A kampánynyitó sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az ágazat gazdasági helyzetét vázolta. Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, az esemény háziasszonya – maga is húsmarhatenyésztő és -tartó – a marhahús fogyasztásának élettani hatásait ismertette. Serényi Zsolt séf pedig hasznos tanácsokkal is fűszerezett gyakorlati bemutatót tartott.

A két véglet: Magyarország: 2-2,5 kg/fő/év – Franciaország: 24 kg/fő/év

Mint Győrffy Balázs elmondta, a kampány célja, hogy a hazai marhahúsfogyasztás elérje a 6-8 kg-os európai uniós átlagot. Jelenleg ez a mutató idehaza 2-2,5 kg/fő/év, csupán harmada az egészségügyileg indokolt mennyiségnek. Franciaországban 24 kg/fő marhahúst fogyasztanak évente! – emelte ki a másik végletet.

A kampány során szeretnének a fogyasztóknak a húsmarhatartással, a hazai feldolgozással, valamint a marhahúsok vásárlásával, tárolásával, elkészítésével és fogyasztásával kapcsolatos hasznos információkat átadni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartja a feldolgozóipar fejlesztését is, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintű marhahúst állítsunk elő. Csak a hazai üzletekben és vendéglátóhelyeken is elérhető minőségi marhahússal képzelhető el a hazai marhahúsfogyasztás növekedése – hangsúlyozta. Épp ezért a kamara az ágazat szereplőivel együttműködve támogat minden ilyen irányú törekvést.

NAK

Győrffy Balázs: tavaly idehaza 106 ezer szarvasmarhát vágtak le, 64 százalékuk tehén, 23 százalékuk bika volt – fotó: Agroinform.hu

A szarvasmarha-ágazat számokban

A világ marhahús-előállítása 2016-ban mintegy 61 millió tonna volt. Az EU 7,8 millió tonnás termelésével az USA és Brazília után a harmadik helyen áll a világranglistán. Magyarországon 28 ezer tonna marhahúst állítottak elő, ez az uniós termelés 0,5 százalékát sem éri el.

A szarvasmarhák száma a KSH nyilvántartása szerint idehaza 2017-ben 864 ezer volt,

2010 óta majdnem 200 ezerrel, több mint negyedével nőtt.

Ez elsősorban a húshasznú szarvasmarhatartás növekedésének köszönhető. Ezt jól mutatja, hogy a húshasznú tehénállomány 2004 óta csaknem a négyszeresére (148 ezer egyedre) bővült.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai azt mutatják, hogy tavaly 106 ezer szarvasmarhát vágtak le Magyarországon, ez 2,5 százalékkal marad el a 2016-ban regisztrálttól. A levágott állatok élősúlya 53,4 ezer tonna volt, 64 százaléka tehén, 23 százaléka bika volt. Ez rávilágít arra, hogy

sajnos idehaza jellemzően a tejtermelésüket befejező teheneket vágják le, és nem a kimondottan erre a célra tenyésztett húsmarhákat.

A KSH adatai alapján 2017 első 11 hónapjában Magyarország 40 ezer tonna élő marhát exportált, az import pedig valamivel meghaladta a 17 ezer tonnát. Az élőmarha-export főként Törökországba, Ausztriába és Oroszországba irányult, míg az import elsősorban Hollandiából, Németországból és Ausztriából érkezett. Magyarország marhahús-exportja és -importja egyaránt 12,4 ezer tonna körül alakult tavaly január és november között.

Nem csak a drága marhahús a jó marhahús

Süle Katalin azt hangsúlyozta, hogy a fogyasztókban tudatosítani szeretnék, hogy nem csak a marha drágább részeiből lehet jó ételeket készíteni. A kampány is ezt a célt szolgálja, hiszen ha ez az információ beleivódna a köztudatba, az nagy lökést adna a fogyasztásnak.

A NAK fontos feladatának tartja azt is, hogy megismertesse a marhahús szélesebb körű felhasználási lehetőségeit. Elmondható, hogy a hazai fogyasztók elsősorban az elérhető áron megvásárolható, családi vagy baráti összejöveteleken lábosban vagy bográcsban elkészíthető húsféléket keresik. A vásárlók körében egyértelműen a lábszár a nyerő, de ezen a helyzeten a változtatni kell!

NAK

Süle Katalin: tudatosítani szeretnék a fogyasztókban, hogy nem csak a marha drágább részeiből lehet jó ételeket készíteni fotó: Agroinform.hu

Épp ezért szeretnék felhívni a figyelmet a marhahús változatos elkészítési módjaira is: leggyorsabb serpenyőben sütve, grillezve, lassúbb elkészítési mód a sütőben sütés, aztán a párolás, leglassúbb a főzés. Ha van ismerős, bevált hentesünk a csarnokban vagy egy közeli húsboltban, vásárláskor kérjük az ő segítségét. Mindig mondjuk meg, hogy mit szeretnénk készíteni, az alapanyag-választást bízzuk a hentesre – tanácsolta. Jó minőségű marhahúst sok szupermarketben is találunk, de ott inkább válasszunk csomagolt húst: a címkéken megtaláljuk a számunkra fontos információkat a hús fajtájára, érettségére és az ajánlott elkészítésre, felhasználásra vonatkozóan – tette hozzá.

A marhahús biológiai értékei: az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza

Az ember mindig is mindenevő volt – ez az alapvetés volt a kiindulópontja a húsok biológiai értékei taglalásának. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz ugyanúgy hozzátartozik a hús, mint a gabona, a zöldség, a gyümölcs vagy a tej. Ha hosszú távon bármelyiket is mellőzzük, az hiánytünetekhez, majd súlyosabb kórképek kialakulásához vezethet.

A húsok magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak, előnyük a növényi eredetű élelmiszerekkel szemben, hogy teljes értékűek, azaz az összes nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazzák. A marhahúsról elmondható, hogy kiváló fehérjeforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, ami nélkülözhetetlen a vérképzéshez és az idegrendszer működéséhez. Fontos vasforrás, magas cinktartalma erősíti az immunrendszert, foszfortartalma pedig a fogakat és a csontokat.

Nem kell mindig bélszín: a tatárbifsztek combból is kiváló

Serényi Zsolt séf pedig azt mutatta meg, hogy a marhahúsból nemcsak pörköltet, gulyást vagy húslevest lehet készíteni. Az utóbbi időben egyre gyakrabban mutatkozik igény a marhahús grillezése vagy sütése Iránt. A marhasült sikere elsősorban az alapanyagon múlik. Minősége függ a fajtától, állat korától és hogy milyen célból tartották.

NAK

Serényi Zsolt remek sültet készített a mindenki által elsősorban pörköltnek használt marhalábszárból – fotó: Agroinform.hu

A marha első testtájai elsősorban levesek, gulyás és pörköltek főzésére vagy párolására alkalmas szaftos húsokat tartalmazza. Ha grillezésre vagy steak sütésére alkalmas húsrészeket keresünk, azokat inkább a marha hátsó felén találjuk, és a pénztárcánkban is mélyebbre kell nyúlnunk hozzá. Ezek az általános szabályok,

ám jó néhány, kedvező áron is beszerezhető részéből is készíthetünk nagyon finom ételeket.

Csak ismernünk kell ezeket az alapanyagokat és felhasználásuk módját. Példaként bemutatta, hogy nemcsak bélszínből, hanem a jóval olcsóbb combból is készíthető kiváló tatárbifsztek. De készített ízletes sültet a mindenki által elsősorban pörköltnek használt marhalábszárból is.