Az MTI-hez is eljuttatott levélben Győrffy Balázs azt írta: a NAK tagságától kapott információk szerint olyan kamarai tagok sem kapták meg időben a nekik járó SAPS-támogatási előleget, akik szabályos időben bejelentett földhasználattal rendelkeztek.

Illusztráció: kpe.hu

A kamara tudomása szerint a kifizetés elmaradásának az egyik oka a földhasználati bejegyzés változásának késedelmes ügyintézése volt. A NAK elnöke arra kéri a hivatal vezetőjét, a szükséges intézkedéseket haladéktalanul tegye meg annak érdekében, hogy mindazok a gazdák és gazdálkodók, akik a maguk részéről a jogszabályi követelményeknek eleget tettek, a nekik járó támogatást haladéktalanul kapják meg.

"Nem lehet egyet érteni azzal a szemléletmóddal, hogy az érintettek legfeljebb majd a jogorvoslati lejárás során jutnak hozzá jogos követelésükhöz" - fogalmazott Győrffy Balázs hozzátéve: az érintettek számára a támogatások kifizetésének a tervezhetősége a gazdálkodási biztonságuk elengedhetetlen feltétele.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kötelességének érzi, hogy ezen gazdálkodói kör érdekei védelmében a jövőben is határozottan fellépjen - fogalmazott az elnök a levélben.

A kamara az MTI-vel azt közölte: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mindig is fontosnak tartotta, hogy az átlátható földhasználathoz szükséges jogi és egyéb intézkedéseket megtegyék. A kamara álláspontja szerint viszont a földhasználat jogszerűsége igazolásának egyik, de nem kizárólagos eszköze az úgynevezett földhasználati lap. Erre figyelemmel a NAK elnöke és a MAGOSZ elnöke törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek elfogadása a közeljövőben várható.