Drágultak a növények, sokkal olcsóbbak az állati termékek

svédasztal

Két éve először emelkedtek a mezőgazdasági felvásárlási árak szeptemberben. Minden kiemelt növényi termékcsoport ára emelkedett: legkisebb mértékben (0,7 százalékkal) a burgonya, a legnagyobb mértékben (22,8 százalékkal) a gyümölcsök drágultak.

A sertésstratégia feltúrta a piacot

sertés

A rendszerváltás előtt Magyarországon tízmillió felett is volt a sertések száma, ez a mainak durván a háromszorosa, de az elmúlt időszakban, ha szerény mértékben is, ismét nőtt a tartási kedv. Sokat segít a nemzeti forrásokból finanszírozott, 8,5 milliárd forintos állatjóléti támogatás, valamint a hasonló keretösszegű anyakoca-támogatás is.

Indul a LEADER, 1 milliárd áll rendelkezésre

pályázók

A felhívás célja, hogy egy olyan, társadalmi egyeztetésen alapuló helyi fejlesztési stratégia szülessen meg, amelynek köszönhetően a 2014-2020 közötti uniós támogatási időszakban a helyi igényeknek megfelelő projektek, fejlesztések valósuljanak meg.

Még több hitelhez segítenék a gazdákat

gazda

Az agrárvállalkozásokat hitelekhez segítő ösztönző csomagon dolgozik a kormány úgy, hogy az megfeleljen az uniós pénzügyi előírásoknak is. A mezőgazdaság teljesítménye és hozzáadott értéke is nőtt az elmúlt években.

Hétfőn indulnak a nyilvános földárverések

A földvásárlás lehetősége 105 ezer ember előtt nyílik meg, ehhez a jogszabályok alapján helyben lakó földművesnek kell lenni. 222 nem magyar állampolgár is beszállhat a licitbe.

"Meglepő" fordulat: már a külföldiek is vehetnek a magyar termőföldből

pénz és föld

Külföldiek kezébe is kerülhetnek állami területek – ismerte el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki egyben kormánypárti képviselő is. A politikusnak kétszázhuszonkettő olyan emberről van tudomása, aki külföldiként bejegyzett földműves, így a most induló liciteken állami földterületre pályázhat.