Évről-évre nehezebb helyzetben vannak a hazai gazdálkodók, akiknek idén még a magas energiaárakkal is szembe kell nézniük.

Melyik zöldség tűnhet el a kínálatból?

A megugrott árak miatt a gazdálkodók minél előbb a piacra akarják vinni az idei árut, hiszen a tárolási költségek jelentősen emelkedtek. Az elmúlt időszakban egyre több étterem, üzlet, gyár zárt be, mert nem tudták kifizetni az áramszámlát. A termelők döntése miatt előfordulhat, hogy év végére egyes termékek eltűnhetnek a kínálatból, mint a hagyma, a burgonya, illetve a répa és egyéb gyökérzöldségek.

Nincsenek tehát könnyű helyzetben azok a hazai vállalkozók, akik zöldség és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Míg nyáron az időjárási körülmények hátráltatták őket, addig most a magas energiaárak miatt kerültek nehéz helyzetbe. Bár télen mindig drágábban lehet zöldséget vásárolni, ilyenkor ugyanis a tárolási költséget is a vásárló fizeti meg, most azonban egy rendkívüli helyzet alakult ki a mezőgazdaságban.

Nehéz időszak vár a gazdákra és a vásárlókra

Kritikus hetek és hónapok elé nézünk, hiszen az emelkedett energiaárak igen nagy mértékben emelkedtek meg a speciális tárolási költségek. Sok termelő emiatt azon tanakodik, hogy vajon megéri-e egyáltalán ez, nem lenne egyszerűbb a földek mellől, betakarítást követően eladni a termést. Hatással van erre az is, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a vásárlók kétszer meggondolják, mit vegyenek meg. Egyesek már visszavettek a kiadásaikból, amely már így is visszaszorítja a keresletet a zöldség- és gyümölcspiacon.

Nem furcsa tehát, hogy a gazdák a magas tárolási költségek miatt jövőre már nem tudják beépíteni azt az áraikba, emiatt veszteséggel zárhatnak. Ez elsősorban az amúgy is rossz termést hozott burgonyát és gyökérzöldségeket illeti, amelyek a szárazság miatt igen kicsik és nincs is belőlük elegendő mennyiség.

Januárra elfogyhatnak a boltokból a hazai gyökérzöldségek - fotó: pexels.com

A termelők most azon vannak, hogy még karácsonyig megszabaduljanak az árutól, így van esélyük arra, hogy minőségveszteség nélkül tartsák el a zöldségeket. A tél további részében ugyanis már speciális tárolóra van szükség, ami segít megőrizni a minőséget. Ennek viszont az lehet az eredménye, hogy januártól már nem nagyon kapni ezekből a fajtákból, legalábbis hazait biztosan nem, hiszen a tárolási költségeket a gazdák nem tudják kifizetni.

A szervezetnek szüksége van zöldségre és gyümölcsre

Hiába a magas árak, az emberek azért próbálnak valamennyit vásárolni ezekből az élelmiszerekből. Az infláció folyamatosan csökkenti a zöldség- és a gyümölcsfogyasztást hazánkban. Ez hatással van az ágazatra, illetve természetesen a lakosság egészségi állapotára is.

A WHO napi 400 grammos szükségletet ír elő ezekből az ételekből. A fogyasztás csökkenése azonban jelen van, ami annak ellenére következik be, hogy mindenki tudja, a friss zöldségek milyen egészségügyi előnnyel járnak.