A tojás díszítésére ma rengeteg tabletta, festék lapocska, por és matrica áll rendelkezésre a modern hölgyek számára, de nem volt ez mindig így...

A hímes tojás tavaszi-, húsvéti ősi kultikus szimbólum számos nép hitvilágában. Az élet hordozója, amely magában rejti a múltat és jövőt. Az újjászületés, feltámadás, azonban elsősorban a termékenység jelképe.

A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere van. Az ősi kultikus jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. A rajzokban felismerhető a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása.

A húsvéti tojás szimbólummá válását az is elősegítette, hogy a nagyböjt alatt tojást sem lehetett régen fogyasztani, így az ünnepre sok gyűlt össze, amelyeket aztán a böjt lejártával nem csak nagy mennyiségben fogyasztottak, hanem ajándékoztak is az emberek.

Őseink vajon milyen módon, milyen anyagokkal festették a tojásokat?

Az ország különböző tájegységeinek megvannak a jellemző mintái, motívumai és díszítési módszerei. A teljesség igénye nélkül, 6 hagyományos, otthon is kivitelezhető díszítési eljárást mutatunk be.

6 hagyományos hímes tojás készítési eljárás

1. Berzselés - ma batikolásként is emlegetik

berzselt vagy batikolt tojások

A tojásokra bevizezett petrezselyemlevelet simítunk.

Szorosan bekötjük egy gézbe – vagy harisnyába is tehetjük az egyszerűség kedvéért – majd festékfürdőbe állítjuk őket. Ha a természetes alapanyagok hívei vagyunk, akkor hagymahéjjal színezett festőlében is megfesthetjük a tojásokat.

A kész tojásokon, a kicsomagolás után ott marad világosabb színben a levél nyoma.

2. Írott tojások - vagy más néven viaszolt tojások

Kellékek: kb. 5 cm vastag gyertya, festőlevek, papírtörlő, íróka, amelynek házilagos elkészítése egyszerű.

Egy kifogyott reklám golyóstoll is megteszi írókának, - természetesen régen lúdtollat, vagy faragott pálcikát használtak. A tollbetétből a fém hegyet kivéve a csöves vége felől gombostűvel benyúlva a kicsi golyót a hegyből ki kell lökni. Az így kapott csövecskét egy behasított, kb. 10 cm hosszú, ceruzavastagságú botba belekötjük vékony dróttal, és már kész is az íróka.

A munka menete:

A gyertya lángjába tartjuk az íróka hegyét, és átmelegítjük. Picit belenyomjuk a viaszba, és már írhatunk is. Általában a két hosszanti és az "egyenlítői" főköröket rajzoljuk meg először. Aztán már csak a fantáziánkra és kézügyességere van bízva a dolog.

Ha kész a viaszolás, beletesszük a tojást a festőlébe. A kívánt szín elérése után a viaszt el kell távolítani. Ezt legegyszerűbben valami puha papírral lehet megoldani. A kész tojást óvatosan a láng fölé tatjuk, amíg a viasz megolvad, így könnyen le lehet törölni.

undefined

fotó: http://szinesotletek.blog.hu/2016/03/16/hagyomanyos_tojasfestesi_technikak_berzseles

Szalonnahéjjal, zsírral fényezzük.

3. Karcolás:

karcolt tojás

Az egyszínűre megfestett tojásra éles késsel mintákat karcolunk. A boltokban lehet tojásfestéket kapni, de érdekességként közreadunk néhány természetes alapanyagból készíthető festőlé receptjét: Festőmályva virágok szárított szirmait a gyógynövény boltokban megvásárolhatjuk. A főzött lé piros lesz. A vöröshagyma héja: A tömény, kihűlt főzettel barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk. A lilahagyma héja sötétbarnára fest.

Sárga színt kapunk vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ágából és rügyéből. – Ám ehhez is kell timsó.
Fekete bodza zöld bogyóiból szép zöld színt nyerhetünk. Kék színt csillagvirág és timsó keverékéből kapunk.

4. Metszés:

Szintén régi eljárás. A viasszal megírt tojásokat ecetben vagy savanyú káposzta levében áztatjuk órákon át, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj egy részét. Minél barnább színű tojást használunk, annál szebben mutatkozik ki a minta.

5. Pingált tojás

A tojásokra vékony ecsettel festjük a motívumokat (napjainkban tempera vagy hobby festék tökéletesen megfelel erre a célra). Filctollal is rajzolhatjuk a mintákat.undefined

fotó: szinesotletek.blog.hu

6. Tojásfaragás (azsúrozás, csipketojás, áttört tojás)

Ez már egy lényegesen bonyolultabb, időigényesebb technika. Nagyobb, strucc vagy lúdtojásokon is alkalmazható. A tojásra felrajzolt mintát rögtön lehet is áttörni, de sok tájon viasszal írják fel a mintát, majd ezután ecetben áztatva maratják egy darabig. Így a viasszal nem fedett terület elvékonyodik, és könnyebb lesz a faragás. A faragás gravírozógéppel történik, sok türelmet és kitartást igényel, de a végeredmény kárpótolja a fáradozást.

Napjainkban újra népszerű lett a hagyományos, természetes anyagokkal való tojásfestés, íme néhány modern példa arra, hogyan varázsolhatunk változatos színű festett tojásokat az ünnepi asztalra – akár a konyhakertből leszedett alapanyagok segítségével:

undefined

 • 1 – Főtt sárgarépa és vöröshagyma héja *
 • 2 – Áfonyalé *
 • 3 – Sárgarépa leve *
 • 4 – Kurkuma **
 • 5 – A spenót és a vörös káposzta (A vörös káposztát a legvégén kell beletenni, és 1 perc után ki kell venni, mielőtt elkezd pirosra váltani a színe) *
 • 6 –Friss fekete áfonya és a szőlő lekvár *
 • 7 – Kék szőlő héja és szeder *
 • 8 – Vöröshagyma, zöld tea és curry *
 • 9 – Vörös káposzta és friss cékla **
 • 10 – Kávé *
 • 11 – Vörös káposzta **
 • 12 – Friss cékla **


* + 1 teáskanál ecet
** + 1 teáskanál ecet és só

Végezetül egy egyszerű, minden háziasszony számára könnyen elérhető alapanyagokból készített színskálával kívánunk boldog húsvéti készülődést kedves olvasóinknak!

Csak természetes alapanyagokkal is lehet szép húsvéti tojásokat festeni – fotó: Agroinform.hu

Ajánljuk további cikkünket a témában:

Tojásfestés otthon, vásárlás nélkül – Online lecke képekkel!