A tavalyinál kevesebb jogsértést tapasztaltak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a társhatóságok szakemberei az április 4. és 25. között zajló kiemelt húsvéti ellenőrzéseken – mondta Dr. Kardeván Endre, a VM élelmiszerlánc-felügyeleti és agrárigazgatási államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Az eddigi adatok alapján, április 17-ig összesen 2780 ellenőrzést végeztek az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken.

Az ellenőrzéseken kiemelt figyelmet fordítottak a húsvéti ünnephez tartozó pácolt, füstölt nyers és főtt húskészítményekre, az édesipari termékekre, a tojásra és a szezonális zöldségekre, gyümölcsökre, illetve a bárány és nyúlszállításokra.Dr. Kardeván Endre szerint az eddigi tapasztalatok alapján egyre kevesebb a hiányosság és szabálytalanság, illetve a feketegazdaságból származó élelmiszer. Ennek köszönhetően ritkábban bírságoltak az ellenőrök. Míg 2010 hasonló időszakában az összes ellenőrzés 7 százalékában szabtak ki pénzbüntetést, addig idén ez az arány 4 százalékra csökkent. A feltárt szabálytalanságok miatt 152 alkalommal figyelmeztetést, 115 esetben pedig bírságot szabtak ki a hatóságok, összesen 8 682 199 forint összegben. (Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)