Mennyit és hogyan változott a cég tevékenységi köre a megalakulásuk óta eltelt több mint 20 évben?

Mint annyi más kezdő vállalkozás a kilencvenes években, mi is garázscég voltunk. Készpénzért árultunk a gazdálkodóknak műtrágyát, növényvédő szert és vetőmagot. A fejlődés folyamatos volt. 1998-ban építettünk egy nagy tárolót, majd egy szártót is. Később megvásároltuk a mellettünk levő egykori folyékony műtrágyaüzemet, majd pár éve egy volt pulykatelepet. Jelenleg több mint hat hektárnyi iparterületen foglalkozunk gabona- és input anyag kereskedelemmel, integrációval, illetve mezőgazdasági szolgáltatásokkal, bérmunkával. A cég összes nyereségét folyamatosan visszaforgattuk a fejlesztésekbe és ezen nem is szeretnénk változtatni, mert úgy gondoljuk, hogy elsősorban a kiterjedt infrastruktúra alapozhatja meg a stabil vevő-eladó kapcsolatot.

Jelenleg milyen szolgáltatásaik vannak?

A szolgáltatási palettánk alapvetően két részre oszlik. Az egyik a hagyományos mezőgazdasági szolgáltatásokkal kapcsolatos terület, mint a terménytisztítási- és szárítási szolgáltatások, a hagyományos terménybetakarítás, a szállítmányozás és logisztika, valamint a talajművelési szolgáltatások.

TerreGator

Tápanyag-utánpótlás

A másik rész a precíziós gazdálkodási szolgáltatások, technológiák körébe tartozik, így itt helyspecifikus talajmintavétellel, több géppel végzett precíziós műtrágyaszórással, multispektrális légifényképezéssel, műholdkép feldolgozással, input anyag kijuttatási tervek készítésével, differenciált tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással, valamint hozamtérkép rögzítéses betakarítási szolgáltatásokkal foglalkozunk. Külön kiemelném a mikroelem bevonatos Sileno® műtrágyák gyártásával foglalkozó részlegünket, ahol a különféle összetételű, az eltérő növényi kultúrák és talajok igényeihez, valamint a gazdálkodók pénztárcájához is igazodó startereket, alapműtrágyákat, mikroelemes fejtrágyákat gyártunk.

Miről szól pontosan a Jó Gazda Program? Kiknek és miért ajánlják?

A Jó Gazda Program®-ot, rövidítve JGP®-t azért hoztuk létre, hogy rendszerbe foglaljuk azt a szolgáltatási-, gyártási- és tanácsadási tapasztalatot, ami a cégnél az elmúlt 10 évben felhalmozódott. Minden gazdálkodó ismeri azt a jelenséget, hogy hiába fejlesztjük a technológia egy adott részét, ha a másik részeken szűk keresztmetszetek maradnak. A JGP® már a területkiválasztással indul. Az előző évek légi- és műhold felvételeinek kiértékelésével ki lehet zárni azokat a területeket, ahol az adott növény gazdaságos termelése reménytelen.

Műholdfelvétel

Hozamtérkép Ag Leader monitoron

Ezt követően homogén termőzónákra osztjuk a táblákat és ezeken belül jelöljük ki a talajmintavételi tereket. Ezek nagysága az adottságoktól függően változó, de nem lehet öt hektárnál nagyobb. A talajminták elkészültével és a vetésterv, illetve a céltermések ismeretében elkészítjük a tápanyag-utánpótlási szaktanácsadást, valamint a differenciált szórástérképeket. A rendszer kontrollja a hozamtérképek elkészítése aratás idején vagy a helyszíni szemle aratás előtt. A szórástérképek mellett vetéstérképeket is készítünk és javaslatot teszünk azokra a fajtákra, amelyeknek nagy a stressztűrésük és jó a tápanyag-reakciójuk.

A precíziós gazdálkodásnak tápanyag-ellátási oldalon az az egyik buktatója, hogy nem lehet mikroelemes alaptrágyákat használni, mert a foszfor- és káliumszint változása miatt ezek szórása foltszerűen valósul meg. A lombtrágyák nem mindig jelentenek igazi megoldást, hiszen a táblákon belül szétszórtan és eltérő kiterjedésben megjelenő, helyenként akár 10-12 tonnás termésszintű zónáknál kevés a lombtrágyákban meglévő mikroelem tartalom. Ennek a problémának a megoldására dolgoztuk ki a fentebb már említett mikroelem bevonatos Sileno® műtrágyacsaládot. Ez a speciális kevert műtrágya akár 5 t nagyságrendben is gyártható az egyedi igényeknek megfelelően és 12-féle tápelemet tartalmazhat változó dózisban starter-, alap- és fejtrágya formában egyaránt. Természetesen a partnereinket a technológia más elemeinek használatában is tanácsokkal látjuk el, hiszen az ő sikerük, megelégedésük a mi érdekünk is. A legjobb ötletek is el tudnak halni, ha nincs megfelelő eszköztámogatás. Mi egyrészt bérmunkában jelentős területeken szolgáltatunk a precíziós technológiával, de Ag Leader® mezőgazdasági GPS rendszereket, eszközöket is biztosítunk, illetve a bevezetésüket, használatukat is segítjük oktatással, tanácsadással, a profi szakmai, valamint műszaki szerviz hátterünkkel.

térképTápanyag-ellátottsági térkép

Partnereinknek módjuk van részben vagy egészben alkalmazni az általunk fejlesztett szolgáltatástechnológiát, választhatnak a saját beruházás vagy a bérmunka igénybevétele között is. A legkülönfélébb egyedi megoldások, együttműködési lehetőségek is érdekelnek, a lényeg, hogy ezek a közös célok elérését segítsék. Ezt a technológiát mindenkinek ajánljuk, aki elfogadja azt, hogy a mezőgazdaságban egy év nem év. Különösen a tápanyag-utánpótlásnak vannak hosszú távú hatásai, ezért az eredményességét is csak hosszú távon lehet értékelni. Az eredmények nem feltétlenül termésnövekedésben, hanem sokszor a költségek csökkenésében jelentkeznek. Magyarországon alapvetően a víz a korlátozó tényező és a vizet csak megőrizni lehet, illetve a felhasználás hatékonyságát lehet emelni, de pótolni azt csakis vízzel tudjuk.

Az idei évet tekintve milyen céljaik vannak?

Az idei évben is folyamatosan fejlesztjük a Jó Gazda Program®-ot. Őszi káposztarepcében, őszi búzában, kukoricában is beállítottunk üzemi- és kisparcellás fajta-, illetve tápanyag-utánpótlási kísérleteket. Szeretnénk bővíteni a kiemelt JGP® partnereink körét, növelni a szolgáltatás-, a tanácsadás- és Sileno® műtrágya-felhasználás volumenét.

Milyen fejlesztéseket terveznek a jövőben?

A fejlesztési elképzeléseink nem mindegyike publikus, hiszen nem minden ötletből lesz hasznos megoldás. Szeretnénk a szelektív gyomirtásban előrelépni és esetleg a talajok fizikai felmérését segíteni egy elektro magnetométerrel. A részletekről csak akkor nyilatkoznánk, ha piacképes lesz a megoldás.

Jó Gazda Program