Hetek kellenek ahhoz, hogy az üzemanyag elérhetősége újra visszaálljon a megszokott szintre – mondta a Telexnek adott interjúban Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Az ellátás tehát lassan rendeződhet, viszont a Molnál keletkező profitot azonnal el is vonja az állam, ami a Mol vezérigazgatója szerint érhető lépés, és el is fogadható, ha csak átmeneti jelleggel, ritkán kerül sor ilyesmire. Az extra-extraprofit-adó bejelentéséről ITT írtunk.

A Telex arról is megkérdezte a Mol elnökét, hogy mi vezetett a december elején tapasztalt felforduláshoz a benzinkutakon. Mint mondta, nagyon megugrott a fogyasztás, aminek talán voltak pszichológiai okai is, hiszen itthon tényleg sokkal olcsóbb volt az üzemanyag, mint máshol. Emellett lecsökkent a kínálat, eltűnt az import. "Tankönyvi eset."

A fogyasztást növelő visszaélésekkel kapcsolatban azt mondta, sajnos vannak ilyen esetek, és külön-külön nem olyan fontosak, de összességében lényeges társadalmi kárt okoznak. Mint mondta, az a kombájn, amelyik a 600 literes tankjával beáll a kúthoz decemberben, valószínű, hogy valahol tárolja az olcsó üzemanyagot. (Bár gyanús, hogy nem most fog menni aratni az a bizonyos kombájn, az viszont biztos, hogy rengeteg gazdálkodó nem tehette meg azt, hogy benzinkútra járjon tankolni, hanem kénytelen volt piaci áron beszerezni a gázolajat az árstop alatt is – szerk. Legutóbb egy olyan esetről írtunk, amikor a NAV ért tetten egy traktorost, aki éppen átfejtette az üzemanyagot egy teherautóba.)

De például az, hogy az automata kútnál kifizeti valaki a teljes árat, majd beküldi a forgalmit, és visszakapja a különbözetet, ezt ki ellenőrzte? Sokan kijátszották a rendszert, ami nagy kárt okozott, de a legnagyobb problémát mégis az okozta, hogy eltűnt az import.

Ennek helyreállása viszont nem fog bekövetkezni egyhamar, és a helyzetet tovább nehezítik az EU-s szankciók. A szlovákiai finomítóból például már nem exportálhat a Mol orosz olajból készült termékeket. "Ha Pozsony nem szállíthat, akkor nagyon komoly mennyiség fog kiesni a régióból, Ausztriából, Csehországból, és nem tudom, honnan fogják pótolni, mert nincsenek erre kapacitások" – mondta Hernádi Zsolt.