nélkül lehetséges az erdő felújítása

Az elmúlt évek munkájának eredménye látszik a 2018-as adatokon. Az augusztus végén megkezdődött, és szeptember közepén tetőzött bőgési szezonban 168 gímszarvas bikát ejtettek el a társaság vadászterületein. Az elbírált 139 példányból 46% volt az érmes, közülük 4 arany, 21 ezüst, 39 trófea pedig bronzérmet érdemelt. Az elejtett bikák 57%-a volt 10 éves vagy annál idősebb. A legnagyobb trófeát viselő bikát a Pilisszentkereszti Erdészetnél ejtették el: a 14 éves példány trófeatömege 10,63 kilogramm. 10 kilogramm fölötti, és szintén 10 évesnél idősebb bikákat ejtettek el a Bajnai Erdészet Gyarmatpusztai Vadászterületén és a Gödöllői Erdészet Galgamácsa-Kálló-Acsai Vadászterületén.