A megalapozott döntések meghozását támogató fajtabemutatókat, tanácsadásokat idén nélkülöznünk kellett a járványhelyzet miatt, de akadtak úttörő online kezdeményezések a helyzet orvoslására, mint amilyen például az IKR Agrár online repcebemutatója is volt. Itt bemutatkozott az IKR saját technológiája is, amely egy új, nagy termőképességű, szárazságtűrő fajtára, a FRANKLIN-re épült.

Ha repcetermesztésről van szó, sosem szabad elfelejteni, hogy a sikeres, hatékony és jövedelmező munkához folyamatos odafigyelésre, jó hibridre, naprakész és kontrollált agrotechnikára lesz szükségünk! A repce ugyanis már néhány napos késlekedést, vagy egy adott technológiai elem nem megfelelő minőségű végrehajtását is jelentős termés-, valamint olajtartalom-csökkenéssel torolhatja meg.

IKR Agrár

Repce fajtasor Szihalomban, 2020.06., IKR Agrár Kft. felvétele.

Hogyan hasznosíthatják a gazdák a nemesítési munka eredményeit?

A nemesítési munkát a repcénél is egyre növekvő verseny és bővülő fajtakínálat jellemzi, amelynek egyértelmű nyertesei a termelők. Hála a nemesítők anyagi és szellemi erőfeszítéseinek a termésátlag a 80-as évek óta az akkori 1,2-1,5 tonna/hektárról közel megduplázódott. Sőt, az igényes termelőknél ma már 4,5-5 tonna az elvárható termés. A fejlődés azóta sem állt meg, az új hibridek előállításánál folyamatosan figyelembe veszik az adott időszak aktuális problémáit, az egyre gyakoribb aszályt, a napjainkban egyre elterjedtebb tarlórépa sárgaság vírusát vagy épp a gyökérgolyvát, és megpróbálnak hatékonyan védekezni ellenük a nemesítés eszközeivel.

Az óriási fajtakínálat azonban ugyanannyira kihívás, mint lehetőség. A választék nagy, viszont kevés az olyan fajta, amely stabilan, évjáratoktól és termőhelyektől függetlenül is megbízható, jó termést hoz. Ráadásul, a kutatási eredmények azt mutatják, hogy intenzív termesztésnél a fajta szerepe 20%-ra növekedett az extenzív technológiában kimutatható 5%-hoz képest. A gazdáknak lépést kell tartaniuk a fajtakínálatban bekövetkező fejlődéssel a fajtaismeret növelésével és aktualizálásával, ami a napi munka mellett nem könnyű feladat.

Így nem meglepő, ha felértékelődnek azok a fajtabemutatók, amelyeket hagyományosan az IKR Agrár is tart éves szinten. A különböző termesztési környezetből származó kísérleti eredményeiket felhasználva az agrár integrátor cég képes segítséget nyújtani a termesztési céloknak megfelelő repcefajták kiválasztásához, valamint javaslatokat tenni a termesztéstechnológiára vonatkozóan is.

Az idei évben a koronavírus-járvány miatt az ilyen események megtartása lehetetlen volt, azonban az IKR Agrár szakértői csapata megtalálta az áthidaló megoldást: online elérhető repcebemutató, visszanézhető videós anyaggal!

repce

Repce fajtasor Szihalomban, 2020.06., IKR Agrár Kft. felvétele.

IKR Agrár online repce fajtabemutató: speciális kísérlethálózatban bizonyított fajták és egyedi technológiai ajánlás

Az idei évben az IKR Agrár repce fajtabemutatója két szempontból is rendhagyónak számított. A szakértői csapat egyrészt online videóformátumban jelentkezett be Szilhalomról, ahol a Gold Farm Kft. parcelláin ismerhettük meg az üzemi technológiát és a kiválasztott fajtákat. A nemesítőházak legígéretesebb hibridjein túl, idén az IKR Agrár saját technológiai ajánlatával is megismerkedhettek az érdeklődők. Itt a saját fejlesztésű műtrágyáik, lombtrágyáik, és a kizárólagos joggal forgalmazott növényvédő- és rovarirtószerek hatékonyságát mutatták be a kizárólag általuk forgalmazott repcehibrid, a FRANKLIN esetében.

A fajtasorokban az országban tevékenykedő csaknem minden jelentősebb nemesítőháztól láthattunk hibrideket, összesen 38-at, amelyből 18 volt teljesen új, első alkalommal vizsgált hibrid. Ez az arány is mutatja a nemesítés lendületét.

„Nemesítő partnerektől mindig azt kérjük, hogy azokat a fajtákat küldjék kísérleteinkbe, amelyek eredményességében maguk is hisznek. Azokat a típusokat várjuk, amelyek esetében azzal számolnak, hogy akár 1-2 éven belül köztermesztésbe kerülhetnek, és megállják a helyüket a fokozott versenyben is.” – mondja fajtakísérleti rendszerük koncepciójáról Dr. Kiss Erzsébet, az IKR Agrár Kft. kísérleti tanácsadója. „A befogadott fajtákat az országban egyedülálló módon nagyparcellás üzemi vizsgálatoknak vetjük alá, a gazda üzemi technológiájával termesztjük és takarítjuk be, így a fajták tényleges üzemi termesztési viszonyok között vizsgázhatnak. Nemesítőházanként 3-5 hibridet vállalunk, ugyanis ez az a szám, ami mellett garantálni tudjuk a kísérletek homogenitását, ennek köszönhetően pedig az értékelhető eredményeket. Az idei évben mindezt egy technológiai bemutatóval (demóval) egészítettük ki, amelyben saját fejlesztésű és gyártású inputanyagainkra épített technológiát egy kizárólagosan nálunk elérhető repce hibrid esetében mutatjuk be, és hasonlítjuk majd össze az üzemi technológia eredményeivel.”

A Szilhalmon tartott repcebemutató itt tekinthető meg!

Milyen szempontok alapján értékelik a bemutató repcefajtáit?

Az IKR Agrár fajtakísérleteiben a megszokottaktól eltérően nemcsak a termést, és annak nedvességtartalmát is mérik, hanem ennél sokkal kiterjedtebb vizsgálatokkal szereznek információt az egyes hibridek agronómiai tulajdonságairól. A tenyészidőben 3-4 alkalommal szemlézik a növények fejlődését. Értékelik a hibridek fejlődési erélyét – ennek ismeretében pontosabban jelölhető ki az ideális vetésidőtartomány, – vizsgálják a télállóságot, valamint a tavasszal lényeges regenerációs folyamatok megindulását, annak intenzitását is, mert aszerint kell a tavaszi regulátorozásról dönteni. Lényeges még a virágzás kezdete és tartama, a megdőlésre való hajlam, nézik betakarítás előtt a magasságot, valamint az elágazások számát is. Lényeges szempont napjainkban a szárazságtűrés, valamint a betegségellenálló képesség. A vizsgálatok során ez utóbbiaknál az előforduló betegségek előfordulását és azok súlyosságát is mérik. Lényeges szempont a pergésre való hajlam, mert ennek ismeretében kerülhet sor becőragasztókkal való kezelés előírására, mellyel jelentős betakarítási veszteség kerülhető el. Betakarításnál a termés- és szemnedvesség mérését követően a hibridenként szedett mintákból olaj- és a fehérjetartalom vizsgálatokat is végeznek. Az IKR Agrár szakemberei az így gyűjtött adatokat összesítik, átlagolják, kiszámolják az évjárati és termőhelyi stabilitást is. Mindezeknek az ismereteknek a birtokában ítélik meg az egyes hibridek, genotípusok értékét és fogalmaznak meg fajtára szabott technológiákat.

repce

Repce fajtasor Szihalomban, 2020.06., IKR Agrár Kft. felvétele.

Repcetermesztési technológia ajánlás az IKR Agrártól

A Szilhalmon bemutatott kálium- és foszfor-túlsúlyos üzemi technológiával szemben az IKR Agrár technológiai javaslata kén-túlsúlyos megoldást alkalmaz. Mindezt a FRANKLIN magas terméshozamú, kiváló szárazságtűréssel rendelkező, korai érésű repcehibridjére építve.

Rácz Béla, az IKR Agrár Kft. kísérleti vezetője a helyszínen elmondta, évek óta folytatnak üzemi méretű parcellákon több-ismétléses kísérleteket az ország különböző tájain, minden fontos kultúrában. Ezeknél sokszor 15-20 féle kezeléshez kell pontosan kimérni, leforgatni és kiadagolni többféle szilárd és folyékony műtrágyát, ami nagy odafigyelést kíván. Az IKR Agrár számára a lépéselőnyt biztosít, hogy saját fejlesztésű, korszerű műtrágya és lombtrágya palettáról választhat ehhez fontos tápanyagokat, melyeket a technológiában szintén saját forgalmazású növényvédő szerekkel egészíthetnek ki.

„Az IKR Agrár esetében kulcsfontosságú, hogy saját fejlesztésű, korszerű műtrágyákkal rendelkezünk. Ezeket a legmodernebb gyártástechnológiával állítjuk elő, ennek hála minőségben és hatékonyságban is a legjobbak közé tartoznak a piacon. Az újonnan kifejlesztett műtrágyák zöme fokozatoson bomlik le, így követni tudják a növények tápanyagfelvételi dinamikáját. Ez csökkenti a kimosódás veszélyét, megfelel a mai költséghatékonysági, környezetvédelmi elvárásoknak is. Ilyenek például az Ensin, az NPS immunMax vagy éppen Stabile NS.

Szoros kapcsolatban állunk a tulajdonosi körbe tartozó cseh Lovochemie vállalattal, így a kutatásokkal szinte azonos időben tesztelhetjük a legújabb termékeket, amelyeket kizárólagosan forgalmazunk. Olyan növénykondicionáló anyagokat és mikroelemeket tartalmazó lombtrágyákat tesztelünk, majd kínálunk a gazdáknak, amelyek fejlesztésénél figyelembe vették a hazai elvárásokat is. Ilyenek például a Lovosur, a Lovosurbor, a Lovospeed és a Spéci Bór is. Ezekben a tervezett termés eléréséhez szükséges arányban állnak rendelkezésre kultúra-specifikus összetételben a legfontosabb makro-, mezo- és mikroelemek.”

Rácz Béla kiemelte, hogy a növényvédelmi termékek – gyomirtószerek, gombaölő- és rovarirtószerek – tekintetében is teljes, kultúrákra szabott palettával rendelkeznek. Az idei év búza- és repcekísérleteiben is ezek szerepelnek, ezeket építették be a technológiákba. Hatékonyságukat később az üzemi gyakorlatban használtakkal vetik össze.

A Szilhalmon bemutatott IKR Agrár technológiai előírásai:

repce

A táblázat a képre kattintva nagyítható.

Az IKR Agrár technológiai ajánlásában a FRANKLIN repcehibriddel előkészített parcellákat ősszel 100 kilogramm NPS immunMax-szal kezelték, amely 20 kiló nitrogén mellett 10 kilogramm foszfort és 27 kilogramm ként jelentett hektáronként.

Tavasszal a munkákat 600 kilogramm Ensin-nel folytatták, amely egy jelentős, 156 kilogrammos nitrogén adagot biztosított a növényeknek 78 kilogramm kén mellett. A talajminőség, konkrétan a kémhatás javításához a kísérletben 100 kilogramm Kalcifert is kiadtak a területre.

A kísérlet részét képezte a gyomirtás vetés utáni, kelés előtti, valamint 4-6 leveles állapotban Circuit SyncTec-kel, illetve szükség szerint Wish-sel. Regulátorozásra ugyancsak 4-6 leveles állapotban (ősszel) Tebucor-ral, rovarirtásra pedig ugyanekkor Littac Super-rel került sor. Az őszi fejlődés elősegítésére alkalmazott lombtrágyázáshoz Borosan Forte-t kombináltak Lovosur-ral.

A tavaszi kezelések során az első rovarirtást Nurelle D-vel, a regulátorozás Tebucor-ral, a lombtrágyázást LOVOSURBOR-ral végezték.

A virágzás előtti, szükség szerinti kezelésekben rovarirtásra újra a Littac Super-t, lombtrágyázásra pedig újra a LOVOSURBOR-t használták.

Virágzásban rovarirtásra Mospilan 20 SG-t, lombtrágyázásra Spéci-Bór Plus-t, gombaölőszerként Pictor-t írtak elő, majd deszikkálásra a Nufozát Up-ot javasoltak a cseppnehezítő Drop Max-szal együtt.

Amennyiben kérdése merülne fel az online megnézhető IKR Agrár repcebemutatón látottakkal kapcsolatban, írjon kommentet vagy privát üzenetet az integrátor cég közösségi média csatornáin! Szakembereik várják további megkeresésüket az info@ikragrar.hu és a marketing@ikragrar.hu e-mail címeken is!

IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu
Facebook: https://www.facebook.com/IKRagrar/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC2f0Kv_yA8p9peeCx3770jQ