Nemrégiben írtunk az olajfák Dél-Európát sújtó betegségéről, most pedig a Smithsonian Magazine azzal riogat, hogy a nagy olívaexportőr Olaszország idén behozatalra szorulhat – írja a Syngenta blog.

Szakértői becslések azt mutatják, idén Olaszországban 57 százalékkal kevesebb olajbogyó terem az átlagosnál. A xylella fastidiosa fertőzés miatt nemcsak a mennyiség csökken: esett az olívaolaj minősége is. Azonban a faállományt a terjedő fertőzés mellett a tavalyi időjárás is alaposan igénybe vette.

olívaolaj

Az olívaolajat körülbelül 4 ezer éve készítik az Appennini-félszigeten – fotó: Shutterstock

Először is 2018 februárjában jött egy arktikus hideghullám, hogy még Rómában is havazott, aztán nyáron következett a forróság és az aszály, majd októberben és novemberben a katasztrofális esőzések árvizet okoztak az ország egyes részein. Mindezek olyan stresszt okoztak a fáknak, amiket nem tudnak tolerálni. Ráadásul a legújabb sajtójelentések már arról szólnak, hogy a fertőzés olajfák százezreit pusztította el a nagy múltú olajtermelő régióban, Pugliában.

Az olívaolajat körülbelül 4 ezer éve készítik az Appennini-félszigeten. Ugyanakkor várhatóan más nagy múltú olívaolaj-termelő országokban is csökken a termés. Portugál ágazati elemzők 20 százalékos hozamcsökkenésre számítanak, Görögország pedig 42 százalékos csökkenést vár.