V. Németh Zsolt vidéken élőként és vidékfejlesztésért felelős államtitkárként is üdvözölte a kezdeményezést, ami a hazai ízek védelmét, a hagyományok megőrzését tűzte ki célul.

Hagyományörző, hagyományteremtő

Az államtitkár beszédében kiemelte: fontos, hogy a magyar vidék egyedülállóan gazdag ízei a hagyományokra alapozva, a helyiek tudását felhasználva jussanak el a családok asztalára, a vendéglátásba és a közétkeztetésbe.

Az ilyen események lehetőséget teremtenek arra, hogy az őshonos és honos állatok megismerésével a látogatók egyre többet tudjanak meg az őshonos állatokról, a népi tradíciókról és mesterségekről, a természetközeli életről és a fenntartható, felelős gazdálkodásról.

Háttér

V. Németh Zsolt hozzátette: az ilyen családi programokon kézzelfoghatóan látszanak a Kormány és a vidékfejlesztési tárca eredményei. A kistermelői rendelet módosításából ekként lesz disznóvágás és ökörsütés, házi füstölt kolbász és nagymama-féle lekvár. Ilyenkor látni, hogy a közbeszerzési törvény módosítása friss zöldségből készült főzeléket és házi tyúkból főzött húslevest tesz az óvodások-iskolások asztalára, a helyi piacok élelmiszerbiztonsági előírásainak könnyítése a kézműves házi sajt ízét és kemencében sült kenyér illatát hozza el.