Szaxon Róberttel, az Invest Gépkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatójával a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Az Invest 2002-ben alakult a CASE IH mezőgazdasági gépek importjára. Azóta kiszélesedett a kínálat, most már nemcsak erőgépeket és kombájnokat árulnak, hanem sokfajta munkagépeket is, számos más gyártó kínálatából is.

Ráhajtottak a szervizelésre és az alkatrészellátásra

Az Invest ott van az egész országban, hét telephelyen hetven alkalmazottat foglalkoztat. Fő tevékenységük továbbra is a mezőgazdaságigép-kereskedelem, ám nagyon ráhajtottak az alkatrészellátásra és szervizelésre is. A mai kereskedelemben az látszik – fejtegette az ügyvezető igazgató –, hogy nagyon sok az eladó, a piac pedig állandó vagy éppen csökkenő tendenciájú. Nagyon nagy tehát a konkurenciaharc, az árrések szűkülnek, így leginkább azok a cégek kerülnek előtérbe, amelyek megfelelő alkatrészellátást és szervizszolgáltatást is tudnak nyújtani. Ezt felismerve az Investben sokkal többen foglalkoznak szervizeléssel és alkatrész-utánpótlással, mint magával az értékesítéssel. „Inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy megfelelő ellátást biztosítsunk azoknak a gazdálkodóknak, akik minket választottak”– nyomatékosította.

Szaxon Róbert: az Optum már szinte minden díjat bezsebelt Európában. Olyan, amilyennek lennie kell egy traktornak a 21. században – fotó: Agroinform.hu

„Bábolna közel van hozzánk, a fő központunk ácsi, ez a pár kilométer nem távolság, úgyhogy mi kihoztuk ide a teljes kínálatunkat” – felelte kérdésünkre. A legkisebb traktortól a legnagyobbig itt volt minden, ezenkívül kombájnok és bemutatódarabok az összes munkagépből.

A legtöbb gépük importáru, gyakorlatilag az egész Európai Unió területéről hoznak be termékeket. De a kombájnjaik például Amerikából jönnek, „tehát az egész világ szóba jöhet, ha beszerzésről van szó”. Vezértermékük a CASE IH, amely jó minőségéről és megbízhatóságáról híres gépcsalád. Ehhez növesztették fel magát a munkagépkínálatot. Náluk „igazándiból nem az ország legolcsóbb termékei kaphatók, hanem a legjobb ár-érték arányú és legmegbízhatóbb gépek” – jelentette ki az ügyvezető igazgató.

A vásárlókörről szólva elmondta, tulajdonképpen nem lehet tipizálni. „Azért jó a mi termékkínálatunk, mert a legkisebb géptől a legnagyobbig minden megtalálható benne" – magyarázta. „Tehát hozzánk ugyanúgy jön 50 hektáros gazdálkodó is, aki ugyanúgy megtalálja magának a termeléshez szükséges gépet, mint a több ezer hektáros nagygazdaságok.” És ez is a céljuk: a teljes kínálattal a teljes vásárlói közönség kiszolgálása – hangsúlyozta az Invest ügyvezető igazgatója.

A támogatási pályázatok hálójában

Az Invest értékesítési mutatóinak alakulásáról elmondta: „amióta megalakultunk – és főleg amióta az európai uniós támogatások is vannak –, azt tapasztaljuk, hogy egy-egy év értékesítési mutatóit az határozza meg, van-e valamilyen aktuális pályázat. Nagyon nehéz erre felkészülni, mert sajnos nehéz előre látni, hogyan alakulnak, emiatt aztán nagyon jól kell tudnunk készletezni”. Nagyon „észnél kell lenniük”, hogy mikor mit rendelnek meg, hiszen egy-egy gép beszerzésekor akár féléves vagy még több gyártási idővel kell számolniuk – fejtegette. „Amikor aztán megindul a támogatás, a piac felpörög, mi meg nekigyürkőzünk, hogy amit Európában találunk, összefogdossuk, behozzuk és odaadjuk a gazdáknak.”

Amikor pedig nincs támogatás, nincs kereslet, akkor meg a  készletet e szerint kell alakítanunk – tette hozzá.

A 2014-es év például kiugró eredményt hozott, hiszen akkor támogatásbőség volt az ÁTK-s és a kertészeti pályázatok révén. A gépforgalmazók a nyugati traktorokból több mint 3000 darabot adtak el az országban! A következő esztendőben visszaesett 2000 darabra, és idén, úgy tűnik, jó ha 1500-at tudnak értékesíteni. Az ez évi visszaesésben persze benne vannak a nagyon alacsony terményárak is. A gazdáknak az aratás után nincs meg az a jövedelmük, amit megszoktak.

Az nem jellemző, hogy a gazdák azért vesznek meg egy gépet, mert pont arra van támogatás. Inkább azt tapasztalják, ha van támogatás, akkor a komfortosabb, jobban felszerelt gépek kapósabbak. Ha nincs támogatás, akkor pedig győz a racionalitás, és a kevésbé felszereltebb gépek is megfelelnek.

Különdíj az önjáró permetezőnek

A Hardi Alpha nevű önjáró permetező bábolnai különdíjáról elmondta: a zsűri a technikai újdonságokat és a gép összetettségét értékelve azt állapította meg, hogy minden szempontból kiválóan végzi el a szántóföldi permetezésre vonatkozó feladatokat. A Hardi Alpháról tudni kell – jegyezte meg Szaxon Róbert –, hogy már jó ideje forgalmazzák, tehát egy kiforrott konstrukció, néhány extra újítással. Új kabint is kapott a gép, amely 320 fokos kilátást tesz lehetővé, ezenkívül a piacon egyedülálló a twin-flow permetezési rendszere. A légzsákos megoldással lényegesen kevesebb permetszer kell a megfelelő növényvédelemhez, ráadásul sokkal hatékonyabban lehet kijuttatni.

Gépkínálatukból jelenleg a Case IH legújabb traktora, az Optum a kedvence. „Ez gyakorlatilag most már szinte minden díjat bezsebelt Európában. Egy nagyon szép erőgép, a modern, dizájnolt világot mutatja, olyan, amilyennek lennie kell egy traktornak a 21. században.”