A cukor világszintű termelése 2019-2020-ban változatlanul 187,0 millió tonna körül alakul, ami a jelenlegi szezonban 186,9 millió tonna, míg a fogyasztási adatok egy 1,1%-os éves növekedést vetítenek előre, ami 187,7 millió tonna felhasználást jelent. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szezon kiegyensúlyozott piacát valószínűleg egy 1,5 millió tonnás hiány fogja követni írja a nak.hu.

Az európai cukortermelés visszaállhat 31,1 millió tonnára a 2019-2020-as szezonban a 2018-2019-es cukorév 30,5 millió tonnájáról, mivel kisebb területen termesztik, és várható, hogy a hozam ellensúlyozza a 2018-2019-es év rossz termését, amikor a forró és száraz időjárás károsított.

Az EU 2019/20-as cukortermeléséről feltételezhető, hogy területe csökkenni fog, mivel a cukor alacsony ára megszűri a gazdálkodókat. Ezzel egy időben az alternatív növények ára növekedett, mint például a búza és a repce esetében, ami a cukorrépa-terület 7-8%-os csökkenéséhez vezet Franciaországban és Németországban. Mindent összevetve feltételezhető, hogy ezen országok cukortermelésében 0,8 millió tonna emelkedés lesz 18,8 millió tonnára.

A dél-amerikai cukortermelés várhatóan eléri a 41,9 millió tonnát 2019-2020-ban, ami az idén 37,9 millió tonna volt. Brazília 2019-2020. októberi-szeptemberi cukortermelése 2020 első félévének feldolgozásától függ, amit jelenleg nehéz megjósolni. Tekintettel arra, hogy a cukor árában van némi növekedési potenciál a 2020-as betakarítási szezon indulásáig, az előrejelzés alapján feltételezhető, hogy Brazília teljes cukortermése a 2020-as helyi feldolgozásban eléri a 35,0 millió tonnát az előző gazdasági év 33,3 millió tonnájáról.

cukor

Az EU 2019/20-as cukortermeléséről feltételezhető, hogy területe csökkenni fog – fotó: Shutterstock

A főbb feltételezések között szerepel, hogy Közép- és Dél-Brazília 2019. évi cukornád-betakarítása eléri majd az 585 millió tonnát, amiből 29,2 millió tonna cukrot állíthatnak elő. Összességében a brazil termelés 2019. évi területi megoszlása a történelmi minták alapján a cukortermelésük 30,5 millióról 34,5 millió tonnára történő növekedéséhez vezethet. Az ázsiai cukortermelésben viszont csökkenés figyelhető meg 78,1 millió tonnáról 73,1 millió tonnára a 2019-2020. évben.

A globális cukorfogyasztás várhatóan csak egy lassú 1,1%-os emelkedést mutat 2019-2020-ban, ami nem tekinthető nagy változásnak a jelenlegi szezon 1,0%-os növekedéséhez képest.

1,2%-os évenkénti növekedés a világszintű fogyasztásban 279 millió tonnát fog jelenteni 2050-re, ami közel 100 millió tonnával több, mint a mai igény.

Mindeközben a brazil és a pakisztáni termelés jelentős csökkenése, valamint Thaiföldön és Indiában a kevesebb rendelkezésre álló mennyiség miatt a világ exportálható cukormennyisége (összmennyiség mínusz a belső fogyasztás) feltételezhetően 55,7 millió tonnára lecsökken 2018-2019-ben minden idők legmagasabb 63,7 millió tonnás mennyiségéről, mely 2017-2018-ban volt. Ami még várható, hogy a globálisan rendelkezésre álló exportmennyiségek tovább csökkennek 54,6 millió tonnára 2019-2020-ra, ami hozzájárulhat a globális kereslet és kínálat megszilárdításához.

Összességében elmondható, hogy a 2019-2020-as cukorév jelenleg előre jelzett globális hiánya 1,5 millió tonna, ami még mindig túl alacsony ahhoz, hogy megfordítsa a piaci hangulatot. Ez azt jelenti, hogy a 2020-ig tartó időszakban nem lehet tartós áremelkedésre számítani, bár ki kell emelni, hogy a 2019-2020-as adatok még nagyfokú bizonytalansággal rendelkeznek.

A teljes cikk elolvasható ITT.