A felmelegedéssel a kerti munkák ideje is eljött
Az idén két hideghullám is félbeszakította a kerti munkákat. Talán az döntött helyesen, aki csak ezután kezd hozzá a metszéshez és a lemosó permetezéshez. Most ki tudjuk válogatni a fagykáros vesszőket. A virágozni készülő kajsziban, mandulában pedig a legutóbbi fagyhullám hatását is korrigálhatjuk. Mára már jól látszanak az elfeketedett bibéjű, elhalt szirmú virágrügyek, melyek termést már biztosan nem hoznak – írja Zsigó György.

Rendeljen inputanyagot munka közben, a traktorból!
Nincs megállás! A hosszúra nyúlt tél után a tavaszi munkák is kiéleződnek, és ahhoz, hogy mindent el tudjunk végezni időben, jóformán ki sem szállunk a gépből. Az idővel is takarékoskodhat, de jelentős összegeket is megspórolhat, ha az agrodopping.hu webáruházban rendeli meg a szükséges inputanyagokat – és minden mást, ami a tavaszi munkákhoz kell.

Talajregeneráló készítmény hatása a kukorica fuzáriumos fertőzöttségére – II. rész
Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Mezőgazdasági Intézetének (Martonvásár) növénykórtani tenyészkertjében a 2015-2017. években, kisparcellán, három ismétlésben végeztek kísérleteket a Phylazonit Talajregeneráló baktériumtermék hatékonyságát vizsgálva. A szabadföldi kísérletekben két Fusariumfajjal (F. verticillioides. F. graminearum) fertőzték kombinált kezelésben a magvakat, és vizsgálták a talajregeneráló készítmény hatását.

Gyorsítani kell a vidékfejlesztési pályázatok kifizetését
A Vidékfejlesztési Program 71 pályázatából 42 már lezárult, 1040 milliárd forint sorsáról döntöttek. Ebből azonban még csak 215,8 milliárdot fizettek ki. Mivel a vártnál hosszabb idő telt el a pályázat benyújtása és elbírálása között, jogos az igény, hogy a nyertesek nagyobb mozgásteret kapjanak a projektek módosítása során. Mindezt Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár előadásán hallottuk.

Nyugdíj gazdáknak: 15 év nyugdíj összege évente!
Mihez kezdene évente 22 millió forint passzív jövedelemmel, azaz nyugdíjjal? Igen, ez egy átlag nyugdíj 15-szöröse! Mintha egy év alatt 15 év nyugdíjat kapna!

A megelőzés automatikus termésmentés is!
A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok. A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát. A gombabetegségre fogékony fajták esetében sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a megelőző jellegű kezelésekre.

kép

Megkésett kezelés esetén a zöldfelületet már nem tudjuk megmenteni – fotó: Syngenta Magyarország Kft.

Kukorica gyomirtása: ne kövessük el a gyakori hibákat!
Hazánk időjárása – főként csapadékeloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

A mezőgazdaság is jó érzéssel gondolhat a cementgyárra
Mi a közös egy cementgyárban és egy nápolyiüzemben? Nemcsak az, hogy mindkettő liszt finomságú alapanyaggal dolgozik, vagy hogy sok szálon kötődik az agráriumhoz. Az is összehozza össze őket, hogy jogosultak a Magyar, illetve a Hazai Termék védjegy használatára. A Magyar Termék Nonprofit Kft. által a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) Váci Cementgyárába, valamint az U és U (Urbán) Édesipari Termékgyártó Kft.-be szervezett gyárlátogatáson ott volt az Agroinform.hu is.

Itt a legfrissebb Agroinform híradó (+Videó!)
Élő adásunkban kollégáink beszélgettek a hét legfontosabb eseményeiről, érdekességeiről. Élő kapcsolással az ország több pontjáról, több szemszögből vizsgáltuk a hazai mezőgazdaság történéseit. Az Agroinform.hu jól ismert szerkesztője, Balog Tamás által vezetett műsorban kollégáink és más vendégek szólalnak meg véleményükkel.

Államilag garantált profit a mezőgazdaságból: 22 millió forint évente!
Igazi álom valósulhat meg. Egyszer megdolgozni valamiért és folyamatosan részesülni belőle. Egy vetéssel sok aratás. A passzív jövedelemben az a csodálatos, hogy nem igényel törődést. Szorgos gazdaként biztosan tudja, a mezőgazdaság pont nem ilyen. A jövedelemért az embernek nap mint nap keményen meg kell dolgoznia. A mezőgazdaság "aktív" jövedelemforrás: ha csináljuk, van pénz, ha nem csináljuk, nincs pénz.

nap

Évente 22 millió forintot termelhet a napelemfarmmal – fotó: EU Solar Zrt.

Új eljárást fejlesztenek ki a burgonyavírusok ellen magyar kutatók
A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriumában olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani.

8 tipp a talajtömörödés elkerüléséhez!
A mezőgépgyártók egyre nagyobb méretű és teljesítményű gépeket dobnak piacra, amelyeknek a súlyuk is egyre nagyobb, így jobban terhelik a talajt. Ahhoz, hogy a talaj nagyobb károsodást ne szenvedjen, a következő, talajkímélő intézkedéseket kell szem előtt tartani.

Közel 5,5 milliárd forint támogatás a termelői csoportoknak
A Vidékfejlesztési Program keretében újabb, mintegy 5,5 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség, mely támogatásból 38 termelői csoport részesülhet. Fontos célkitűzés a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási ágazatban tevékenykedő gazdálkodók azon együttműködésének ösztönzése, mely segíti a piaci pozíciójuk erősítését, jövedelmi, versenyképességi helyzetük stabilitását.

Növényvédelmi előrejelzés: Itt a tavasz, beindulnak a károsítók
Megérkezett az április, s vele együtt a szeles időszak. Ez az egyik oldalról jó, hisz segít felszárítani a nedves talajokat, de a másik hatása – mely szerint akadályozza a permetezéseket – nem igazán kedvező. Az Agroinform.hu 2018. évi 14. heti növényvédelmi előrejelzése.

Számíthatunk-e magasabb terményárakra idén?
A világpiaci nyersanyagár-emelkedés vélhetően feljebb viszi a gabonaárakat – mondta el a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Tavaly márciushoz képest minden jelentős árutőzsdén és a magyar fizikai piacon is emelkedtek a terményárak.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.