A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2019-ben – az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításával – három szakmában szervezett gyakorlatorientált mestervizsgát. A sikeres mestervizsga letétele után 21 mester vehette át mesterlevelét, három szakmában: patkolókovácsok (2 fő), méhészek (7 fő) és pékek (12 fő).

„Nagy szükség van ma hazánkban a mesterekre, hiszen ők azok, akik munkájukkal értéket teremtenek. A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést, az egzisztenciális életpályamodellt, a karrier kialakításának lehetőségét, valamint a tanulóképzéshez és a vállalkozásvezetéshez szükséges ismeretek elsajátítását.”

– jelentette ki Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese.

díjazottak

A mestereknek jelentős szerepük van a fiatal generáció képzésében is – fotó: NAK

Hozzátette: az oklevél tanúsítja a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismeretek megszerzését és készségszintű ismeretét. Ezzel a szakmai megbecsülés, az anyagi, erkölcsi elismerés és a bizalom garanciáját teremti meg.

Az átlagosan 180 órás képzés a szakemberek számára szakmai fejlődést biztosít, továbbá karrierlépcsőfokot, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket. Emellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket, azok készségszintű alkalmazását.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy – a sokirányú mezőgazdasági termelő tevékenység és az ahhoz szervesen kapcsolódó szolgáltatások színvonalának emelése érdekében – a szorosan vett szakmai tudás mellett szükség van az agrárvállalkozások menedzselésével kapcsolatos ismeretek, valamint a tanulók képzésével összefüggő pedagógiai, módszertani ismeretek elsajátítására.

A mesterek munkájukkal komoly értéket teremtenek és adnak tovább. A kamara célja a mestervégzettség presztízsének újbóli megerősítése; a mestervizsgát tettek azon túl, hogy szakmájukat mesterfokon művelik, nagy felelősséget is magukra vállalnak azzal, hogy a fiatalabb generációnak átadják tudásukat.