Az idei első negyedévében 7127 új céget alapítottak Magyarországon a közzétett cégbírósági adatok szerint. Ez 10 százalékkal több az előző év azonos időszakinál és 5 százalékkal haladja meg az előző negyedévit.

– A magas cégalapítási számoknál azonban talán még érdekesebb, hogy a 2012 óta folyamatosan szigorodó cégjogi környezet, úgy tűnik, mostanra meghozta eredményét. A cégalapítási és a gazdasági trend közeledik egymáshoz – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató társaság igazgatója. – A korábbi évekre ez kevéssé volt igaz. A 2012 előtti évekre a dömpingszerű cégalapítás volt a jellemző a gazdasági trendtől függetlenül. A cégjogi szigor viszont az alapítások drasztikus visszaesését hozta, ami az elmúlt négy évben átváltott stagnálásba, pedig ekkor a gazdaság teljesítménye már javulóban volt.

Két negyedév adataiból nagyon hosszú távú következtetéseket még nem érdemes levonni, de az elmúlt időszak bizakodásra ad okot. A tavalyi utolsó és az idei első negyedévében is stabilan nőtt a cégalapítások száma, ami azért is különleges, mert gyakorlatilag 2012 óta nem volt két egymást követő negyedév, amikor növekedett volna a frissen létrejövő társaságok száma.

A magas vállalkozásalapítási szám önmagában nem jelent megváltást a hazai gazdaság számára. Ám jó jel, hogy a gazdasági teljesítmény szinkronban mozog a cégalapítással, de ennek tartóssága azért még kérdéses, illetve a cégek várható élettartama sem fest még túl rózsás képet.

Ágazati szinten vizsgálva: az építőipar már közel egy éve növekedő cégalapítási számokat produkál, de ez eddig kevés volt az összágazati cégalapítási kedv átbillentéséhez. Az építőiparhoz azonban felzárkózott az energetika is.

A vizsgált időszakban alapított vállalkozások 4,20 százaléka mezőgazdasági, halászati, erdőgazdálkodási, míg 4,46 százaléka feldolgozóipari profilú (az összegzés nem tér ki arra, hogy ebből mennyi élelmiszeripari feldolgozó).

kép

A magas cégtörlések és a magas cégalapítási számok azt jelzik, hogy még nem állt be az egyensúlyi helyzet – fotó: Shutterstock

A magas cégalapítási számoknál azonban még magasabb a cégtörlések száma. 2018 első negyedévében 8879 cég szűnt meg, ami ugyan 13 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos értékénél, de 7 százalékkal magasabb az előző negyedévi értéknél.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) első negyedévre vonatkozó értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Tolna, Zala és Baranya megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Heves megye produkálta.

A magas cégtörlések és a magas cégalapítási számok tehát azt jelzik, hogy még nem állt be az egyensúlyi helyzet.

A cégek száma összességében csökkenőben van, és a cégstruktúrának szüksége is van további tisztulásra. Nagy kérdés, hogy a most induló alapítási hullám mennyire lesz tartós, illetve hosszú távon milyen életképességűek lesznek 2018 „újszülött” gazdasági társaságai.