Veszélyben az európai polgárok?

Drámai mértékben megnőtt a legmérgezőbb növényvédőszer-maradványok gyakorisága és intenzitása az EU-ban értékesített gyümölcsökben és zöldségekben. Az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) legfrissebb tanulmánya és a belőle levonható elsődleges következtetések ellentmondanak a hivatalos állításoknak, melyek szerint a mérgező növényvédőszerek használata csökkenőben van. A PAN szerint mindez egyben leleplezi az EU tagállamainak teljes kudarcát az uniós rendeletek végrehajtása és a fogyasztók védelme területén.

A jelentés nemcsak az EU-ban termesztett gyümölcsök és zöldségek szennyezettségének mértékét vizsgálja, hanem - most először - a szennyezettség időbeli mintáit is. A kutatók egy egész Európára kiterjedő kormányzati mintavételi program eredményeit elemezték, amely elég nagy ahhoz, hogy reprezentatívnak lehessen tekinteni a vizsgált vegyszereknek való általános lakossági kitettség szempontjából.

Május elején egyébként már a Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) felméréséről is hírt adtunk, amiből az derült ki, hogy a peszticidek koncentrációja a földieperben a legmagasabb, amit a spenót és a fodros kel követ. A szakemberek a jelentés kapcsán azt is hangsúlyozták, hogy ezeknek az élelmiszereknek nem szükséges felhagyni a fogyasztásával, mivel tele vannak olyan, a szervezet számára nélkülözhetetlen  vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal, bioaktív hatóanyagokkal, amelyek segítenek felvenni a harcot a krónikus betegségekkel szemben. Ha viszont van rá lehetőségünk, akkor a biováltozatot változatot vásároljuk meg ezekből a zöldségekből és gyümölcsökből, Ezzel a növényvédőszer-maradékok szervezetbe való kerülése megakadályozható.

A PAN jelentés vizsgálatait 2011-ben kezdték meg, és az eredmények a legveszélyesebb növényvédőszer-kategóriával szennyezett gyümölcsök drámaian emelkedő tendenciáját mutatták egészen 2019-ig, mely az utolsó olyan év volt, amire vonatkozóan az adatok rendelkezésre álltak.

A fogyasztóknak eladott szennyezett gyümölcsök és zöldségek gyakoriságának növekedése együtt jár a felhasznált növényvédőszerek intenzitásának növekedésével, köztük olyan anyagokéval, melyeket Európában fokozatosan ki kellene vonni a forgalomból.

A fogyasztóknak eladott szennyezett gyümölcsök és zöldségek gyakoriságának növekedése együtt jár a felhasznált növényvédőszerek intenzitásának növekedésével, köztük olyan anyagokéval, melyeket Európában fokozatosan ki kellene vonni a forgalomból. Forrás: Pexels

Régen minden jobb volt

Míg tíz évvel ezelőtt a kivi gyümölcs szinte mentes volt (4 százalék) ezektől a mérgező anyagoktól, addig mostanra csaknem egyharmaduk (32 százalék) szennyezett. Hasonlóképpen, a vizsgált cseresznyék fele szennyezett volt 2019-ben, szemben a 2011-es 22 százalékkal. A fogyasztóknak eladott szennyezett gyümölcsök és zöldségek gyakoriságának növekedése együtt jár a felhasznált növényvédőszerek intenzitásának növekedésével, a vegyianyagok kombinációinak egyre nagyobb mértékű használatával, köztük olyan anyagokéval, melyeket Európában fokozatosan ki kellene vonni a forgalomból. 2019-re az Európában termesztett körte fele akár 5 ilyen anyaggal is szennyezett volt, és ez a szám a Belgiumban termesztett körte esetében 87 százalékra, a portugál körte esetében pedig 85 százalékra emelkedett.

"Bár a tudósok egyre több bizonyítékra figyelmeztetnek arra vonatkozóan, hogy az efféle "vegyszerkoktélok" felerősítik az emberi egészségre gyakorolt hatásokat, az ilyen kombinációkat a hatóságok még mindig nem aszerint kezelik, ahogy azt a törvény előírja."

Földtől az asztalon át a kórházig

A PAN jelentés az Európai Bizottság által az EU Földtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiájával összefüggésben "veszélyesebbnek" minősített növényvédőszer-kategória szermaradványaira összpontosított. Valójában ezek a növényvédő szerek a legveszélyesebb és legszigorúbban szabályozott kategóriába tartoznak, és számos krónikus betegséggel, köztük rákos megbetegedésekkel, szív- és érrendszeri problémákkal vagy cukorbetegséggel is összefüggésbe hozhatók. Ráadásként a környezetre nézve is rendkívül mérgezőek lehetnek, megmérgezhetik a folyókat és más értékes ökoszisztémákat. Az EU rendeletei is a belső piacon maradt legrosszabb, legveszélyesebb peszticidek között határozza meg őket, melyeket ekként is kell megjelölni. A legveszélyesebb anyagok az 1107/2009/EK rendeletben meghatározott "helyettesíthető anyagok" csoportjába tartoznak.

"Tekintettel arra, hogy az emberi egészségre és a környezetre nézve is igen nagy az aggodalom, a tagállamok 2011 óta jogilag kötelesek biztonságosabb alternatívákkal helyettesíteni ezeket a "helyettesíthető anyagokat" a peszticidekben."

Ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, mert a kórokozók és kártevők tömege pusztítaná el azokat. Kép: Pexels

Ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, mert a kórokozók és kártevők tömege pusztítaná el azokat. Kép: Pexels

NAK vélemény

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet is reagáltak a PAN jelentésre. Azt írták:

"A valóság az, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre."

Hiányolták azt is, hogy a sajtó által leközölt PAN jelentés esetében: "Egyetlen írás sem említ meg egyetlen konkrét növényvédőszer-hatóanyagot, és nem közöl egyetlen konkrét mérési eredményt sem. Mindössze néhány példára alapozva von le olyan sommás és a teljes európai zöldség-gyümölcstermesztésre vonatkozó következtetést, miszerint „a zöldségek és gyümölcsök szennyezettek, mérgezők". Ebben a formában a két szervezet a nevezett irományokat alaptalannak, szándékosan, vagy csak tudatlanságból fakadóan túlzónak és megtévesztőnek tartja, ami kimeríti a hitelrontás tényét, különösen így, a szezon kezdetére időzítve.

Szerintük a valóság az, hogy a növénytermesztésben használt növényi gyógyszerek engedélyezésének és felhasználásának szabályait az Európai Unió évek óta folyamatosan szigorítja. Ez a világon a legszigorúbb engedélyezési rendszer, melynek célja, hogy a legkisebb kockázatokat is elkerüljük. Nagyon szigorú jogszabályi előírások vannak fajonként és hatóanyagonként a megengedett hatóanyag-maradék szintjére vonatkozóan. Ez az a hatóanyagszint, amely az emberi egészséget abszolút nem veszélyezteti. Tény továbbá, hogy ilyen készítmények nélkül szinte lehetetlen zöldséget és gyümölcsöt előállítani, mert a kórokozók és kártevők tömege pusztítaná el azokat - írta a NAK és FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. Kép: Pexels

Bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. Kép: Pexels

A Nébih álláspontja

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet cáfolatát követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara is megszólaltak, az alábbiakat közölve:

A növényvédelemben az ún. helyettesítésre jelölt anyagok nem készítmények, hanem hatóanyagok, amelyeket minden esetben EU-szinten engedélyeznek. Tehát bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. Mindebből az is következik, hogy a helyettesítésre jelölt hatóanyagok használata nem magyar sajátosság, az egész EU-ban engedélyezett a felhasználásuk.

Növényvédőszer-hatóanyagok helyettesítésre jelölt státusza

A hatóanyag megfelel a világviszonylatban legszigorúbb európai uniós engedélyezési előírásoknak, de olyan toxikológiai vagy ökotoxikológiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt a későbbiekben szükségessé válhat a kiváltása újabb, korszerűbb hatóanyaggal.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy ezek engedélyezett hatóanyagok, tehát megfelelnek a jelenleg érvényben levő – nagyon is szigorú – előírásoknak. Másrészt viszont éppen a kockázatosságuk miatt, az ilyen hatóanyagokból készített termékek csak megfelelő szakmai végzettségű szakember felügyelete és felelősségvállalása mellett alkalmazhatók Magyarországon.

Bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. Kép: Pexels

Bármely uniós tagállamnak kizárólag akkor van joga valamely hatóanyagból növényvédelmi készítmények forgalmazását és felhasználását engedélyezni, ha az adott hatóanyagot az EU jóváhagyta. Kép: Pexels

Az ÖMKi is hozzászólt

A témában hazánk legnagyobb bio kutató szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) is véleményt formált, rámutatva azokra az új stratégiai irányokra, amelyek konkrét lépéseket fogalmaznak meg a kémiai növényvédő szer felhasználás csökkentésére, ezzel segítve a gazdákat és védve a fogyasztókat. Az ÖMKi álláspontjáról tegnap ITT írtunk.

(Forrás: pan.europe)