Négy év alatt 33 százalékkal drágult a karácsonyi menü ára – írja a hvg.hu, amely ötödik éve "vásárol be" egy karácsonyi menühöz 4 főre.

Idén a négyfős ünnepi vacsora hozzávalói közel 11 ezer forintba kerülnek – Fotó: Evanto

Idén a négyfős ünnepi vacsora hozzávalói közel 11 ezer forintba kerülnek – Fotó: Evanto

Halászlé, pulyasült burgonyapürével, töltött káposzta, mákos bejgli az a klasszikus menü, amely hozzávalóinak árát figyelik és elemzik.

A lap szerint idén már nem lehet megúszni tízezer forint alatt a négyfős ünnepi vacsora hozzávalóit, ami közel 11 ezer forintba, egészen pontosan 10927 forintba kerül. 1024 forinttal drágább, mint tavaly, így a drágulás, 10 százalékot meghaladó.


Idén jelentősen emelkedett az étolaj ára és több mint 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, de a karácsonyi menü drágulásból a nagyobbik részt az eleve nagyobb tételt jelentő húsok árának növekedése tette ki. Félkiló darált sertéshús 647 forintos tavalyi átlagárához képest idén 755 forinttal kell számolni, a halfilénél pedig 2400 forintos kilónkénti árral kell kalkulálni, ami kétszáz forinttal, vagyis majdnem tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A zöldségek és a tejtermékek ára nem változott jelentősen, árcsökkenést a máknál tapasztaltak, de ez eltörpül az árnövekedések mellett.

Indexkép: Evanto