Megéri-e a növénykondicionálók használata?
Pontosan mire jók és miért érdemes használni a növény- és talajkondicionálókat, mikrobiológiai készítményeket? Erre adunk választ a cikkben.

Az új generációs CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek előnyei!
A gyomirtó szernek ellenálló hibridek termesztésén alapuló gyomszabályozási technológia töretlenül fejlődik egész Európában, így Magyarországon is. Az ilyen típusú napraforgóhibridek nemesítése a SAATEN-UNION számára kiemelt jelentőségű, így hazánkban is az elsők között kezdte meg a CLEARFIELD PLUS napraforgóhibridek forgalmazását.

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme
A február végén nem várt "villám" telet követően gyors kitavaszodás és gyorsan emelkedő hőmérséklet következik. A kimondottan enyhe tél segítette a kórokozók áttelelését (február közepén már voltak információk a sárgarozsda megjelenéséről), ezért a jelenlegi klimatikus viszonyokat ismerve fokozott figyelmet kell fordítani a kalászos gabonák megelőző és egyben hatékony gombaölő szeres védelmére.

Műtrágyázási javaslatok a szakértőtől!
A precíziós gazdálkodás a megfelelő növénytáplálással kezdődik. Ismerje meg Ön is a jövő tápanyag-utánpótlási technológiáit! Az ICL\SF műtrágyakínálatából minden gazdálkodó könnyen megtalálhatja a neki megfelelő, legkorszerűbb termékeket.

Cirok: a kukoricához képest jóval kisebb ráfordítással is jövedelmező!
A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 ha-on termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő. Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.

cirok

A cirok termőhelyigénye jóval szerényebb a kukoricáénál – fotó: Euralis Kft.

6 anyakoca is rendszeres bevételt hozhat! (Nyomtatható rotációs naptár!)
Ez a fejezet minden kis- és közepes gazdaság számára hasznos lehet, ahol alapvetően évente csak egyszer-kétszer számíthatnak jövedelemre, és a szezonalitás áthidalására jól jönne havi rendszerességű bevétel is.

Így készíthet tökéletes szilázst!
A tömegtakarmány precíz elkészítésén több múlik egy tejelőszarvasmarha-telepen, mint gondolná! A gondos silózás kiváló Holstein fríz genetikával párosítva hatékonyságot és jövedelmezőséget eredményez a gazdának.

Kukorica gyomirtása: ne kövessük el a gyakori hibákat!
Hazánk időjárása – főként csapadékeloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

Mi a legjobb választás, ha mezőgazdasági épületről van szó?
A hazai élelmiszer-termelés nemzetközi versenyképességének megőrzése megköveteli a legmodernebb technológiák alkalmazását. Nem csupán az eljárások, de az épületek tekintetében is.

Rosszabbul teljesített a húságazat 2017-ben
A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.

sertés

Az élő sertés és a sertéshúskészítmények ára is nőtt – fotó: Shutterstock

NAK: egyre többen nyitottak a precíziós gazdálkodásra
A következő 30 év egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata a mezőgazdaság lehet. Nagyon sok újdonság ér majd bennünket. Csak egyetlenegy jó válasz létezik: ha nyitottak vagyunk. Természetesen kellenek a jól felkészült szakemberek is. Mindezt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke mondta, akit a PREGA Konferencia és Kiállításon kérdeztünk.

Az időjárási viszontagságok miatt sokfelé csak várakoznak a gazdák a munkák megkezdésére – fotó: Erdős Kopasz Zoltán

Növényvédelmi előrejelzés: az időjárás kedvezett a károsítóknak
Komolyan megnehezíti a tavaszi munkákat az átnedvesedett talaj, közben kérdéses, hogy a növények hogyan reagálnak a belvízre és a hőmérséklet ingadozásaira. Az Agroinform.hu 2018. 11. heti előrejelzése.

Küszöbön az afrikai sertéspestis!
Afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált a magyar-román határtól mintegy 4 kilométerre a Román Állategészségügyi Szolgálat. A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni.

Milyen szójafajtát válasszunk a jövedelmező termesztéshez?
A zöldítési és a fehérjeprogramokhoz illeszkedő, jövedelmező szójatermesztés csak a termőhelyi adottságoknak megfelelő fajták használatával valósítható meg. A köztermesztésben alkalmazott korszerű fajtákkal hektáronként 3-4 tonnás vagy akár ennél magasabb termések is elérhetők az üzemi gyakorlatban. A biztonságos szójatermesztés szempontjából azonban nemcsak a megfelelő fajta, hanem az ellenőrzött minőségű, fémzárolt vetőmag használata is kiemelt jelentőségű.

szója

fotó: SAATEN-UNION Hungária Kft.

Minden jó bor a szőlőben születik
A díjnyertes pincészetek is tapasztalják, hogy a szőlészeti ágazatban mekkora probléma a munkaerőhiány. A gépesítés a prémiumborok esetében nem nyújt igazi megoldást. Mindannyian vallják, hogy a jó borhoz jó minőségű alapanyag szükséges.