Megjelent a Felhívás, kezdetét veszi a régóta várt lakossági Otthonfelújítási program, amely az energiatakarékosságot és az energetikai korszerűsítést támogatja! A Gordius Solutions Tender Kft. szakértőjével, Lengyel Klaudiával beszélgettünk, aki segített összegyűjteni a legfontosabb tudnivalókat.

Az új Otthonfelújítási Programra a REPowerEU program keretében 108 milliárd forintot különítettek el. A cél a lakóépületek energiahatékonyságának elősegítése, ezzel is csökkentve a háztartások energiafelhasználását. A pályázat segítségével közel 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

felújítás

A pályázat segítségével közel 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg – fotó: pixabay.com

Szinte minden megvalósítható, ami energetikai korszerűsítés!

Az Otthonfelújítási programban az alábbi tevékenységeket lehet elvégezni az ingatlanon:

 • külső határoló elemek teljeskörű hőszigetelése EPS és kőzetgyapot is (külső falak, lapostetők vízszigeteléssel, fűtetlen tetőtér padlásfödémének, fűtött tetőteret határoló szerkezetek, az alsó zárófödémek árkád és fűtetlen pince)
 • régi nyílászárók cseréje,
 • használati melegvíz-rendszerek korszerűsítése vagy új berendezések beépítése, kéménytechnikai fejlesztések és melegvíz-tárolási megoldások fejlesztése, mint például meleg vizes puffertartályok létesítése
 • fűtési rendszerek korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánok telepítésével, hőtermelő berendezések korszerűsítésével, cseréjével
 • levegő-víz alapú hőszivattyú rendszerrel történő fűtéskorszerűsítés

Az energetikai korszerűsítés során legalább 30% mértékű primer energiafogyasztás csökkenést szükséges elérni. Ebbe a támogatáson kívül saját forrásból megvalósuló tevékenységek is beszámíthatók. A csökkenés méréséhez hitelesített energetikai tanúsítványt kell készíteni a fejlesztések előtti, illetve a beruházás utáni állapotról is.

Ez az utolsó esély a gázkazánok korszerűsítésére!

Valószínűleg ez az utolsó pályázati lehetőség gázkazán korszerűsítésre, mivel 2025. január 1-től az európai irányelvek értelmében a fosszilis tüzelő berendezésekkel kapcsolatos energiahatékonysági intézkedéseket már nem támogatják.


Összesen 6 millió Ft támogatás az Otthonfelújítási programban

Ez a támogatás egyedi kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában igényelhető. A kölcsönrész és a vissza nem térítendő támogatás együttesen minimum bruttó 2,5 millió Ft és maximum bruttó 6 millió Ft között igényelhető. Az elérhető vissza nem térítendő támogatás összege a projekt méretétől függően változik, és a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan kerül meghatározásra.

 • az országos átlagjövedelem 75%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya legfeljebb 58,33%, vagyis 3,5 millió Ft
 • az országos átlagjövedelem 75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya legfeljebb 50%, azaz 3 millió Ft
 • az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó átlagjövedelmű járások  esetében a vissza nem térítendő támogatás aránya legfeljebb 41,67%, azaz 2,5 millió Ft.

Amennyiben az igénylő (és esetleges adóstársa) együttes havi nettó jövedelmének átlaga meghaladja az 511 810 forintot, a legmagasabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre jogosult, azaz 41,67%. Ha az átlag nem éri el a 295 275 forintot, akkor a legalacsonyabb átlagjövedelmű járásokban alkalmazandó támogatási összetételre, azaz 58,33%-ra jogosult. Amennyiben gyermek is él a háztartásban, akkor kedvezőbb feltételek vonatkoznak az igénylőre!

Az ingatlant nem szükséges biztosítékként bevonni. A törlesztést illetően a futamidő 12 év, a beruházásokat 24 hónapon belül kell megvalósítani (indokolt estben 6 hónappal hosszabbítható). A törlesztés a türelmi idő lejártát követően havonta, egyenlő  törlesztőrészletekben történik, nagyjából 15-25 ezer Ft összegben, ami díjmentesen előtörleszthető.

Hirdetés –gordius

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

 

Már július 1-től igényelhető az Otthonfelújítási támogatás

A támogatás 2024. július 1-től forráskimerülésig, de legkésőbb 2025. december 31-ig igényelhető.

Enyhítettek a feltételeken, többen igényelhetik a támogatást!

Az a nagykorú, cselekvőképes személy pályázhat, aki

 • rendelkezik magyar adóazonosító jellel,
 • nincs adótartozása vagy 60 napon túli közüzemi tartozása,
 • nem szerepel a KHR negatív listáján​,
 • hitelképes, azaz a jövedelme elbírja a kölcsön törlesztőrészletét a jövedelem törlesztési mutató (JTM) szabályai szerint,
 • adóstárs bevonásával a 75. évet betöltött személyek is pályázhatnak,
 • a pályázó, vagy egy közeli hozzátartozója rendelkezik 2024. július 1-től szóló bejelentett állandó/ vagy ideiglenes lakcímmel a fejlesztendő ingatlanban,
 • a fejlesztendő ingatlan 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt kapott, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi ház,
 • a pályázó rendelkezik tulajdonjoggal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal a fejlesztendő ingatlanban.

A közelmúltban vásárolt ingatlanok is jobban járnak, elfogadott a 2024. július 1-ig kelt, ügyvéd által ellenjegyzett, vagy közjegyző által hitelesített ingatlan adásvételi szerződése.

Finanszírozási részletek

A finanszírozási összeg utólag kerül folyósításra a pályázónak, vagy a számlát kiállító kivitelezőnek. Amennyiben a pályázó az ÉMI NKft. oldalán regisztrált kivitelezőkkel valósítja meg a fejlesztéseit, akkor akár 75%-os előleget is lehívhat. A kivitelezők regisztrálásához kell, hogy a kivitelező rendelkezzen 2 lezárt - és nem veszteséges -  üzleti évvel, ez a kikötés biztosítja, hogy megbízható szakembert lehessen választani.

Az önerőbe beszámításra kerülhet Lakástakarék Pénztári számlán lévő megtakarítás is, illetve a kölcsönből fennmaradó rész elő- vagy végtörlesztésére is felhasználható.

A támogatás igényléséhez mindenképpen javasoljuk a szakértői segítség bevonását, ugyanis a fejlesztési tervek optimális kidolgozása, a hitel ügyintézése és a megfelelő szakemberek kiválasztása semmiképp nem egyszerű feladat!