Sok paradicsom kis felületről – de mire van szükség ehhez?
Néhány tő paradicsom is képes egy család igényét folyamatosan ellátni! Most elmondjuk, hogyan. A folyton növő fajták, amelyekre jellemző, hogy két fürt között 2-3 levél helyezkedik el, a főhajtás növekedése 6-8 fürt után nem áll le, és amelyeket csak karó vagy támrendszer mellett lehet termeszteni, októberig, a fagyokig teremnek, ha gondozzák! Ezek után felvetődik a kérdés: miből áll a paradicsom lelkiismeretes és szakszerű gondozása?

Kibővül a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés
Az élelmiszerlánc minden ágára kiterjedő nyári ellenőrzés új célterületekkel bővül, így mostantól egészen augusztus 20-ig az eddigieknél több terméket, rendezvényt és árusítóhelyet vizsgálnak. Fokozottan ellenőrzik az időszakos zöldség- és gyümölcsárusító helyeket és piacokat, valamint az őstermelők termőterületeit.

Most van szükség gyors és hatékony talajmeszezésre! (+Videó!)
Magyarországon a javításra szoruló mezőgazdasági területek nagysága eléri a 2,8 millió hektárt, ezen belül a talajsavanyúság körülbelül 2,2 millió hektárt érint. A talaj szerkezete, kémhatása alapvetően befolyásolja a növények fejlődését és tápanyagfelvételét, így a kémhatás optimalizálása elengedhetetlen.

Veszélybe kerülhetnek Magyarország vizes élőhelyei
Jelenleg az európai felszíni vizek csupán 40 százaléka egészséges, Magyarország vizeinek pedig kevesebb mint 20 százaléka van jó ökológiai állapotban – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség friss tanulmányában.

Idén új agrárpályázatok nyílnak
Újabb 21 milliárd forintról született döntés a Vidékfejlesztési Programban, és három új pályázati lehetőség elindulásáról is döntöttek.

kép

17 pályázati felhívásról döntöttek – fotó: Shutterstock

Nitrátérzékeny területen gazdálkodik? Minden előírásnak megfelel?
Magyarország termőterületének jelentős része nitrátérzékenynek számít, és aki nem teljesíti a vonatkozó előírásokat, szigorú szankciókra számíthat. A szabálysértés súlyától függően a közvetlen támogatás csökkenthető vagy akár teljesen megvonható.

Idén jó gabonatermés várható
Az idei szokatlan időjárás miatt sok helyen összeért az árpa és a repce aratása. A Concordia Közraktár Zrt. jelentése szerint jó termés várható a főbb gabonákból. Az előzetes adatok alapján a takarmány- és malmi búzákból sem kell hiányra számítani, a minőség is megfelelő.

Csökkent az ASP-vel fertőzött terület Heves megyében
Magyarország eredményes lehet az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezésben a földrajzi, a vadászati, az állategészségügyi, a háztáji és a nagyszámú járványvédelmi intézkedésnek köszönhetően.

Idén is 60 millió tonnás gabonatermésre számít Ukrajna
A korábbi hírek komoly termésveszteséget jósoltak, most az ukrán agrárminisztérium cáfolta ezeket, szerintük a tavalyihoz közeli gabonahozam várható idén. Az ukrán agrárminisztérium az aratások megkezdése után sem változtatott korábbi előrejelzésén, és továbbra is 60 millió tonna vagy azt némileg meghaladó gabonatermésre számít idén.

Növényvédelmi előrejelzés: Gyorsan gyarapodik a kukoricabogár-népesség
A mögöttünk lévő héten is inkább a csapadékos jelleg dominált, de mostanra már kisütött a nap, s egyre szárazabb időszak köszöntött be. Az esős napokon továbbra is tartósan nedves maradt a növények lombozata, ami több kórokozó fertőzését is segítette. Az Agroinform.hu 2018. 27. heti növényvédelmi előrejelzése.

kép

Az esős napokon továbbra is tartósan nedves maradt a növények lombozata, ami több kórokozó fertőzését is segítette

Lazult a magyar sertésáru ellen bevezetett importtilalom
Harminc Európai Unión kívüli országgal tárgyal az Agrárminisztérium az afrikai sertéspestis miatt elveszített ­piacok újranyitásáról, az elmúlt két hónapban összesen hat magas szintű, személyes egyeztetésre került sor.

Sok az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos szabálytalanság
Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. Szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás, 4 esetben az áru forgalmazását is megtiltották.

Változások a HMKÁ-előírásokban
Az egységes területalapú támogatások és egyes vidékfejlesztési támogatások igényléséhez teljesítendő „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” fenntartásához szükséges feltételrendszer, valamint az állatok állategységre való átváltási arányának meghatározásáról szóló 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet a vetésváltás szabályaira vonatkozóan az alábbi pontosításokat fogalmazta meg.

Vészhelyzetben engedélyezhetik a neonikotinoidok használatát
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megvizsgálta a neonikotinoidok vészhelyzetben történő alkalmazásának a lehetőségét, amelyekre jelenleg tilalom van érvényben.

Milyen vetésforgó segít nagyobb repcehozamhoz?
Nem mindegy, hogyan és milyen hibridekkel tervezzük meg a vetésforgót. Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy a repce terméspotenciálját a lehető legjobban kiaknázzuk.

Görcsbe rándulva pusztultak el méhek ezrei Somogyban
Egy Somogy megyei méhész arról számolt be nemrég Facebook-oldalán, hogy a napraforgóra kijáró méheinek közel 80 százalékát holtan találta a kaptárak előtt.

Komoly károkat okozhat a vízvesztés haszonállatainknál
Választás előtt, illetve nevelés során a malacok, a borjak és a kiskérődzők esetében is gyakran előfordulhatnak olyan folyadékvesztéssel járó kórformák, melyek a legtöbb esetben ugyan könnyen kezelhetők, mégis az elhullások relatíve nagy százaléka hozható összefüggésbe velük.

tehén

A nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztés számos anyagcserezavart vonhat maga után – fotó: Shutterstock

Eltűnhetnek az import UHT tejek a hazai boltokból
A várakozások szerint az ESL és az UHT tej áfájának csökkentésével kiszorulhatnak az import UHT tejek a hazai boltok polcairól, így ezzel megszűnhet az áfacsalás egyik melegágya – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett tejágazati egyeztetésen.

Lisztériával fertőzött zöldséget hívott vissza a Nébih
Fagyasztott zöldség- és zöldségkeverék-tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.