Magyarország a lehetőségek országaként tekint Mongóliára – hangsúlyozta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes Purev Sergelennel, mongol mezőgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalása során Budapesten. Nagy István a megbeszélés során örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy előkészületben van a magyar és a mongol génmegőrzési intézetek között egy együttműködési megállapodás szövegezése, követve a miniszterelnöki látogatás során elhangzottakat.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a songinoi Biokombinát 25 millió dollár értékű, magyar kötött segélyhitellel történő rekonstrukciója mellett. A rekonstrukció a mongol élelmiszerláncbiztonsági rendszer kiépítésének első fázisa lesz, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium minden szakmai segítséget megad.

Továbbra is érdekeltek vagyunk mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák, termékek exportjában – szögezte le Nagy István. Jelezte, hogy Magyarország jelentős tapasztalattal rendelkezik tejipari kutatások területén is.

fm

Érdekeltek vagyunk mezőgazdasági mintagazdaságok létrehozására vonatkozó technológiák, termékek exportjában – fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Elmondta, hogy Magyarországon az Agrármarketing  Centrum népszerűsíti a helyes táplálkozást. Emlékeztetett arra, hogy az Földművelésügyi Minisztérium fejlődő országokból – köztük Mongóliából is – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza.