Kínában teljes erővel megindult a fokhagyma betakarítása és exportra előkészítése, amelynek során több mint 6.500 hektáros, minősített területről összesen mintegy 150.000 tonna termék kerülhet az európai piacokra – írja a freshplaza.com.

fokhagyma

Fokhagyma – Fotó: pixabay.com

Kína hosszú évek során – számos, világszerte keresett fajtát tartva a kezében – a világ legnagyobb fokhagyma exportőrévé nőtte ki magát, így a teljes megtermelt mennyiséget a belső piacon ma már nem tudná elhelyezni. Ugyanakkor az európai fogyasztók – egyre jobban felismerve a fokhagyma fertőtlenítő és immunerősítő hatását – kifejezetten keresik ezt a kínai terméket.

A kínai fokhagyma fő szállítója a Hong Teng Fruit and Vegetables vállalat, amely termékeit főleg az ázsiai piacokon értékesíti (Indonéziában évente mintegy 500.000 tonnát), de az európai fogyasztói igényekhez igazodva is több, minősített fajtával és típussal, többek között fekete fokhagymával is rendelkezik. Az európai vásárlók és fogyasztók többnyire elégedettek a kínai fokhagyma minőségével.

A koronavírus járvány hatására azonban Európában, illetve a szállítási útvonalon – a bőséges kínai termés ellenére – a szállítási láncban bizonyos akadályok léptek fel. Ezek az akadályok a konténerhiánnyal és a fuvarköltségek drágulásával együtt, a kínai fokhagyma árát ebben az évben az egy évvel korábbihoz viszonyítva akár 40 százalékkal is megemelhetik.