A kisebb fagyok ellenére is kijuttathatjuk a szárbontó készítményeket
A kukoricatörés gyakorlatilag befejeződött országszerte. Az a kevés, ami még kint maradt, majd a fagyok beállta után kerül a magtárba. Ezzel is csak azért várt a gazda, hogy a még nedves kukoricát a törés után ne kelljen szárítani. Majd elveszti a vizet lábon, szól a magyarázat.

Luxus megtenni vagy bátorság kérdése nem biztosítani?
A minap részt vettünk egy a mátraaljai jégkárosultaknak szóló tájékoztató rendezvényen, ahol két előadás szólt a kárenyhítési rendszerünkben rejlő lehetőségekről. Itt elhangzott, hogy a rendszer részeként, az első pillérből részesülhetünk ugyan kárenyhítő juttatásban, de egyre jobban azt érezhetjük, hogy még a „kárenyhítés” szó is túlzás bizonyos esetekben és kárszituációkban.

Fokozott munkavédelmi ellenőrzések lesznek a mezőgazdaságban
A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a 2018. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelveit és az országos hatósági ellenőrzési tervét. Kiemelt figyelmet szentelnek a mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozásoknak és azok alkalmazottainak.

Fiatal gazdák, akiknek mindent vissza kell fizetniük
Több fiatal gazda lesz kénytelen visszafizetni a kapott támogatást, mert nem tartották be maradéktalanul az előírásokat. Sokak szerint a rendeletek szövegezése félreérthető, most a Miniszterelnökség reagált erre.

Tanyafejlesztés: 2018-ban 50 százalékkal nő a keret
Tanyafejlesztésre – 2010-2018 között – a két kormányzati ciklusban összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte a földművelésügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor kiemelte: fontos döntés volt, hogy minden évben legyen egy olyan pályázat, amely illeszkedik a tanyafejlesztési programhoz.

Integrált növényvédelem: jó a földnek, jó a pénztárcának
A gazdáknak arra kell törekedniük, hogy minden lehetséges növényvédelmi eljárást együttesen, komplexen alkalmazzanak és így a kémiai szerek használatát a szükséges minimális szintre korlátozzák. Tarcali Gáborral, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökével, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatójával az integrált növényvédelemről, a forgalomból kivont növényvédő szerek ingyenes elszállításáról, a kamara és a növényorvosok gazdák életében betöltött szerepéről beszélgettünk. De szóba jött a permetezőgépek felülvizsgálatának szükségessége is.

kép

"Az integrált növényvédelem legfőbb célja, hogy a lehető legkevesebb kémiai növényvédő szert használjunk" – fotó: Agroinform.hu

Nagyobb összegű előlegfizetést szorgalmaz az agrárkamara
Az előlegfizetési időszakból hátralévő két hétben a tervezettnél nagyobb összegű, azt akár több 10 milliárd forinttal is meghaladó előleg kifizetésére is lehetőség lenne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Arra kérik a kormányzatot, hogy vizsgálja meg ennek lehetőségét.

Hamarosan befejeződik a betakarítás
Az őszi betakarítású növényekből ebben az évben valamivel több mint 10 millió tonna termett, szemben a tavalyi 12,3 millió tonnával – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Három új kártevő, ami megnehezítheti a kertészek életét
A diólégy, a foltosszárnyú gyümölcsmuslica és az amerikai szőlőkabóca is csak néhány éve települt be hazánkba, éppen ezért a védekezés sem könnyű ellenük. Néhány éve érkeztek, de máris feladták a leckét! Meddig terjedtek, mekkora gondot okoztak az idén?

Felgyorsult a termelői árak növekedése
Szeptemberben a növényi termékek árának 4,0 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat az augusztusi 3,4 százalékos és a júliusi 3,1 százalékos növekedés után.

Pályázók, figyelem!
Tudta, hogy nyertes pályázata közbeszerzési eljárást vonhat maga után? A közbeszerzési törvény szerint a legalább nettó 40 millió Ft-os támogatási összegből megvalósuló beszerzésre közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Pályázata a fenti előírások szerint közbeszerzés-köteles, de nem tudja, hogy kihez forduljon? Imperial Tender Kft., a megbízható megoldás.

A kémiai növényvédelem önmagában egyre kevésbé elegendő
Az új károsítók megjelenése, a növényvédő szerek korlátozása és az élelmiszer-biztonság miatt is egyre fontosabbá válik az integrált növényvédelem alkalmazása. Kujáni Lászlóné Cser Olgával, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara alelnökével a XII. Növényorvosi Napon Gödöllőn beszélgettünk.

kép

Az is a védekezés része, hogy élőhelyet biztosítunk a károsítók természetes ellenségeinek – fotó: Shutterstock

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit
A Phylazonit márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2017. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

Növényvédelmi előrejelzés: Feladatok a szezon végén
Befejeződnek az őszi munkálatok, a legtöbb kultúra esetében vége a betakarítási szezonnak, elvetették az őszieket, s azok kizöldülve, megerősödve várják a telet. Az Agroinform.hu 2017. 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

Lesz-e változás a közvetlen kifizetésekben 2020 után?
Az EU mezőgazdasági biztosa szerint a támogatások középpontjában ezután is a direkt kifizetéseknek kell állniuk, de a Bizottság igazságosabb elosztást szeretne. A KAP 2020 utáni reformjában Phil Hogan mezőgazdasági biztos nem szándékozik gyökeres változtatásokat bevezetni: evolúciót akar, nem revolúciót.

Rejtélyes növénybetegség ütötte fel a fejét Magyarországon
Zala megyei repceállományban tűnt fel a kór, amivel évtizedekig nem lehetett találkozni hazánkban. Hogyan ismerjük fel, és hogyan védekezzünk ellene?

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.