Az elmúlt öt év leglátogatottabb kiállítása volt az idei Farmer Expo. A látogatók, a tavalyi mostoha időjárás után ebben az évben ragyogó napsütésben járhatták be a kiállítási területet. Általában minden évben sok a kisgyerek, de talán az idén még több volt a fiatal a látogatók között. A szakmai programok nagyon fontos részei a debreceni expo-nak. A Farmer Expo az időrendet tekintve a negyedik, míg nagyságát nézve a 3. legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása hazánknak.

Amiben viszont az első, hogy sehol nem rendeznek ennyi elméleti előadást, mint a debreceni vásáron. Erre a hely – a Debreceni Egyetem campusa – is kötelezi a szervezőket. Ebben az évben 20 konferenciát tartottak a Farmer Expo keretében és a résztvevők száma lényegesen meghaladta az előzetesen kalkulált nagyságot. Az első napon megtartott agrárfórumon a tervezett létszám duplája – mintegy 200 résztvevő – hallgatta meg az előadásokat. Ez a tény is azt bizonyítja, hogy a tudásnak, az új innovatív megoldások megismerésének egyre nagyobb a tábora hazánkban is.

Komoly szemléletváltozásnak lehetünk tanúi a magyar mezőgazdaságban. Ma már mindenki nagyon fontosnak tartja a világszínvonalú technológiák, technikák megismerését, a legújabb állat- és növénygenetika alkalmazását. Ezek szakszerű használata viszont már komoly tudás nélkül elképzelhetetlen. Ennek a tudásnak az elsajátításban segítettek és segítenek a Farmer Expo szakmai előadásai.

A rendezvényre kiérkezők már szakmai szemmel figyelik az állatokat – fotó: Farmer-Expo

A debreceni kiállításon többségében a kelet-magyarországi és a tőlünk nem messze élő határontúli gazdák vesznek részt a szakmai fórumokon. Ez az év ebben a tekintetben is eltért az előzőektől. Az idén már dunántúli termelők is ellátogattak a Farmer Expo-ra. A 25. Farmer Expo abban is más volt az előzőekhez képest, hogy az idén nem osztottak ki a szervezők vásárdíjakat. 2016-ban azok a magánszemélyek, illetve cégek kaptak elismerést, akik sokat tettek az elmúlt negyedszázadban a Farmer Expo sikeres megrendezéséért.

Az állattenyésztési bemutatókat a szokott érdeklődés kísérte. A nézőtéren már nagyon sokan szakértői szemmel mondtak véleményt a bemutatott állatokról. Persze az idén is a lovasprogramok aratták a legnagyobb sikert.