Indul a gombaidény, amatőr gyűjtők, kirándulók, hivatásos szedők keresnek - kutatnak a fák alján. Életveszélyes kedvtelés, egészséges táplálkozásra törekvés a gyomormérgezés árnyékában – mi a gombászat?
Zala megyében évek óta vitát, sőt verekedést, dulakodást vált ki a gombaszezon. A szedésből élő családok-köztük gyakran gyermekek is- és az erdőtulajdonosok érdekei ugyanis nem egyeznek. Pontosítva: mindkét csoport élne a gomba eladása adta lehetőséggel. Hiszen nagyon jó kereseti forrás az a négy hónap, amíg a gombaidény tart. A vargánya kilónkénti ára például akár 2000Ft-ot is elérhet. Külföldön pedig akár a duplájáért is értékesíthető.

Egy dolog azonban biztos: amennyiben egy erdő magántulajdonban van, a benne található haszon, így a gomba is a tulajdonosé. Abban az esetben, ha ilyen magánerdőben szeretne valaki gombát gyűjteni, ahhoz írásos engedély szükséges. Állami erdőkben azonban saját szükségre lehet gyűjteni, de itt is van felső határ. Ez pedig 2 kg.

A szedők és tulajdonosok közötti évek óta tartó háborút egyébként nyomonkövetéssel meg lehetne szüntetni. Ebből azonban a szakemberek feltételezése szerint több kár is származna. Hiszen ha bármilyen módon megnehezítenék a gomba forgalmazását, eladását és ezen emberek megélhetését, valószínűleg házaláshoz vezetne. A házalás és követhetetlenség viszont a gomba mérgező volta miatt veszélybe sodorná a fogyasztók egészségét.

Forrás: http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=181751&rid=PVl6Tg==