Repce

Sárgállik a repce – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A tápanyag utánpótlás gyakorlatáról és a precíziós gazdálkodás megoldásainak bevezetéséről Báthi Attila beszélt. A termelő csökkentett nitrogén kimosódású műtrágyát használ, ami inhibitorokkal lassítja le a mikroorganizmusok aktivitását. Ezáltal azok nem tudják nitráttá alakítani az ammóniumot.

A mezőgazdasági termelést annak idején édesapám indította el, aki a téesz-es idők után magánvállalkozásba kezdett. Hozzá csatlakoztam nagyjából 10 évvel ezelőtt – idézte fel Báthi Attila a gazdaság történetét.

repce

Szántóföldi növényeket termeszt a család közel 280 hektáron – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

Gyerekkoromban málna, körte és szőlő is volt a területeinken, de ezek olyan sok kézimunkát igényeltek, hogy egy ideje már kizárólag a szántóföldi termesztéssel foglalkozunk. Gépgyártás technológus szakmát végeztem és 17 évig a szerszámgép-iparban dolgoztam, emellett pedig az otthoni gépeket is karbantartottam. Majd egyszer csak édesapám megkérdezte, akarok-e gazdálkodni. Én pedig mindenképpen akartam, csatlakoztam hozzá és azóta is folyamatosan tanulom ezt a szép szakmát – mesélte.

Megközelítőleg 280 hektáron termesztünk szántóföldi növényeket: napraforgót, repcét, őszi búzát, takarmánykukoricát, ezek a kultúrák váltják egymást a vetésforgóban. Többnyire kötött, erdőségi csernozjom és réti glejes erdőtalajokat művelünk, ezek állapota sok helyen megfelelő, ám vannak javításra szoruló, elsavanyodott talajaink is.

műtrágya

Repcében 3,3 tonna volt az üzemi átlag – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A legutóbbi szezon rosszul indult, aztán végül nem lett az. A tavasz száraz volt, kevés csapadék esett, később, júniusban pedig talán túl sok is jött. Repcében 3,3 tonna volt az üzemi átlag, ami az időjárási körülmények és a számottevő vadkár ismeretében elfogadható volt, meg voltunk vele elégedve. Lényeges, hogy a repce alá mindig lazítunk, és igyekszünk neki jó magágyat készíteni. Ez tavaly sikerült is, nem volt gond a vetéssel és a keléssel sem. A Clearfield technológiájú repce jól bevált, a gyomirtásban is jó tapasztalataink voltak. Az őszi növényvédelem során 2-3 szor kellett permetezni a rovarok ellen. A földeken szoktunk továbbá regulátorozni és bórt kiadni. A tavasszal aztán újra egy adag bór kiadása és regulátorozás következik, amit folyamatos lombtrágya kezeléssel egészítünk ki. Az inhibítoros műtrágya kijuttatást is ilyenkor végezzük el. Második alkalommal viszont nem terveztünk szilárdat szórni, mert nincs értelme a száraz tavaszok miatt. A folyékonnyal pedig még nem próbálkoztunk. Az idei évtől szeretnénk ebben is változtatni. – mondta Attila.

A precíziós technológia alkalmazása Pásztón

A precíziós gazdálkodás technológiáját és megoldásait igyekszünk lépésről lépésre, folyamatosan fejlesztve beépíteni a termelésbe. Ennek az alapja, hogy nagyon odafigyelünk a tápanyag-utánpótlásra, ezért a műtrágya nálunk csak jó minőségű lehet. Többek között ezért is használjuk az EuroChem termékeket, amelyekkel nagyon meg vagyunk elégedve. Már harmadik éve szórjuk ki ezeket a földjeinkre, és az egyre jobb terméseredmények is azt igazolják, hogy helyesen döntöttünk. A kapásnövényeket ENTEC® műtrágyával tápláljuk, a vetésnél, a kultivátorozásnál sorkövető rendszert használunk, továbbá az alap-gyomirtást és az állománykezelést is sorpermetezéssel oldjuk meg. Ez költségtakarékosabb és a környezetet is kevésbé terheli, mint a hagyományos technológia. A tápanyag utánpótlás táblaszinten történő tervezésénél felhasználjuk a talajvizsgálati eredményeket.

műtrágya

A legutóbbi szezon rosszul indult, aztán végül nem lett az – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

Differenciált kijuttatás egyelőre még nincs nálunk, a mért eredményeket átnézzük, figyelembe vesszük, és azok alapján döntünk a tápanyagellátásról. Ezek függvényében szaktanácsadással támogatva igyekszünk pótolni a talaj számára szükséges tápanyagokat. Ebben az EuroChem termékek tökéletes megoldást nyújtanak – mondta Attila.

műtrágya

Műtrágya – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

Az inhibítoros műtrágyáknál hosszú tápanyag-leadással tudunk számolni, a növények a hagyományos 2-3 hét helyett 8-10 hétig is megkapják a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat. Látjuk a kísérletek eredményeit Nógrád megyében, amik azt mutatják, hogy az EuroChem műtrágyáival szórt állományok az időjárás és a körülmények függvényében valahol jobban, valahol kevésbé, de minden esetben pluszosak voltak. Nekünk nagyon tetszenek a termékeik, mert kitűnő minőségűek, nem porzanak, és jól kijuttathatóak kultivátorral, vetőgéppel, vagy műtrágya-szóróval is, ráadásul jól tárolhatóak – fogalmazott Báthi Attila.

kukoricaföld

A precíziós technológiákat megfontolt tempóban, folyamatosan és fokozatosan lehet beépíteni a gazdálkodásba – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

A tervezett fejlesztések

Pásztón az eszközök fejlesztése is mindig napirenden van, hamarosan egy modernebb gabonavető-gépet veszünk gabonára és repcére. Ez több talajművelet elvégzésre képes egyszerre és jobb a vetés minősége, mint a korábbi művelőeszközünknek. Ezzel időt spórolunk meg és a talajt sem tapossuk annyiszor – fogalmazott. A drónos permetezés irányába is szeretnénk elmenni, mert sokszor előfordul, hogy amikor már magasabb a növénykultúra, a hidas traktor több kárt csinál, mint hasznot. Attila addig is egy DJI PRO 4.0 típusú drónt használ a területek térképezésére és a vadkár szemrevételezésére.

szántóföld

A drónos permetezés irányába is szeretnénk elmenni, mert sokszor előfordul, hogy amikor már magasabb a növénykultúra, a hidas traktor több kárt csinál, mint hasznot – fotó: EuroChem Agro Hungary Kft.

“A célunk, hogy minél kevesebb vegyszert használjunk a gazdálkodáshoz, így a költségünk és a környezetterhelésünk is kisebb lehet, főleg, ha még egyszer meg is kapáljuk a területeket. A precíziós technológiákat megfontolt tempóban, folyamatosan és fokozatosan lehet beépíteni a gazdálkodásba, hogy a jövedelmezőség és a megtérülés is a lehető legjobb legyen” – mondta Báthi Attila a pásztói jövőről és a tervekről.

Csurja Zsolt
precíziós mezőgazdasági szakmérnök
SZE-MÉK 2021 Mosonmagyaróvár

Szakértői szemmel a tápanyag utánpótlásról

Magyarország időjárása lassan sajnos két évszakossá válik. Az enyhébb, csapadékosabb tél és a forróbb, aszályosabb nyár bizonytalanná teszi a tápanyag hatékony kijuttatását és hasznosulását. A kiszórt, szilárd hagyományos műtrágyáknak csapadék nélkül komoly kipárolgási, heves esőzés esetén pedig kimosódási veszteségei lesznek. Ezért egyre több gazdálkodó használja az EuroChem ENTEC® és UTEC® termékeket, amelyek gazdaságos és környezetkímélő megoldást kínálnak. Így tesznek Pásztón is – fogalmazott Gordos József, az EuroChem Agro Hungary Kft. értékesítő, szaktanácsadó munkatársa.