A magyar gazdaság növekedésének húzóereje volt a mezőgazdaság 2016-ban, az agrárexport teljesítménye évek óta kiváló – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a magyar agrárexport értéke 2010-hez képest 40 százalékkal nőtt, 2012 óta 8 milliárd euró felett van, az agrárimport lényegesen alacsonyabb a kivitelnél, az agrárium aktívuma jelentős, évek óta 3 milliárd euró között mozog, a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének 30 százalékát teszi ki.

Czerván György elmondta: a magyar agrárexportban a gabona kivitele a meghatározó, emellett a kész- és félkésztermékek aránya 2010 óta 7 százalékponttal nőtt, és cél, hogy a magasabb hozzáadott termékek aránya a jövőben is növekedjen.

búza

A magyar agrárkivitel legnagyobb részét még mindig a gabona teszi ki – fotó: Shutterstock

A magyar agrárexport 90 százaléka az Európai Unió országaiba irányul, az unión kívüli országok közül a Japánba irányuló magyar agrárkivitel 2010 óta 50 százalékkal növekedett. A Japánba irányuló magyar exporton belül a sertésáru a legjelentősebb, de fontosak a baromfikészítmények is. Japánban komoly érdeklődés van a minőségi, élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelő termékek iránt, és a magyar áruk ilyenek – mondta az államtitkár.