Az agrárvállalkozások vezetőinek és HR-szakembereknek szóló AgroHR Konferencián olyan könnyen alkalmazható megoldásokat ismertettek az előadók, amelyek szerepet játszhatnak a vállalat hatékonyságának növelésében, a megfelelő munkaerő megtalálásától kezdve a munkafolyamatok optimalizálásán át a vonzó imidzs kialakításáig.

AgroHr

A HRportál és az Agroinform.hu által szeptember 25-én megrendezett konferenciát Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetőjének köszöntője nyitotta meg. Ondré Péter beszédében hangsúlyozta: „Alkotmányunkban is rögzített GMO-mentességünk, a fenntartható és környezettudatos mezőgazdasági termelés és az EU-n belüli kimagasló élelmiszer-biztonságunk megőrzése mellett napjaink egyik legfontosabb kihívása az agrárszakma megbecsültségének visszaszerzése, a szakképzett, tetterős, a digitalizáció világát értő fiatal generáció bevonása ágazatunkba. Az AMC vezetőjeként munkatársaimmal együtt arra törekszünk, hogy minden eszközzel és minden fórumon elmondjuk, megosszuk a fiatalokkal és megmutassuk nekik, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszer-ágazatban való elhelyezkedés professzionális szaktudással hosszútávon biztos megélhetést garantál.

Ondré

Ondré Péter: "Napjaink egyik legfontosabb kihívása az agrárszakma megbecsültségének visszaszerzése" – fotó: Agroinform.hu

Umenhoffer Péter a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) marketingbizottságának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, nagyon fontos a precíziós gazdálkodás és a modern technológiák ismerete az agráriumban, és a fiatalokban meg is vannak azok a készségek, amikre ezt a tudást építeni lehet. Ugyanakkor nem csak az fontos, hogy a fiatalokat mezőgazdasági pályára csábítsuk, hanem hogy ott is tartsuk őket. A MEGFOSZ is ezzel a céllal indította el pályaorientációs programját. Kiemelte továbbá, hogy a munkáltatóknak meg kell találniuk a középutat, amely lehetővé teszi a hatékony munkavégzést és a dolgozó elégedettségét is biztosítja.

Umenhoffer Péter

Umenhoffer Péter hanfsúlyozta, hogy nemcsak a fiatalok megszólítása, az agrárpályán megtartásuk is fontos – fotó: Agroinform.hu

Végh József, a K&H Csoport HR igazgatója előadásában a HR új megoldásait ismertette. A megfelelő csapat kialakításához fontos az együtt dolgozó generációk egymástól eltérő igényeihez illeszkedő vállalati kultúra, és a fluktuáció egészséges szinten tartása is. A K&H a munkavállalóinak lehetőséget kínál a fejlődésre, képességeik fejlesztésre. A toborzást leegyszerűsítő „selfi video interjú”, a papír nélküli munkaügyi adminisztráció, a digitális jogosítvány, vagy a teljes mértékben átlátható egyéni jutalomrendszer csak néhány példa a K&H csoportban zajló HR innovációra.

Végh József

Végh József bemutatta a K&H-ban zajló HR innovációkat – fotó: Agroinform.hu

Hajnal Géza, az X-SIGHT Vezetési Tanácsadó Kft. vezetője a szervezeti kultúra jelentőségéről beszélt előadásában. A szervezeti kultúra a klasszikus értelmezés szerint a szervezet tagjai által elfogadott, közös értékek, normák, érzések, hiedelmek és szokások rendszere. A szakember előadásából kiderült, hogy a munkavállalók teljesítménye nagy mértékben függ a szervezeti kultúrától, amelyet a vezetők alakítanak és formálnak saját mindennapi működésük révén. Hajnal Géza felvázolta a mérgező szervezeti kultúra ismérveit és azt, hogyan azonosítható be egy vállalat kultúrája, hogyan tudatosíthatók és hogyan javíthatók az esetleges működési hibák.

Hajnal Géza

Hajnal Géza ismertette a mérgező szervezeti kultúra jellemzőit – fotó: Agroinform.hu

Dr. Farkas Judit, munka- és szervezetpszichológus a PsyOn Üzleti Hatás Menedzsment képviseletében a munkaalkalmasság-mérésről tartott előadást. Bemutatta az alkalmasság kritériumainak módosulását: korábban a terhelő tényezőkkel szembeni állóképesség volt a meghatározó, jelenleg már a legfontosabb kérdés, hogy munkavállalónak alkalmas-e a jelölt. A XX. századi módszertanok alkalmazását a szakember szerint el kell vetni, a munkaerőhiány miatt ma már üzleti versenyelőnyt jelent a kapacitás stabilitása, így merőben új kérdésekre kell választ kapni. Napjainkban már az alkalmasságmérés során az az elsődleges szempont, hogy a jelentkezőt hogyan lehet a szervezeten belül elhelyezni és az elvárásoknak megfelelően alakítani, képezni.

Farkas Judit

Dr. Farkas Judit: "Az alkalmasság-mérésben ma már a jelentkezők szervezeten belüli elhelyezése a fő szempont" – fotó: Agroinform.hu

Ujváry András (Exline Kompetenciafejlesztő és Tanácsadó Kft.) a munkaerő-megtartás módszereit járta körül. Elmondta, az ún. kékgalléros dolgozók esetében kiemelten fontos a közvetlen vezető irányítási stílusa. A negatív vezetői magatartások között említette az autoriter és a magárahagyó viselkedést, mindkettő eredményezheti a dolgozók elégedetlenségét és a hatékonyság romlását. A legeredményesebb a támogatói vezetői stílus, ez egyszerre jelent szigorú de mégis emberséges irányítást.

Ujváry András

Ujváry András bemutatta a negatív és a pozitív vezetői magatartásokat – fotó: Agroinform.hu

Detrik Szimonetta (Human Behaviour Association) előadásában arról beszélt, hogyan szólítható meg a Z generáció. Előadásából kiderült, hogy a fiatal generáció merőben másként, sokkal pozitívabban ítéli meg önmagát, mint a külvilág. A fiatal vállalkozó szerint a legnagyobb probléma a bizonytalanság a pályakezdők és az őket alkalmazó munkáltatók részéről is, ami pedig csalódottságot generál. Azt javasolja, ne generációbaráttá, hanem emberbaráttá tegyük a munkahelyeket, figyelembe véve az adott dolgozó igényeit.

Detrik Szimonetta

Detrik Szimonetta szerint nagy a bizonytalanság a pályakezdők és a munkáltatók részéről is – fotó: Agroinform.hu

Dobos-Horváth Krisztina az SAP Hungary Kft. HR vezetője a HR támogató digitális eszközöket és ezek előnyeit mutatta be. Elmondta, jelenleg már az tesz sikeressé egy vállalkozást, hogy mennyire képes a digitalizáció nyertesévé válni. Egy integrált digitális rendszer segíthet abban, hogy hatékonyan, gyorsan hozzunk döntéseket, pontosan ismerjük a cégünk erősségeit, lehetőségeit, időben lépve az esetleges veszélyek elkerülésére – ismertette, majd bemutatta az SAP legújabb HR támogató fejlesztéseit.

Horváth Krisztina

Dobos-Horváth Krisztina szerint ma már elengedhetetlen élni a digitalizáció lehetőségeivel a HR szakmában is – fotó: Agroinform.hu

Schütz Róbert az AGCO Hungary Kft. munkatársa előadásából megtudhattuk, mikor van és mikor nincs szükség kiszervezésre. A kiszervezés segíti a szolgáltatás színvonalának emelését és az operatív költségek csökkentését. A cégek ma már globális mutatókban versengenek, aminek szerves része lett a globális jelenlét mértéke is. Érdemes kiszervezni vagy részben kiszervezni egyes vállalati célkitűzéseket stratégiai szinten (pénzügyi tervezés, piackutatás) és operatív szinten támogató folyamatokat (adminisztráció, könyvelés, IT).

Schütz Róbert elmondta, milyen tevékenységeket érdemes kiszervezni – fotó: Agroinform.hu

A szakember a kiszervezés előnyeiként sorolta fel a költséghatékonyságot, a folyamatok sztenderdizálását, automatizálását vagy a CoE kiépítését. Hátrányai lehetnek viszont: a kommunikációs nehézségek, kontrolvesztés, veszélyt jelenthetnek esetleges minőségbeli problémák, nem világos célok vagy a nem megfelelő munkaerő-kiválasztás.