Permetezőgép beszerzésekor melyek azok a termőhely és növényspecifikus adottságok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni? E heti körkérdésünkben erről kérdeztük meg a szakembereket. Akik ezúttal válaszoltak: AXIÁL Kft., Hardi Magyarország, Farmgép Kft. és Penda Kft.

permetező

AXIÁL Kft. – Király Szabolcs, termékmenedzser

Permetezőgép vásárlásakor az egyik legkardinálisabb kérdés a jó nyomtáv kiválasztása. Elsősorban önjáró permetezők beszerzésénél fontos átgondolni, hogy hányféle növénykultúrában fog dolgozni a gép, illetve mennyi bérmunkára számíthat a gazdaság. Ha mindkét kérdésre egyöntetűen a „sok” lesz a válasz, akkor érdemes már a beszerzésnél elfogadni a hidraulikus nyomtávállítás többletköltségét, ami a későbbiek során többlábúvá teszi a vállalkozást, hiszen

bármilyen növénykultúrához, illetve művelőúthoz gyorsan tud alkalmazkodni a gazdaság, ezzel pedig rugalmasságot és több munkát tud szerezni az önjáró permetezőgép.

Berthoud permetező

Berthoud önjáró permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

Tapasztalatom szerint nagyon fontos elem a vontatott permetezők vásárlásánál, hogy a gazdaság földjei milyen közelségben vannak a telephelyhez. Ha szerteágazó területeken vannak permetezni való táblák, akkor mindenképp ajánlott a rugózott híddal rendelkező permetező beszerzése. Ez a tulajdonság nem csak a vonulásnál tud segíteni, a permetezési munkálatok is azt mutatják, hogy a rugózott híddal felszerelt gép esetében 3-4 km/h-val gyorsabban lehet dolgozni, megtartva a precíz kijuttatást.

Berthoud permetezőgép

Berthoud vontatott permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

A permetezésben a jelenlegi rendszerek legnagyobb problémája a korlátozott munkasebesség tartomány a jó permetezési minőségi biztosításához. A permetcseppek vagy túl aprók és elsodródnak, vagy túl nagyok és lefolynak.

A munka során megválasztott sebesség függvényében az egyes fúvókákra felszerelt mágnesszelep fogja szabályozni a fúvóka nyitását és zárását. A nyitási és zárási idő aránya a sebesség változásaitól függ fix frekvencián.

Ezért a SprayTronic opció lehetővé teszi a fúvókák térfogáramának 70%-os módosítását, és ugyanígy a munkasebességet is a permetező nyomás módosítása nélkül.

Berthoud permetezőgép

Berthoud vontatott permetezőgép – Fotó: AXIÁL Kft.

Előnyök:

- Csak egyetlen fúvóka szükséges a legtöbb igényhez, ezáltal csökken az üzemeltetési költség.

- Nem változik a nyomás a fúvókák szabályozása során, optimális permetezési minőség.

Standard fúvókatartó használható, megnövelhető a permetező alkalmazási köre a fúvókák cseréje nélkül.

- A fúvókánkénti szakaszolásnak köszönhetően 50 cm-ként tudunk kialakítani szakaszokat, melynek segítségével költségeket tud csökkenteni a vállalkozás.

Kínálatunkban megtalálhatóak azok a Berthoud permetezőgépek, amelyek ezeket a követelményeket, igényeket tökéletesen kielégíti.

Hardi Magyarország

Az 1957-ben alapított, permetezőgépek gyártásával foglalkozó Hardi nemzetközi vállalatnál a legkisebb háti permetezőgépektől a szántóföldi függesztett, vontatott és önjáró permetezőgépeken át minden növényvédelmi munkára kínálunk megfelelő eszközt.

Hardi permetezőgép

A légzsákos keretrendszerrel erős szélben is lehet permetezni – Fotó: Hardi Magyarország

A területi adottságok – a helyi domborzati viszonyok, a terepakadályok és a földterületek behatárolt alakjai –, valamint a szélsőséges időjárás nagymértékben befolyásolja a permetezési munkákat. Ilyen időszakokban tudják a gazdálkodók igénybe venni a HARDI szabadalmát a TWIN FORCE légzsákos keretrendszert, mely elérhető a vontatott csúcsminőségű COMMANDER és az önjáró ALPHA permetezőgépeken.

Ezzel a rendszerrel megnövelhető a permetezéssel eltöltött napok száma, hiszen erős szélben is lehet permetezni és a kijuttatott dózis is hatékonyabban tud hasznosulni.

Azok számára, akik nem érzik szükségét a TWIN FORCE rendszernek, a jól felszerelt NAVIGATOR-i lehet a megoldás. Funkciói: AutoTerrain, az automata talajkövető rendszer, PrimeFlow, a keringtetőrendszer és AutoNozzleControl, az automata fúvókánkénti szakaszolórendszer. Ezekhez széles választékban elérhetők vezérlők is, melyekkel a permetezőgépeink felkészültek a jövő olyan kihívásaira is, mint a differenciált növényvédőszer kijuttatás.

Hardi permetezőgép

Permetezőgép vezérlő – Fotó: Hardi Magyarország

Mindig is szem előtt tartottuk az innovációkat, az aktuális növényvédelmi trendeket. Így legújabb innovációnkként már elérhető a SingleNozzleControl is a PrimeFlow-al és HC8600/9600 monitorokkal rendelkező HARDI COMMANDER és ALPHA permetezőgépekhez is.

Ezzel a rendszerrel lehetőségünk van a fúvókánkénti szakaszolásra a legnagyobb permetezőinknél is. További előnye még a vegyszer- és vízmegtakarítás, mely nemcsak a természetnek, de a gazda pénztárcájának is kedvező.

Innováció még a DELTA FORCE keret, mely elérhető a NAVIGATOR, a COMMANDER és az ALPHA permetezőgépeinken is. Ez a keret sokkal magasabb stabilitást és permetezési pontosságot nyújt a felhasználók számára, illetve vele és a DynamicFluid4 szabályozórendszerünkkel magasabb munkasebesség és pontosabb kijutatott mennyiség érhető el. A kor kihívásainak és a precíziós gazdálkodás követelményeinek megfelelően különböző vezérléssel működtethető. Lehetőség van GPS alapú automata szakaszolásra, a fúvókánkénti szakaszolásra és automatikus fúvóka választásra is, melyekkel a gazdálkodók szintén komoly megatakarításokat érhetnek el.

Hardi permetező

Precíziós gazdálodásnak megfelelő különböző vezérléssel működtethető fúvókák – Fotó: Hardi Magyarország

FARMGÉP Kft.

Napjainkban a növényvédelem olyan gépeket igényel, amelyek az adott gazdasághoz vannak optimalizálva. Nem könnyű a választása a gazdának, hisz figyelembe kell venni a: táblakialakítást, ami lehet egyszerűbb, vagy egészen bonyolult sokszög, amit a vezérlésnek permetezés közben precízen le kell tudni kezelni.

Van-e olyan tereptárgy, ami miatt szükséges-e a keret részszakasz nyitása mellett szórni?

permetezőgép

Kertitox Revolution 3000 recirkulációs permetlérendszer, pneumatikusan vezérelt szórofejek.

Milyenek a domborzati viszonyok?
Ma már rendelkezésre áll a modern ultrahangos keretszintezés.

Szükséges-e a nyomtávszélességet állítani, például bérmunka vállalása esetén nem minden nyomtáv egy és ugyanaz!
Fordulókörök, nyomvonalkövetés, borulásveszély miatt érdemes nyomvonalkövető vonószerkezet légrugós futómű.

Hosszú távra tervezzük gépeinket, hisz partnereinknek elvárása az üzembiztos működés. Mindemellett országos, akár 24 órás szervízszolgáltatással és folyamatos raktári alkatrész ellátottsággal rendelkezünk.

Az erőgépek fejlődésével, folyamatos fejlesztéseket végzünk gépeink vezérlési oldalán, illetve törekszünk a lehető legpontosabb kijuttatást biztosítani, a legnagyobb munkasebesség mellett, kiaknázva a modern traktorok adta lehetőségeket minden terepviszony mellett.

permetező

Kertitox Revolution 3000, a gyártó zászlóshajója.

Teljesen AUTOMATA VEZÉRLÉSŰ KIJUTTATÁS, kihagyások nélkül, a legkevesebb átfedés mellett. A nagy pontosságú alkalmazási távolságokhoz, rendelhető automatikusan vezérelt, ULTRAHANGOS KERETSZINTSZABÁLYZÁS. Lehetővé tesszük, hogy ÁLLANDÓ CSEPPMÉRETTEL tudjon permetezni a munkasebesség változtatás esetén is, akár SZÓRÓFEJENKÉNTI SZAKASZOLÁSSAL.

Vontatott gépeinkhez opcionálisan LÉGRUGÓS FUTÓMŰ is kérhető, amely precíz és pontos talajkövetést biztosít a munkavégzés és a vonulás során. Automata fékerő szabályzóval kerül beszerelésre, ezáltal fékezés során amint a tengely terhelése nő úgy adja rá a fékerőt, elősegítve a biztonságos, és kényelmes megállást.

Egyre elterjedtebb az ISOBUS-OS VEZÉRELHETŐSÉG, ezáltal megoldást biztosítunk, hogy teljes irányítással rendelkezzen munkaeszközei felett, és hogy mindig jól informált legyen. Egyszerűen csak csatlakoztassa a permetezőgép vezetékét az erőgép ISOBUS aljzatába, a rendszer automatikusan feltölti és megjeleníti a kezelési menüket. Mivel nem szükséges minden traktorhoz és munkagéphez más és más egyedi terminál, ezáltal standardizálja a vezérlési beállításokat, csökkenti a csatlakozási és szerelési időt, minimalizálja a beépítési és kapcsolási problémákat, hibákat. A rendszernek köszönhetően, egy ergonomikusan kialakított univerzális vezérlőegységen keresztül az összes vezérlési funkció elérhető.

Típustól és felszereltségtől függően a precíziós gazdálkodáshoz hasznos alkalmazásokkal bővíthető, illetve tökéletesen illeszthető az RTK pontosságú GPS eszközökkel, automatizálva a kijuttatást. Internetes kapcsolat révén lehetővé teszi a távdiagnosztikát, a dokumentálást, a telekommunikációt a webszerverekkel, asztali számítógépekkel és okostelefonokkal.

Amennyiben a felhasználó traktorában nem áll rendelkezésre az ISOBUS csatlakozási lehetőség, úgy egy beépítő készlettel tudunk segíteni ezen, hogy akár azonnal dolgozni tudjon a permetezővel és bármely más, egyéb ISOBUS-os munkagépével egy tetszőleg ISOBUS-os terminálon keresztül. Tehát egy MTZ „felokosítása” sem akadály többé, hogy precízióssan gazdálkodhasson.  Kertitox Revolution 3000, a gyártó zászlóshajója.

Penda Kft. – Nagy Lajos, szakértő

Az olasz MARTIGNANI vállalat célul tűzte ki, hogy olyan intelligens megoldásokat fejlesszen ki az agrárvállalkozásoknak, melyek modern és fenntartható megoldásokat kínálnak a környezeti terhelés csökkentése mellett. Szőlő, dió, gyümölcsös és szántóföldi pneumatikus cseppképzésű permetezőgépeik a megfelelő hatóanyagot megfelelő időben, mennyiségben és eloszlásban juttatják ki a célterületre.

Mára a vállalat vezető szerepet ért el Olaszországban. Permetezőgépeiket a mezőgazdasági szektor legnagyobb és legrangosabb multinacionális vállalatai mellett azok a mezőgazdasági termelők is használják, akik néhány hektárnyi területen gazdálkodnak.

MARTIGNANI technológia kiváló védelmet és fedettséget biztosít, így a termésátlag akár 10-20 százalékkal növelhető, 30-35 százalékos vegyszer és 80-90 százalékos vízmegtakarítás érhető el.

Összességében a permetezési költségek 50-65 százalékkal csökkenthetők a hagyományos technológiákhoz képest.

A PENDA elsősorban szőlő, gyümölcsös és dió permetezésére szánt permetezőkből értékesít, de a gyártó szántóföldi permetezésre is kínál megoldást vontatott vagy függesztett kivitelben, méghozzá 8-18 méter hosszúságig.

A MARTIGNANI WHIRLWIND M-612 STD ALBATROS légporlasztásos permetezőt kukorica, zöldség, gyümölcs, dísznövény és számos egyéb kultúra növényvédelméhez ajánljuk. Munkaszélessége 8-18 méter, tartálymérete 1500 l, munkasebessége 10-12 km/h. Teljesítmény igénye minimum 80 LE, TLT 540/perc.

Martignani permetező

WHIRLWIND M-612 STD ALBATROS permetező – Fotó: Penda Kft.

A Martignani innováció kulcsa a radiál ventilátoros technológia, amely képes fajlagosan nagy levegőmennyiség nagysebességű szállítására (légszállítás 20.000 m3/h). A nagy kilépő légsebesség (80m/sec) a hatékony porlasztást biztosítja, míg a nagy és irányított légmennyiség a képzett cseppeket a levélzet színére és fonákjára is kijuttatja.

permetező

Mérete ellenére könnyen szállítható – Fotó: Penda Kft.

A berendezés hosszú élettartamát egy INOX ø50 250 l/perc 1,5 bar centrifugál szivattyú biztosítja. Önfelszívó, bekeveri a permetlevet, folyamatosan forgatja meggátolva a leülepedést, majd segítségével az átmosás is elvégezhető.

permetező kertészetben

Munkaszélessége 8-18 méter – Fotó: Penda Kft.

A precíziós permetezést a kalibrált szelep biztosítja, mellyel szabályozható az egységnyi idő alatt kijuttatott permetlé. A 4 mm-es átmérőjű fúvóka a légporlasztásos technológia lelke.

Nem dugulnak el, nem kopnak. A levélzeten nincs megfolyás, kevés az elsodródás, tehát a hatóanyag célzottan a növényzeten hasznosul.

A vállalat a diffúzoron fejlesztett a legtöbbet azért, hogy haladás közben a leveleket a légáram úgy mozgassa, hogy a permetlé a levél színén és fonákján is kiváló minőségben biztosítsa a MARTIGNANI fedettséget. Az elektrosztatikus cseppfeltöltéssel pontos, homogén, egyenletes fedettség és tökéletes tapadás érhető el a teljes levélzeten.

permetezés

Tökéletes fedés Martignani technológiával – Fotó: Penda Kft.

A pontos növényvédelmi tervezéshez és nyilvántartáshoz a PENDA kínálatában a Bravo számítógépes vezérlés és a GPS egység is megtalálható.